Nors įtarimai kol kas nėra pareikšti nė vienam konkrečiam asmeniui, VDA rektorius Audrius Klimas DELFI sakė sulaukęs pareigūnų prašymo pasidalinti dokumentais, susijusiais su vieninteliu dėstytoju – Jonu Gasiūnu.

Nepaisant to, dar šiemet VDA patalpose planuojama pristatyti jo darbų parodą.

Perdavė neanoniminius skundus

„Pateikėme dokumentus, kurių reikalavo policijos komisariatas – protokolus, išrašus, skundus visus, kuriuos mes turime neanoniminius“, – DELFI sakė A. Klimas.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad tyrimas dėl J. Gasiūno yra pradėtas, rektorius tai patvirtino.

„Kaltinimas – seksualinis priekabiavimas. Dėl visų skundų, kurie Jums turbūt nėra nežinomi“, – nurodė pašnekovas.

Pasidomėjus, ar prašymų iš pareigūnų akademija sulaukė ir dėl kitų viešai nederamu seksualiniu elgesiu kaltintų dėstytojų, A. Klimas tai neigė.

„Taip“, – klausiamas, ar dokumentų buvo prašoma tik dėl J. Gasiūno, patvirtino pašnekovas.

Planuojama VDA patalpose demonstruoti parodą

Nors J. Gasiūnas iš VDA pasitraukė ir su studentais nebedirba, pasirodo, ne visi ryšiai su juo yra nutraukti. Spalio mėnesį VDA parodų salėje „Titanikas“ planuojama demonstruoti grupinę J. Gasiūno ir Estijos menininko Kaido Ole parodą.

„Parodų komitetas kasmet nagrinėja visas aplikacijas, pareiškimus ir vienas jų, patvirtintas praėjusių metų lapkričio mėnesį, buvo J. Gasiūno ir K. Ole. Ši paroda buvo suplanuota šių metų spalį, bet dabar klausimas lieka atviras“, – pripažino A. Klimas.

Anot jo, ar vis dėlto demonstruoti aptariamą parodą, spręs minėtas komitetas. Rektoriaus manymu, pastarųjų įvykių kontekste sprendimas J. Gasiūno kūrinius VDA patalpose rodyti viešai, galbūt būtų ne visai suprantamas.

„Paprastai visos parodos būna teminės, tema sugalvojama, bet šiuo metu jos nežinau – planuota tiesiog grupinė menininkų paroda“, – sakė jis.

VDA rektorius Audrius Klimas

Gresia laisvės apribojimas

Kaip nurodoma LR prokuratūros tinklalapyje, Vilniaus apylinkės prokuratūra vasario pradžioje pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo pagal Baudžiamojo kodekso 152 str. 1 d. DELFI žiniomis, šis tyrimas pradėtas dėl atvejų, kurie siejami su VDA.

Sprendimas prokuroro reikalavimu pradėti ikiteisminį tyrimą priimtas atlikus viešoje erdvėje skelbiamų pranešimų dėl galimai patirto seksualinio priekabiavimo atvejų aplinkybių patikrinimą.

Baudžiamojo kodekso 152 str. 1 d. nustatyta, kad tas, kas siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato specializuoto skyriaus tyrėjai, jį organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūra.

Senaties terminas gali neišgelbėti

Nors seksualinį priekabiavimą įstatymas priskiria prie baudžiamųjų nusižengimų ir jam taikoma 3 metų senatis, verta paminėti, kad senaties terminas skaičiuojamas tik nuo paskutinės išaiškintos nusikalstamos veikos.

Tai reiškia, kad jeigu įrodoma, kad nesuėjus senačiai asmuo yra įvykdęs ir kitas nusikalstamas veikas, jam gali tekti atsakyti ir už tas, kurias jis įvykdė anksčiau nei prieš 3 metus.

„Jei tyrėjams ir prokurorams pavyktų nustatyti, kad paskutinis išaiškintas epizodas buvo, tarkime, prieš 2,5 metų, bet prieš tai buvo dar 3 nustatyti atvejai, kurie įvykdavo kas 2,5 metų, tokiu atveju senatis nebus išnykusi net ir tai nusikalstamai veikai, kuri buvo įvykdyta prieš 10 metų“, – DELFI aiškino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Prabilo mažiausiai 28 menininkai

DELFI primena, kad pastaruoju metu VDA krečia seksualinio priekabiavimo skandalas. Trys merginos pasidalijo anoniminiais laiškais, su kokiu J. Gasiūno elgesiu joms teko susidurti, dar 6 menininkai apie tai prabilo neslėpdami vardų ir pavardžių, o VDA Etikos komitetas gavo 19-os buvusių ir esamų studentų pasirašytą skundą. J. Gasiūnas nesutiko su kaltinimais, tačiau po anoniminių ir neanoniminių liudijimų buvo priverstas trauktis iš pareigų.

Kaltinimų priekabiavimu sulaukė ir dar du VDA dėstytojai – Gintautas Trimakas ir Arvydas Liepuonius, prabilta ir apie kviestinio dėstytojo – teisininko – nepagarbų elgesį. Visi jie VDA šiuo metu nebedirba.

Kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė ir teatro režisierius Jonas Vaitkus. Jis buvo nušalintas nuo darbo su studentais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), tačiau pirmadienį į pareigas sugrąžintas.

Su kaltinimais režisierius nesutiko, aiškino tai tendencinga šmeižto kampanija prieš jį ir Lietuvos rusų dramos teatrą, prasitarė žadantis kreiptis į teismą.