Vadovaujantis Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) išvadomis, viena iš penkių studijų programų Lietuvos universitetuose turės būti uždaryta. Sunerimta ne tik dėl aukštojo mokslo kokybės, bet ir dėl atskirų studijų programų ir aukštųjų mokyklų ateities.

DELFI pasidomėjo, ką šis vertinimas reiškia iš tiesų ir kaip dabar elgsis tos įstaigos, kurių laukia didžiausi pokyčiai.

Nori uždaryti kas penktą programą universitete

Tiesa, visų pirma, reikėtų priminti, kad studijų programos buvo vertintos joms suteikiant vieną iš trijų statusų – vertinama laikinai, su sąlygomis arba ribojamai. Kriterijus galima rasti čia.

Vertinimas su sąlygomis reiškia, kad šiais metais aukštosios mokyklos dar galės priimti studentus, tačiau visos jų teikiamos naujos studijų programos bus vertinamos išoriškai, pasitelkiant ekspertus, o su ribojimais – kad šiemet priėmimas nebegalės būti vykdomas, studijų programa privalės būti išregistruota iš karto, kai studijas baigs šiuo metu besimokantys.

Laikinai studijų kryptys vertintos dėl procesinės tvarkos – tokiu būdu užtikrinamas perėjimas nuo vienos sistemos prie kitos. Šis statusas galios tol, kol visos studijų kryptis bus įvertintos išoriškai.

SKVC išsiaiškino, kad po vertinimo universitetuose verta palikti tik 795 iš 982 studijų programų, kolegijose – 294 iš 304.

Be sąlygų universitetuose laikinai akredituota 51 proc. programų (kolegijose – 58 proc.), su sąlygomis – 21 proc. (kolegijose – 38 proc.), su ribojimais – 28 proc. (kolegijose – 4 proc.).

SKVC analizė (SKVC nuotr.)

3 universitetai visiškai nebegali priimti pirmakursių, KU nori uždaryti trečdalį programų

Kaip pastebėjo vienas DELFI skaitytojas, vadovaujantis šia tvarka, jau šiemet turėtų būti stabdomas priėmimas į visas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos (LKA) programas. Toks pat likimas ištinka ir LCC, Europos humanitarinį universitetus. Visos studijų programos šiose įstaigose įvertintos ribojamai.

Dramatiškai nukraujuoti turėtų ir Klaipėdos universitetas (KU) – ribojamai įvertinta 30 studijų programų (tai sudaro beveik trečdalį visų 2018 metų priėmimui siūlytų studijų programų), Aleksandro Stulginskio universitetas – 15 programų, Kauno technologijos universitetas – 15 programų, Šiaulių universitetas –14 programų, Vytauto Didžiojo universitetas – 13 programų, Lietuvos edukologijos universitetas – 12 programų

Teoriškai, stabdomas turi būti priėmimas ir į, pavyzdžiui, Vilniaus universiteto žurnalistikos bakalauro ir farmacijos magistrantūros, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ekonomikos, Mykolo Romerio universiteto informatikos bakalauro, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto biochemijos bakalauro, chemijos magistrantūros studijas.

Tiesa, pačios aukštosios mokyklos dėl to pavojaus varpais skambinti neskuba.

SKVC analizė (SKVC nuotr.)

Nepanikuoja, nes tikroji situacija esą paaiškės balandį

LKA prorektorė mokslui ir studijoms prof. dr. Jūratė Novagrockienė DELFI sakė, kad kol kas buvo pateikta tik minimali informacija, iš kurios nematyti viso paveikslo, kaip Lietuvoje atrodo atskiros studijų programos.

Be to, į vertinimą esą neįtraukti 2017 m. mokslingumo duomenys, kurie šiuo metu vertinami Lietuvos mokslo tarybos (LMT) ekspertų.

„Jei bus pasiektas nustatytas įvertis – 1,5 balo, kai kurios studijų programos dar gali būti reabilituotos. Be to, LKA vykdo unikalias studijų programas, rengia labai specifinių profesijų atstovus, SKVC svarsto galimybes dėl išimčių unikalioms studijų programoms. Taigi negalima sakyti, kad visos programos neveiks – iš tikrųjų, nėra tokia situacija, kaip dabar atrodo“, – kalbėjo ji.

Pasak J. Novagrockienės, tikroji situacija dėl studijų programų paaiškės balandžio mėnesį. Tuomet ne tik pasirodys LMT išvados, bet ir SKVC turėtų paskelbti unikalių studijų programų sąrašą.

„Reikia turėti omenyje ir tai, kad kariūnų, studentų priėmimą į LKA reglamentuoja krašto apsaugos, o ne švietimo ir mokslo ministro įsakymai, finansavimas – iš kitos eilutės, tad mūsų situacija tikrai yra kitokia. Tam, kad asmenys taptų karininkais, jiems privaloma kartu gauti ir bakalauro diplomą“, – tikino ji.

Paaiškino, kodėl vertinimas nukentėjo

Paklausta, kodėl, jos nuomone, visos LKA studijų programos buvo įvertintos ribojamai, prorektorė pripažino, kad jų mokslingumo lygis yra pakankamai žemas, nes anksčiau esą nekelti tokie reikalavimai, nebuvo tokios skatinimo sistemos, kokia yra kituose universitetuose.

„Pavyzdžiui, kiti universitetai tiesiog moka papildomas išmokas, tarkime, už publikuotus straipsnius, monografijas ir pan. Tokios sistemos pas mus nebuvo, nes esame valstybinis universitetas, ne viešoji įstaiga, nesame tokie lankstūs. Situacija dėlto, iš tikrųjų, sudėtinga. Ko gero, tai viena tokio vertinimo priežasčių“, – pripažino J. Novagrockienė.

Pašnekovės teigimu, kol kas papildomai kreiptis į SKVC jie neplanuoja.

Jūratė Novagrockienė

Džiaugiasi, kad liko jūros, sveikatos ir humanitarinių mokslų krypčių studijos

Savo ruožtu KU atstovai išplatino savo pranešimą, kuriame rektorius Eimutis Juzeliūnas džiaugiasi, kad SKVC padės universitetui išsigryninti stipriąsias puses ir į jas koncentruotis.

Tiesa, pranešime jis taip pat prasitarė apie ketinimus kreiptis į SKVC su atskirų studijų programų stiprinimo veiklos planais ir dėl kai kurių unikalių studijų programų, vykdomų tik KU, svarbių Vakarų Lietuvos regiono raidai, atitinkančių Klaipėdos miesto proveržio strategiją, būtinybę.

Daugiausiai su ribojimais čia akredituota socialinių mokslų krypties studijų programų, tarp jų – žurnalistikos bakalauras, politikos mokslų bakalauras ir magistrantūra, ekonomikos bakalauras ir magistrantūra.

„KU vykdo plataus profilio studijų programas. Deja, ne visos įvertintos teigiamai. Tačiau KU, kaip ir ankščiau, yra jūros mokslų krypties lyderis, kur studijų programos aprėpia ekologijos ir aplinkotyros, jūros inžinerijos, jūrų hidrologijos, geoinformatikos ir kitas unikalias jūros mokslų krypties studijų programas“, – teigė E. Juzeliūnas.

KU rektorius akcentavo, kad SKVC teigiamai vertino humanitarinių (istorijos ir lingvistikos) ir sveikatos mokslų krypčių studijų programas.

„Naujiems studentams Klaipėdos universitetas 2018 metų priėmime pasiūlys tai, ką turi geriausia – moksliniais tyrimais, kurie pripažinti užsienio specialistų, grįstas studijų programas“, – teigė rektorius prof. habil. dr. E. Juzeliūnas.

Klaipėdos universitetas

Apeliacijų galimybė nenumatyta

SKVC ryšių su visuomene specialistė Birutė Vaitkutė DELFI patvirtino, kad tam tikrų aukštųjų mokyklų užklausų jau sulaukta. Tiesa, jų esą nėra labai daug.

„Akreditavimas ribojamai reiškia, kad aukštoji mokykla gali tęsti studijų vykdymą su tais studentai, kurie buvo priimti iki šio sprendimo įsigaliojimo, tačiau negali priimti naujų studentų į atitinkamų krypčių ir pakopų studijų programas“, – priminė ji.

Sulaukus užklausų esą informacija kai kuriais atvejais patikslinama ir papildoma, tačiau apeliacijos teikimo galimybė šiuo atveju nėra numatyta.

Ką daryti įvertintiems ribojimai?

Vis dėlto tai, pasirodo, nereiškia, kad universitetai griežtai nebegalės priimti studentų į minėtas studijų programas.

B. Vaitkutė pateikė net kelis variantus, kaip gali elgtis tų studijų programų, kurios buvo įvertintos su ribojimais, koordinatoriai.

„Visos aukštosios mokyklos gali teikti prašymus įvertinti 2017 m. mokslinę veiklą su ribotai akredituotomis studijų kryptimis susijusiose mokslo kryptyse. Jeigu mokslo vertinimo balas bus aukštesnis nei 1,5 balo, tokios studijų krypties ir pakopos akreditacija galės būti pakeista į akreditavimą suteikiantį teisę vykdyti studentų priėmimą.

Taip pat aukštosios mokyklos gali priimti sprendimus sustabdyti kai kurių silpniau įvertintų (t.y. akredituotų 3 metams) studijų programų vykdymą ir taip pagerinti kitus du rodiklis, pagal kuriuos buvo vertinamos studijų kryptys. Tai taip pat gali pakeisti akreditavimą ribojamai į akreditavimą su papildomomis sąlygomis ir taip pat leisti priimti studentus jau šiais metais.

Numatomos taikyti išimtys valstybei svarbiose kryptyse, jeigu aukštosios mokyklos pateiks argumentuotus siūlymus, kaip užtikrins studijų ir mokslo kokybės gerinimą per artimiausius metus.

Yra ir dar viena galimybė aukštosioms mokyklos atnaujinti ribotai akredituotų krypčių ir pakopų vykdymą – aukštoji mokykla, ne anksčiau kaip po 1 metų galės pateikti naują paraišką vykdyti tos krypties ir pakopos studijas. Jeigu paraiška bus įvertinta teigiamai pagal nustatytus rodiklius, studijų kryptis galės būti akredituojama ir į ją galės būti priimami studentai“, – aiškino ji.