„Niekada nebuvome šių sankcijų iniciatoriai; laikome jas neteisėtomis ir žalingomis ne tik abiejų šalių žmonėms, bet ir visam pasauliui“, – šeštadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Vašingtonas paskelbė Maskvai sankcijas dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir jos paramos prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pribloškė Vakarus ir daugelį žmonių Rusijoje per savo metinį pranešimą pristatęs naująjį „neįveikiamų“ hipergarsinių ginklų ir povandeninių dronų arsenalą. Šis jo pareiškimas laikomas iššūkiu Vašingtonui dėl naujų ginklavimosi varžybų. Rusijos kariškių pastangas V. Putinas pavaizdavo kaip atsaką į Jungtinių Valstijų pastarojo meto veiksmus.

Rusijos ir JAV santykiai smuko iki žemiausio po Šaltojo karo laikotarpio lygmens, nors D. Trumpas, dar nebūdamas JAV prezidentu, yra žadėjęs pataisyti dvišalius ryšius.

JAV ir Rusijos santykiai yra pašliję ne vien dėl Ukrainos krizės, bet ir todėl, kad Maskva ir Vašingtonas palaiko priešingas puses Sirijos konflikte; be to, neseniai Vašingtonas pateikė kaltinimus Maskvai dėl kišimosi į 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus.