VTEK trečiadienį sprendimą priėmė vienbalsiai – šiuo metu centre nebedirbančiam V. Aidukevičiui komisija neturėjo galimybės taikyti kitų nuobaudų, nuspręsta jam surašyti administracinio nusižengimo protokolą.

Komisija, atlikusi tyrimą savo iniciatyva, nustatė, kad V. Aidukevičius ne kartą laikinai ėjo KMPMC direktoriaus pareigas bei turėjo įgaliojimus spręsti visų KMPMC darbuotojų – tarp jų ir savo sūnų bei marčios – tarnybos eigos klausimus. Todėl V. Aidukevičiui formaliai galėjo kilti interesų konfliktas, tačiau duomenis apie KMPMC dirbančius jam artimus asmenis jis deklaravo tik pernai kovą, kai Švietimo ir mokslo ministerija jau vykdė KMPMC veiklos auditą.

VTEK taip pat nustatė, kad tiriamuoju laikotarpiu V. Aidukevičius pasirašė 337 aktus dėl iš bendrovės „Valedija“ nuomojamų automobilių perdavimo ir priėmimo. Nurodoma, kad iš KMPMC gautos lėšos yra pagrindinis „Valedijos“ pajamų šaltinis, o šioje bendrovėje dirba du asmenys, viena iš jų – V. Aidukevičiaus marti.

„VTEK vertinimu, jis privalėjo informuoti KMPMC direktorę apie jam kilusį interesų konfliktą, nusišalinti ir toliau nedalyvauti sprendžiant su „Valedija“ susijusius klausimus“, – nurodo VTEK.

V. Aidukevičius šiuo metu centre nebedirba.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato už minėtus pažeidimus galimybę skirti iki 300 eurų baudą – VTEK atstovai siūlo svarstyti galimybę griežtinti atsakomybę.

VTEK pernai rugsėjį pripažino, kad buvusi KMPMC direktorė Laimutė Anužienė pažeidė įstatymus ir skyrė jai baudą. Tuomet nustatyta, kad centras sudarinėjo sutartis dėl autorinių darbų su L. Anužiene, jos šeimos nariais, pagal jas išmokėta beveik 30 tūkst. eurų. Nustatyta, kad dalį sutarčių su savimi pasirašė pati L. Anužienė. Buvusi direktorė taip pat pasirašė dešimtis įsakymų dėl savo ir šeimos narių komandiruočių, atostogų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka tyrimą dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo minėtoje įstaigoje. Tyrėjai aiškinasi mokymo centro pastatų Kaune rekonstravimo aplinkybes, L. Anužienei tyrime suteiktas specialiosios liudytojos statusas.

VTEK yra nustačiusi, kad įstatymus pažeidė ir kiti buvę KMPMC darbuotojai – tuometinė direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir „Valedijos“ savininkė Jolanta Valiulienė, praktinio mokymo vadovė, L. Anužienės marti Ieva Anužienė bei du L. Anužienės sūnūs – padalinio „Modus“ vadovas Nerijus Anužis, KMPMC Kurorto verslo skyriaus vedėjas Aivaras Anužis.