Konstatavo pažeidimus, tačiau rekomenduoti atleisti nesiryžta

„Turėjome du oficialius skundus, dar gavome papildomą vieną, kur buvo panašaus pobūdžio klausimai, ir 246 palaikymo laiškus. Dauguma – iš VDA studijuojančių studentų“, – jau po pirmadienį vykusio Senato Etikos komiteto posėdžio sakė jo pirmininkas Marius Pranas Šaliamoras.

Anot pašnekovo, įvertinus visą gautą informaciją, G. Trimakas yra dėstytojas, kurį studentai mėgsta ir myli, tačiau, reikia pripažinti, kad pažeidimų jis padarė.

„Turime konstatuoti, kad buvo pažeistas etikos punktas 7.2. Tai yra „Akademinės bendruomenės nario žeminimas naudojantis savo viršenybe“. Dalinai buvo pažeistas ir punktas 8.1., dalis – „studento ar dėstytojo siekimas užmegzti neakademinius santykius su studentu“, – kalbėjo Etikos komiteto pirmininkas.

Paklaustas, kas dėlto laukia G. Trimako, jis nurodė, kad tai spręs rektorius, tačiau dėstytojo atleidimas šioje situacijoje būtų suprantamas.

„Mes, tiesą pasakius, nelabai drįstame ir kažką siūlyti, nes, formaliai, kai pažeidžiamas kažkoks etikos punktas, dėstytojas turėtų būti atleistas iš pareigų. Tokia yra tvarka, praktika. Negalima lyginti, bet Jono Gasiūno skandalo šviesoje šie faktai tikrai nėra tiek skandalingi, tačiau tikrai nepriimtini“, – aiškino M. P. Šaliamoras, leisdamas suprasti, kad šį kartą G. Trimakas gali atsipirkti ir griežtu papeikimu.

Faktas garbės nedaro

Pasak Etikos komiteto pirmininko, G. Trimako istorijoje buvo „faktas, kuris garbės nedaro“. Paklaustas, už ką konkrečiai jis gali būti atleistas, VDA atstovas patikslino, kad šis dėstytojas „nederamai kreipėsi į merginą ir ją įžeidė“.

„Jis sakė komplimentą, kabutėse, ją apibūdindamas, na, ir, kaip pati mergina sakė, prisilietė, jai buvo nemalonu, ji vengė toliau šio dėstytojo“, – sakė M. P. Šaliamoras.

Jo teigimu, kartais taip juokauti, kaip juokaujama su draugais, nedera akademinėje aplinkoje. Tiesa, vyresnės kartos dėstytojai neva galbūt buvo tiesiog įpratę taip betarpiškai šmaikštauti.

„Trečiadienį šias išvadas pristatysime Senatui, matysime, kaip bus. Premija teikiama ne už priekabiavimą, o už fotografiją. Aš manau, kad nereikėtų visko suplakti į vieną vietą. Tuo labiau, kad Nacionalinių premijų teikimo ir siūlymo tvarkoje nėra kažkokio reikalavimo, kad tas žmogus būtų toks be jokių, sakykim, dėmių biografijoje. Premija yra skiriama už kūrybą, kuri, mano manymu, įvertinta teisingai“, – svarstė pašnekovas.

Rekomenduojama reorganizuoti Tapybos katedrą

Susitikimo metu taip pat apsvarstytas klausimas ir dėl Tapybos katedros. Rekomenduojama ją reorganizuoti ir stiprinti vadybą, kitus valdymo būdus, kad aptariamos problemos nepasikartotų.

„Ten buvo nedraugiška, nedarbinė atmosfera, reikia tą padėtį keisti“, – sakė M. P. Šaliamoras.

Pasak VDA atstovo, daugiau etikos pažeidimų šiame skandale nebeiškilo.

Papasakojo, dėl ko kreipėsi studentės

„Du yra skundai, tačiau yra dar visokių atsiliepimų, pašnekesių. Du yra rašytiniai, atkeliavę. Išdėstyti paprasti dalykai – kad pajuokavo, pavadino kažkaip, prilietė, pasodino fotolaboratorijoje.

Nėra ten kažko tokio gašlaus, kaip dabar jau visi priprato skaityti. Žmonės ten aiškino, kad jie nesuprato ar įsižeidė“, – kas nurodyta aptariamuose skunduose, DELFI dar prieš posėdį pasakojo M. P. Šaliamoras.

Pasak jo, skunduose kalbama apie anksčiau nei šiais ar praėjusiais mokslo metais nutikusias situacijas. Anot pašnekovo, G. Trimakas esą domisi ir filosofija, ir bendravimo psichologija, tad keista, kad negebėjo įvertinti savo elgesio.

Pokštaudavo su studentėmis, bet ne su kolegomis

„Pats G. Trimakas, kiek komentavo, yra ir nustebęs, nes kaip tik labai stengiasi betarpiškai, šeimyniškai bendrauti su žmonėmis – neoficialiai, neformaliai. Dabar, sako, reikia pergalvoti visą elgesį, nes tie dalykai nepriimtini kažkokie yra. G. Trimakas nurodo „neįdėjęs“ į tą jokio erotinio turinio, tai buvo pajuokavimo, lengvesnio pabendravimo forma“, – pasakojo M. P. Šaliamoras.

Paklaustas, ar taip pat G. Trimakas pokštaudavo ir su juo, komiteto pirmininkas sutriko ir nurodė, kad jie nėra kažkokie „draugeliai“.

„Mes – geri pažįstami, esame kolegos, man neteko. Bet, žinote, su draugais, tais, kuriais dirbi vienoje studijoje, ieškai kažkokių kūrybinių dalykų, matyt, visaip būna. Bet, jei kažką žeidžia toks elgesys, be abejo, reikia permąstyti ir jį keisti. Man asmeniškai patinka ta pozicija, kad žmogus nori keisti savo elgesį, nestovi už aklinos sienos kaltindamas kitus“, – aiškino M. P. Šaliamoras.

Marius Pranas Šaliamoras

Stoja į studentų pusę

Etikos komiteto pirmininko teigimu, G. Trimaką palaiko dešimtys studentų, tačiau tai nedaro įtakos tam, kad nors vienas su juo dirbusių iš tiesų galėjo būti nuskriaustas.

„Akademija, viena vertus, turiu pagirti, užėmė gana principingą poziciją. Kaip žinote, daug dėstytojų yra atleista vien dėl to, kad buvo tokių atsiliepimų. Esame išdalinę anonimines anketas, kur iš karto gali pamatyti problemas. Visos katedros išnagrinėjo visą informaciją, kuri jose yra, kiek aš žinau, nėra kažkokių daugiau tokių ženklų“, – dėstė M. Šaliamoras, paklaustas, galbūt per šį laiką buvo prabilta apie daugiau galimai priekabiavusių dėstytojų.

Jis taip pat tikino esantis dėkingas prabilusiems studentams, nes akademija buvo paskatinta susitvarkyti.

„Nebūkime naivūs, visoje Lietuvoje problemos yra panašios, tik kaip į jas reaguojama. Mes, priešingai nuo noro kažką slėpti, užglaistyti, pasirinkome strategiją, kad reikia spręsti tuos santykius, juos išaiškinti.

Suprantame, kad yra dvi pusės, gali būti ir piktavališkumo, bet stovime galimų aukų pusėje, nes silpną žmogų reikia apginti. Dėstytojas bet kokiu atveju yra stipresnis asmuo aukštojoje mokykloje ir net, jei jis apkaltinamas per stipriai, tarkim, vis tiek konstatuojame tą faktą, kad jis nesuvaldė padėties, neišsprendė konflikto, sudarė sąlygas netgi ir būti apkaltintas“, – kalbėjo Etikos komiteto pirmininkas.

Teiks rekomendacijas

Anot M. P. Šaliamoro, jaučiama, kad problema buvo subrendusi ir Tapybos katedroje, tad posėdyje bus svarstoma ir tai, kas nutiko su šio padalinio vadyba.

„Mes kaip tik galvojame suformuluoti kažkokius dalykus, parekomenduoti kažkaip elgtis, kad ateityje taip nebūtų“, – prasitarė jis.

Paklaustas, ar Jonas Gasiūnas ir Arvydas Liepuonius, kurie taip pat buvo apkaltinti galimu seksualiniu priekabiavimu, gaus išeitines kompensacijas, Etikos komiteto pirmininkas nurodė taip nemanantis.

„Kiek aš žinau, savo noru (jie pasitraukė – DELFI), o rektorius patenkino jų prašymus“, – aiškino jis.