Galbūt būtent dėl to feisbuke ėmė plisti ir šmaikštus pasiūlymas dar tik planuojantiems šimtadienio vakarėlius. Fotografas Vincas Alesius pastebėjo, kad Lenkijoje gausu restoranų ir sodybų, kur nevaržys jokie draudimai, o ir kelionės kaina autobusu – verta juoko.

DELFI primena, kad Lietuvoje nuo šių metų sausio 1 dienos alkoholį vartoti gali tik 20-ojo gimtadienio sulaukę asmenys. Maža to, viešai ne kartą aptarta, kad kainos kaimyninėje šalyje – kur kas mažesnės.

Todėl DELFI nusprendė pasidomėti, kiek kainuotų šimtadienio šventę surengti Lenkijoje, o ne Lietuvoje, ir ar tokia galimybe mūsų šalies abiturientai iš viso domisi.

Už naktį – vos 12 eurų

Vienas iš Punsko savivaldybėje, prie Seivio ežero, įkurdinto pramogų ir poilsio centro „Šilainė“ savininkų Gintas Šuščevičius DELFI sakė, kad lietuvių jie sulaukia dažnai, tačiau abiturientai dėl vietų kol kas dar nesistumdo.

„Į mus dar nesikreipia taip masiškai, bet gal tik laiko klausimas. Abiturientams sodybą nuomojame, nors tai šiek tiek ir rizikingas klientas. Galime priimti ir 60 žmonių, yra pirtis, kubilas, papildomos pramogos – pasivažinėjimas vežimu, batutas ant vandens, burbulai, apylinkėje nemažai atrakcijų“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, nakvynė ne vasaros sezono metu vienam asmeniui kainuoja 12 eurų, pirties ir kubilo nuoma atsieis dar 100 eurų. Beje, kai šilta, nakvoti siūloma ir kariškose palapinėse – už tai prašoma vos 4 eurų. Tiesa, G. Šuščevičius leido suprasti, kad aplink pavyktų rasti ir pigesnių variantų.

„Mūsų variantas – vidutinis. Nesistengiame būti pigesne alternatyva Lietuvos sodyboms, kiekviename mūsų kambaryje rasite vonią, televizorių, veiks internetas, turime pliažą – nekainuoja nei automobilio statymas, nei įėjimas“, – kalbėjo pašnekovas.

G. Šuščevičiaus teigimu, apie jaunimo grupių pridarytus nuostolius jis dažniau girdi nei patys su tuo susiduria, tad ir užstato kol kas neprašo.

„Mūsų nuostoliai – tik minimalūs. Ar tai lova, ar staliukas sulaužomas, negalime sakyti, kad kažkokios baisaus vandalizmo išraišos“, – pasakojo centro bendrasavininkis.

Apčiuopiamas – ir maisto, alkoholio kainų skirtumas

Pasak jo, sodyba nuo Vilniaus yra maždaug dviejų valandų, o nuo Kauno – maždaug vienos valandos kelionės atstumu.

„Kartu žmonės ir apsiperka. Esame kiek toliau nuo gyvenvietės, artimiausia parduotuvė – už 5 kilometrų. Ji nėra brangi, priklauso tam pačiam tinklui su „Biedronka“, didmeninėmis kainomis perka. Tačiau ir iki Suvalkų – apie 30 kilometrų, Seinai – tokiu pat atstumu“, – dėstė G. Šuščevičius.

Paklaustas, ar kainos nuo lietuviškų Lenkijoje labai skiriasi, jis pripažino, kad skirtumas – apčiuopiamas.

„Alus parduotuvėje – apie 50-60 centų, už tarą neskaičiuojama. Kai atvažiuoja iš Lietuvos svečiai, tai dauguma pirmiausiai – į parduotuvę, o paskui – pas mus. Be to, vartoti alkoholį Lenkijoje gali ir 18-mečiai, mūsų vieta, kaip čia pasakius, atokesnė – ne prie centro, ne prie kelio. Tai nei kokių kontrolių, nei vieša vieta – privatu“, – aiškino pašnekovas.

Už 10 eurų – ir nakvynė, ir pirtis

Greta Punsko esančios poilsiavietės „Šilas“ atstovas Vaidas DELFI sakė taip pat abiturientų antplūdžio nepastebėjęs.

Anot jo, sodybas šimtadieniui dažniau nuomojasi lietuviai, o štai lenkai paprastai švenčia mokyklų aktų ar sporto salėse.

„Todėl ir dirbame tik vasaros sezono metu, žiemai patalpos nėra pritaikytos. Daugiausiai galiu priimti 28 žmones, gyventų 4 nameliuose, pirtis į kainą įskaičiuota, vienam – 45-50 zlotų (10-12 eurų)“, – dėstė pašnekovas.

Pasak Vaido, artimiausia parduotuvė nuo sodybos yra maždaug už 4 kilometrų.

„Nelyginu kainų, žiūrėdamas, kiek tai kainuoja Lietuvoje, nes kaip ir nėra tam reikalo, bet matau, kad lietuviai perka pas mus, nemažai atvažiuoja apsipirkti. Praktiškai viskas yra pigiau – ir maisto produktai, ir alkoholis ar statybinės prekės“, – pripažino jis.

Poilsiavietės atstovo teigimu, nukentėti nuo jaunų žmonių jam netenka itin dažnai.

„Bet ir šiaip dažniau renkamės šeimas, kurios apsistoja ilgesniam laikui – po naktį nelabai mėgstam. Taigi pas mus ir atvažiuoja daugiau pailsėti, o ne savaitgalį pabaliavoti, nors, aišku, būna ir vieną ar dvi naktis panakvoja“, – sakė Vaidas.

Į jaunus klientus žiūri įtariai

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas DELFI sakė, kad siūloma idėja abiturientams, matyt, yra labai spontaniška, nors, sutiko, ir puikiai pataikanti į diskusinį sūkurį.

„Kol kas negirdėjau, kad mūsų organizacijos nariai kalbėtų apie aiškų abiturientų krypties pasikeitimą. Be to, šimtadieniai nebūtinai kaimo turizmo sodybose vyksta – dalis savininkų priima juos, bet tikrai nemaža dalis ir vengia tokių renginių dėl alkoholio vartojimo, amžiaus ir panašiai. Tai yra tam tikri reglamentavimai, iššūkiai, tad neretai tiesiog atsisakoma“, – pripažino jis.

Pasak L. Žabaliūno, sektorius, kuriame per metus apsilanko 320 tūkst. lankytojų, negali išvengti nuostolių, tačiau mastai nėra kritiniai.

„Manau, profesionaliai dirbančios sodybos turi ir priemones nemaloniems atvejams užbėgti už akių. Aišku, yra ir tokių, kurios taiko labai mažas kainas, tačiau, pavyzdžiui, ir tam tikras saugumo taisykles, o, jei ir dirba su jaunatviško amžiaus klientais, tikrai esu girdėjęs, kad nepriima užsakovų be išorinių saugos tarnybų sutarčių. Bet kuris objektas, manau, savo rizikas mažina taikydamas ir finansinį įsipareigojimą – užstatą“, – pasakojo pašnekovas.

Linas Žabaliūnas

Kaina net ir Lietuvoje gali skirtis kartais

L. Žabaliūno teigimu, kartais rizikingo segmento klientų saugomasi ir taikant didesnes kainas.

„Lietuvoje, stereotipiškai, kaina už nakvynę prasideda nuo 15 eurų, pirties, kubilo – labai įvairiai. Galima rasti ir nuo 50, 60 eurų, bet yra ir tokių, kurios kainuoja nuo 300 eurų“, – kalbėjo jis.

Kaimo turizmo paslauga, pabrėžė jis, yra kompleksinė, tad, jei kalbame tik apie nakvynę, kainos yra panašios kaip Lenkijoje, o, įskaičiuojant daugiau atributų, gali skirtis pastebimai.

„Lietuvoje mes turime nuo vieno „gandriuko“, kur yra labai paprastos sąlygos, iki 5 „gandriukų“, kur kokybė – tikrai išskirtinė, tad ir kaina net mūsų šalyje gali skirtis kartais“, – pastebėjo Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas.

Vyksta ir į užsienį

Paklaustas, galbūt abiturientai dėl kelionių į Lenkiją kreipiasi ir į jį, gerai žinomas kelionių organizatorius ir keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius DELFI sakė, kad kol kas tai nėra labai populiaru.

„Tačiau kasmet, iš tiesų, vis daugiau abiturientų kreipiasi į kelionių organizatorius, prašydami padėti kažkur išvažiuoti – domina savaitgalio kelionės autobusu, skrydžiai lėktuvu. Tuos pinigus, kuriuos jie skirtų sodybos nuomai, gėrimams, maistui, galbūt muzikantui, pramogoms, abiturientai sako norintys skirti kelionei, kur galėtų smagiai pasibūti paskutinį kartą visi kartu“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, tokia tendencija džiugina labiau nei žinios apie sodyboje prie stalo sėdinčius moksleivius.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Pernai turėjome kelias grupes, kurie vyko autobusu, į kruizą Baltijos jūra. Tai kainuoja apie 100 eurų asmeniui. Turėjome ir užsakymą į Lenkijos 5 žvaigždučių viešbutį, kur įskaičiuoti ir pusryčiai – prabangus savaitgalis už maždaug 120 eurų, tada abiturientai tiek mokėjo“, – nurodė R. Širvinskas.

Kelionių organizatoriaus teigimu, sunku pasakyti, ar panašios kelionės šiemet bus populiaresnės dėl to, kad vartoti alkoholį Lietuvoje iki 20 metų draudžiama, tačiau esą galbūt tai būtų viena galimybių, jei asmuo turi poreikį švęsti būtent tokiu būdu.

„Konfliktų dėl abiturientų elgesio mums asmeniškai nėra tekę spręsti. Visuomet galioja tam tikros taisyklės, kai važiuoji autobusu ar skrendi lėktuvu. Kaip žinia, keliaujant lėktuvu jos gana griežtos – jei kas pasikarščiuotų, keleiviai būtų arba išlaipinami, arba neįleidžiami į lėktuvą, tad tą abiturientai žino. Ką aš pamenu, kaip anksčiau būdavo, tai bent jau mums pasitaikė labai protingi, žinantys, ko nori, ir kaip reikėtų elgtis moksleiviai“, – sakė jis.

Dvyliktokai ir jų tėveliai, papasakokite, kaip jūs šiais metais organizuojate Šimtadienio vakarėlį? Ar turėjote planą, kaip jį linksmai, bet pigiau atšvęsti? Galbūt kaip tik nustebino kainos, bet vis tiek sutikote mokėti? Pasidalinkite savo patirtimi ir išsakykite nuomonę siųsdami el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Šimtadienis“.