Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas Seime registravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma nustatyti, kad šauliai ir kariai savanoriai ar kito aktyviojo rezervo kariai galėtų susigrąžinti gyventojo pajamų mokesčio dalį už išlaidas, patirtas įsigyjant ginklus ir jų šaudmenis šaulio ar kario savanorio tarnybai.

„Pagal šiuo metu galiojančius Lietuvos Respublikos įstatymus šauliams, ne jaunesniems kaip 18 metų, ir kariams savanoriams ar kito aktyviojo rezervo kariams, išlaikiusiems reikiamus egzaminus ir gavusiems leidimą turėti ginklą, leidžiama asmeninėmis lėšomis įsigyti šaulio ar kario savanorio tarnybai B kategorijos ginklus, jų šaudmenis ir taip prisidėti prie valstybės gynybinės galios stiprinimo“, – teigė L. Kasčiūnas.

B kategorijai priskiriami pusiau automatiniai arba pertaisomi trumpieji šaunamieji ginklai, vienašūviai trumpieji šaunamieji ginklai, šaudantys centrinio įskėlimo šoviniais; vienašūviai trumpieji šaunamieji ginklai, kurių visas ilgis yra mažesnis kaip 28 cm, šaudantys žiedinio įskėlimo šoviniais.

Taip pat priskiriami pusiau automatiniai ilgieji šaunamieji ginklai, kurių dėtuvėje ir šovinio lizde kartu telpa daugiau kaip trys šoviniai, pusiau automatiniai ilgieji šaunamieji ginklai, kurių dėtuvėje ir šovinio lizde kartu telpa ne daugiau kaip trys šoviniai, jeigu jų dėtuvė nuimama arba ginklo konstrukcija negarantuoja, kad su paprastais įrankiais jo negalima perdirbti į ginklą, kurio dėtuvėje ir šovinio lizde kartu tilptų daugiau kaip trys šoviniai.

B kategorijos sąraše yra ir pertaisomi arba pusiau automatiniai ilgieji lygiavamzdžiai ne ilgesniais kaip 60 cm vamzdžiais, pusiau automatiniai šaunamieji ginklai, neskirti kariniam naudojimui, panašūs į karinius ginklus su automatiniais mechanizmais, o taip pat – templiniai ginklai, kurių visa įtempimo jėga yra nuo 200 N iki 1 200 N. Tokiems ginklams siūloma lengvata reikštų, kad šaunamąjį ginklą už 700–800 eurų panoręs įsigyti šaulys arba savanoris galėtų susigrąžinti dalį išlaidų, tai yra apie 112,5 eurų už įsigytą ginklą, jeigu ši suma būtų atimama iš apmokestinamųjų pajamų per mokestinį laikotarpį.

Šauliai pratybose

„Tai pasikeitusios geopolitinės situacijos kontekste didintų pasirengimą reaguoti į iškylančius iššūkius, kai reakcijos laikas tampa labai svarbiu veiksniu, atgrasančiu potencialų agresorių nuo karinės jėgos naudojimo šalies teritorijoje“, – sakė L. Kasčiūnas.

Seimo nario teigimu, ši įstatymo pataisa buvo parengta vertinant Lietuvos šaulių sąjungos ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų indėlį į šalies nacionalinio saugumo užtikrinimą ir suvokiant tolesnę būtinybę tobulinti šių subjektų veiklos teisinius pagrindus.

Palengvintas ginklų įsigijimas minėtiems asmenims, kartu išlaikant visus galiojančius ginklų įsigijimo ir saugojimo reikalavimus, labiau prisidėtų prie valstybės gynybinių pajėgumų stiprinimo.

„Jau girdžiu finansų ekspertų balsus neva įvairios išlygos ar išimtys silpnina mokesčių sistemos integralumą. Bet šioje vietoje reikėtų paklausti kas yra mūsų prioritetas: mokesčių sistemos integralumas ar valstybės apginamumas?

Jeigu ši pataisa sustiprins mūsų gynybinius ir atgrasymo pajėgumus, tada atsakymas labai paprastas ir konkretus – didesnis valstybės saugumas svarbiau nei tariamas mokesčių sistemos integralumas,“ – komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys.

Jo idėjai atsargiai pritarė ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, pabrėžęs, kad jei tokia pataisa prisidėtų prie gynybinių pajėgumų stiprinimo, didelio nuostolio valstybė nepatirtų.

Teoriškai, anot L. Kasčiūno, norinčiųjų pasinaudoti tokia lengvata galėtų būti iki 5 tūkst. šaulių, o KASP nariams tai būtų ne taip aktualu, mat jie turi priskirtus tarnybinius ginklus. Bet net ir iš tų 5 tūkst. šaulių realiai galima būtų tikėtis kelių šimtų žmonių, kurie siektų įsigyti B kategorijos ginklus. Tad valstybei tai esą būtų nedidelis nuostolis. Tiesa, L. Kasčiūnas pripažino, jog pataisoje numatyta galimybė GPM lengvatą taikyti ir šaudmenimis reikštų, kad tokios nuolatines, o ne vienkartines išlaidas apskaičiuoti būtų sudėtingiau.

Laurynas Kasčiūnas

L. Kasčiūnas neslėpė manantis, kad jo pasiūlymui gali priešintis kairieji, pavyzdžiui socialdemokratai. Parlamentaras dėl tokio spėjimo nesuklydo.

G. Paluckas: tai nesąmonė ir populizmas

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas, paklaustas, ką mano apie GPM lengvatą, rėžė atvirai ir tikino, kad toks pasiūlymas yra „nesąmonė ir populzimas“.

„Ponas Kasčiūnas jau prieš tai teikė daugybę siūlymų, kurie susiję su GPM lengvatomis vartojimui. Šiuo atveju aš manau, kad tai yra labai pigus populizmas, nesusijęs su ekonomine logika ar krašto gynybos pajėgumų stiprinimu.

Ginklų įsigijimas yra brangus malonumas. Paprastai kalbant, ponas Kačiūnas nori išimčių tiems, kas turi daug pinigų, turtingiesiems“, – teigė G. Paluckas.

Jo manymu, šaulius integruojant į Krašto gynybos sistemą, pastaroji turėtų rūpintis ir visu aprūpinimu, mat kitu atveju esą galima prisigalvoti įvairiausių lengvatų.

„Taip galima nužygiuoti iki absurdų. Nes tuomet atsiras kokia sodininkų bendrija, kuri panorės GPM lengvatų trąšoms. Tokie žaidimai yra negražūs ir labai tikiuosi, kad toks įstatymas Seime nepraeis“, – sakė G. Paluckas, kuris priminė, jog jis pats yra šaulys, davęs priesaiką.

„Sakau atsakingai, kad tokiomis priemonėmis nereikia kompromituoti savanoriško žmonių prisidėjimo prie Krašto gynybos reikalų. Dabar susidariusi ydinga praktika, nes yra susibūrę elito būreliai, tokios salos pakankamai turtingų žmonių, kurie gali sau leisti pirkti ginklus. Aš nesu iš tų, kurie įsigijo ginklą ir ateityje to daryti neplanuoju. Lygiai taip pat nepageidauju jokių GPM išlygų. Aprūpinimas turi būti spręsti sistemiškai“, – sakė G. Paluckas.