Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Budrys trečiadienį nusprendė, kad buvęs I. Staškevičiaus vairuotojas D. Šulskis toliau bus intensyviai prižiūrimas – ne tik privalės reguliariai registruotis policijoje, bet ir negalės nuo kojos nusiimti apykojės, fiksuojančios nusikaltimais kaltinamo vyro buvimo vietą.

Baudžiamosios bylos nagrinėjimui vadovaujantis teisėjas mano, kad turto prievartavimu kaltinamam D. Šulskiui intensyvi priežiūra turi būti taikoma dar trims mėnesiams.

Be to, teismas nutarė, kad būtina pratęsti laikinąjį nuosavybės apribojimą Šulskiams priklausančiam nekilnojamam turtui ir banko sąskaitose esančioms piniginėms lėšoms. Šiuo areštu siekiama užtikrinti ieškinio, kurį kaltinamiesiems yra pareiškęs I. Staškevičius, įvykdymą.

Trečiadienį paskelbtos teismo nutartys dar gali būti skundžiamos apeliacine tvarka, tačiau tai nesutrukdys toliau nagrinėti sutuoktiniams iškeltos baudžiamosios bylos. Artimiausiame posėdyje, prieš pradedant įrodymų tyrimą, teismas planuoja išklausyti proceso dalyvių pozicijas dėl neviešo bylos nagrinėjimo.

Tokį prašymą yra pateikęs nukentėjusiuoju pripažintas I. Staškevičius – kad informacija apie pradėtą tyrimą ir atliekamus procesinius veiksmus būtų neskelbiama, verslininkas buvo prašęs neviešinti ir ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų. Šie prašymą įvykdė, todėl žinia, kad verslininkas buvo tapęs savo buvusių pavaldinių įkaitu, paaiškėjo tik tuomet, kai baudžiamąją bylą atvertė teismas.

Nors I. Staškevičius siekia, kad byloje būtų rengiami nevieši posėdžiai, tam prieštarauja baudžiamojon atsakomybėn patraukti sutuoktiniai, teigiantys, jog neturi ko slėpti ir mielai atsakys į visus teismą dominančius klausimus.

Baudžiamąją bylą teismui perdavę prokurorai ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad iš I. Staškevičiaus buvo reikalaujama net 1,5 mln. eurų. Dalį pinigų verslininkas sumokėjo – 312 tūkst. Eur buvo įforminti kaip dovana pas notarą. Pasirašydamas pinigų dovanojimo sutartį I. Staškevičius taip pat sumokėjo visus privalomus mokesčius.

Sutuoktiniams Šulskiams pateikti kaltinimai dėl neteisėto informacijos rinkimo apie privatų asmenį ir didelės vertės turto prievartavimo. Be to, D. Šulskis taip pat yra kaltinamas neteisėtu disponavimu šaudmenimis – per kratą vyro namuose viename sostinės Šeškinės mikrorajono daugiabutyje kriminalistai rado du šovinius.

Abu kaltinamieji anksčiau yra dirbę kartu su I. Staškevičiumi. D. Šulskis net buvo laikomas dešiniąja verslininko ranka – jis daugybę metų dirbo I. Staškevičiaus vairuotoju. Tuo metu P. Šulskienė dirbo komercijos vadove vaistinių tinkle.

Prokurorai teigia nustatę, kad kaltinamieji grasino paviešinti informaciją ne tik apie itin privatų ir asmeninį I. Staškevičiaus gyvenimą, bet ir jo komercinę veiklą.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad I. Staškevičius buvo sekamas nuo 2015 m. rudens iki 2017 m. vasario. Už tai, kad nebūtų paviešinta privataus pobūdžio informacija, I. Staškevičius vieną kartą D. Šulskiui perdavė 4 tūkst. Eur, bet kai šis pareiškė, jog ši suma – per maža, verslininkas sutiko sumokėti dar 8 tūkst. Eur.

Bet sutuoktiniams buvo maža – kadangi nuolat I. Staškevičiui buvo grasinama paviešinti vaizdo įrašus, kurių vienas verslininkui net buvo parodytas, šis sutiko pas notarą įfominti apsimestinį sandorį ir dovanojimo sutartimi padovanojo 300 tūkst. Eur.

Nors gana neįprastas pinigų dovanojimo sandoris sukėlė įtarimų jį tvirtinusiam notarui, prie sutarties buvo pridėti įvairūs raštai, patvirtinantys, kad D. Šulskis yra vertas tokios dovanos.

Bet net ir tokia pinigų suma Šulskiams buvo per maža – po pusės metų po dovanojimo sutarties pasirašymo sutuoktiniai iš I. Staškevičiaus pareikalavo 1,5 mln. Eur. Paaiškėjo, kad jie ir toliau slapta klausėsi verslininko pokalbių automobilyje. Būtent čia I. Staškevičius kalbėjosi apie 3 mln. Eur sandorį.

Pareigūnai išsiaiškino, kad I. Staškevičius buvo stebimas visur, kur tik jį veždavo vairuotojas. Apie šias vietas jis žinojo iš anksto, todėl prieš tai spėdavo slapta įrengti vaizdo filmavimo kameras.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti sutuoktiniai neigia jiems pateiktus kaltinimus. Jie buvo sulaikyti praėjusių metų vasarį – jau tada I. Staškevičius buvo kreipęsis pagalbos į pareigūnus. D. Šulskis buvo sulaikytas, kai iš verslininko buvo paėmęs 10 tūkst. Eur. Vėliau buvęs verslininko asmeninis vairuotojas net pusmetį praleido už grotų.