Apie tai DELFI pranešė anonimu norėjęs išlikti skaitytojas. Ukmergės rajono savivaldybėje sudaryta komisija, kuri ėmė tirti laiške išsakytus teiginius.

Požiūrį vadina baisiu

„Nebegaliu matyti tylinčių kolegų, jų nudelbtų žvilgsnių, šnabždėjimosi pakampiais, toleruoti psichologinį administracijos smurtą, problemų nesprendimą ar visišką jų ignoravimą“, – į DELFI kreipėsi mokyklos darbuotojas.

Anot jo, šią švietimo įstaigą lanko daug socialiai apleistų, į agresiją linkusių vaikų. Dėl to esą kyla problemos ne tik tarp bendraamžių, bet ir tarp paauglių ir mokytojų, darbuotojų. Tiesa, šį kartą jis tikino norintis atkreipti dėmesį ne į tai, o į mokyklos administracijos požiūrį.

„Mokykloje per šį trumpą laiką įvyko trys smurto ir patyčių atvejai, apie kuriuos nutylėta arba, padedant rajono valdžiai, jie dangstomi“, – antrąją sausio savaitę teigė laiško autorius.

Anot jo, dangstomi šie atvejai gali būti dėl šiuo metu Ukmergėje vykstančios mokyklų tinklo pertvarkos. Esą buvo skirta daug lėšų, kad mokykla atrodytų patraukli – norėta, kad vykstant jungimo procesams tėvai vaikus paliktų toje pačioje mokymo įstaigoje.

„Pristatyta naujų vaizdo stebėjimo kamerų, pripirkta interaktyvių lentų, kompiuterių, bet požiūris į darbą, į vaiką, į žmogų, švelniai tariant, baisus“, – nurodė mokyklos darbuotojas.

Mokytojų patirtys: mokinys spyrė ir apspjovė, pavaduotojas šaukė, kol pabiro ašaros

Pasak jo, sausio pradžioje vienas 7 klasės mokinys spyrė informatikos mokytojui į pilvą ir jį apspjovė. Pedagogas, pasakojama, nenusileido ir kreipėsi į policiją.

„Už tai iš administracijos jis gavo „padėką“ – naują tvarkaraštį su „langais“ ir, pasitaikius pirmai progai, buvo pavaduotojo ugdymui apšauktas.

Tokios pat „padėkos“ sulaukė aptariamo mokinio auklėtoja. Kai ji nuėjo pas pavaduotoją į kabinetą, tas ją puolė, šaukė ant jos, tyčiojosi, kol ji pradėjo verkti. Mokytoja apie tai pranešė savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus atstovams. Tik tada, kai mokytoja pakartotinai kreipėsi į mokyklos administraciją, formaliai pavaduotojas mokytojos atsiprašė, bet mes visi žinome, kad jis jai keršys. Deja, jis taip elgiasi ir su socialine pedagoge, kitais „nepatinkančiais“ darbuotojais“, – sakė darbuotojas.

Per pamoką išėjo pietauti: šeštaklasis spyrė klasės draugei į nosį

Trečiasis jo minimo smurto atvejis esą įvyko tarp vaikų. Antrąją sausio savaitę per minėto pavaduotojo vedamą technologijų pamoką vienas mokinys užpuolė bendraklasę.

„Vieša paslaptis, kad jis pamokų neveda arba palieka mokinius klasėje vienus. Šį kartą jis, palikęs mokinius vienus per pamoką, išėjo pietauti, o 6-os klasės mokinys spyrė klasės draugei į nosį. Smurto atvejis mokykloje neįformintas, jokių veiksmų nesiimta.

Jo kolegė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, jokių priemonių nesiėmė ir nesiruošia to daryti, nes ji galvoja ne apie vaikų ir darbuotojų gerovę (beje, mokykloje vaiko gerovės komisijos posėdžiai nevyksta, o jei vysta, tai „popieriuje“), o tik apie savo kėdę“, – užtikrino laiško autorius.

Septintos klasės mokiniui paskirtos vidutinės priežiūros priemonės

L.e.p. mokyklos direktorė DELFI sakė, kad atskiri laiške paminėti atvejai jai yra žinomi, tačiau esą tikrai negalima sutikti su teiginiu, kad mokytojai mokykloje patiria psichologinį administracijos smurtą, susiduria su nesprendžiamomis problemomis.

„Tinklo pertvarkos projektas yra viešai paskelbtas Ukmergės rajono savivaldybės tinklapyje. Daugumoje mokyklų vaizdo stebėjimo kameros įrengtos tam, kad užtikrintų mokinių saugumą pertraukų metu. Mūsų mokykla – ne išimtis. Šiais metais mokytojų tarybos posėdžio metu buvo pritarta sprendimui mokykloje pastatyti naujas, kokybiškas vaizdo stebėjimo kameras. Naujų kompiuterių įgijimui, kaip ir kitoms mūsų rajono mokykloms, lėšos skirtos iš Ukmergės rajono savivaldybės biudžeto“, – aiškino ji.

Pasak mokyklos atstovės, apie pirmąjį minimą konfliktą pranešta Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariatui ir Ukmergės rajono vaiko gerovės komisijai.

„Asmeniniu mokyklos pavaduotojos ugdymui, vykdančios direktorės pareigas, skambučiu informuotas tėvas. Buvo parengti ir pateikti dokumentai apie minėtą mokinį Ukmergės rajono Vaiko gerovės komisijai. 2018 m. sausio 10 dieną mokinys svarstytas Ukmergės rajono vaiko gerovės komisijoje. Jam pasiūlytos vidutinės priežiūros priemonės“, – sakė direktorė.

Dėl pokalbių su pavaduotoju nesikreipė

Pašnekovės teigimu, mokykloje pamokų tvarkaraštis keitėsi pasibaigus pirmajam pusmečiui, t.y. nuo 2018 m. sausio 15 dienos.

„2018 m. sausio 4 dieną pavaduotojas ugdymui elektroniniame dienyne visiems mokytojams išsiuntė informaciją apie pasikeisiantį tvarkaraštį (buvo pateiktas tvarkaraščio projektas). Siūlyta pateikti savo pageidavimus iki sausio 10 dienos. Minėtas mokytojas dėl tvarkaraščio pakeitimo raštu nesikreipė. Mokytojas į mane, kaip vadovą, dėl pokalbio su pavaduotoju nesikreipė“, – sakė ji.

Anot jos, apie incidentą su pavaduotoju jos neinformavo ir moksleivio auklėtoja, ji tiesiogiai kreipėsi į Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus l.e.p. vedėją Ingridą Krikštaponienę.

„Po pokalbio su abiem kolegomis pasiūlytas bendras sprendimas – susitaikymas. Šis faktas buvo patvirtintas raštu“, – informavo mokyklos vadovė.

Mokinys atsiprašė, bet mokomas laikinoje mobilioje grupėje

Užfiksuotas, jos teigimu, ir įvykis dėl moksleivio smurto prieš bendraklasę. Ir mokinys, ir mokytojas esą parašė paaiškinimus, bendrauta su tėvais.

„Minėtas vaikas mergaitės atsiprašė. Ji jam atleido. Artimiausiame mokytojų tarybos posėdyje bus aptartas šis klausimas ir priimtas sprendimas. Nuo 2018 m. sausio 15 dienos mokinys mokomas laikinoje mobilioje grupėje“, – sakė mokyklos vadovė.

Pašnekovė tikino mananti, kad visos įmanomos ir leistinos priemonės sprendžiant konfliktus buvo naudojamos.

„Visi mokytojai išklausyti ir pagal galimybes suteikiama pagalba. Šiame laiške paminėti įvykiai bus peržiūrėti Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus sudarytos komisijos, bus pateiktos išvados“, – sakė ji.

Sudarė komisiją

Minimo skyriaus l.e.p. vedėja I. Krikštaponienė, vos sulaukusi DELFI laiško, nusiuntė į aptariamą mokyklą specialistę.

„Ji aptars klausimus, išaiškins su administracija, mokytojais. Bus sudaryta ir komisija, kuri tirs, aiškinsis atvejus, laiške išsakytus galimus faktus ar prielaidas“, – informavo ji.

Pasak pašnekovės, ji yra ir rajono Vaiko gerovės komisijos narė, tad gali užtikrinti, kad visi laiške minimi vaikai čia buvo svarstyti, kai kurie jų – ir dėl nurodytų atvejų.

„Jie negali būti svarstomi be rašto iš mokyklos, kreipimosi iš tėvų. Kai kuriais šių atvejų buvo ir mokyklos kreipimaisi“, – sakė I. Krikštaponienė.

Žino apie mokytojų bėdas

Vedėja nurodė girdėjusi ir apie mokinio spyrius mokytojui, šis klausimas esą taip pat buvo aptartas Vaiko gerovės komisijoje. Jos teigimu, mokytojui kolegos ir patarė kreiptis į policiją – įvykis nebuvo dangstomas.

I. Krikštaponienė neslėpė sulaukusi ir aptariamos mokytojos kreipimosi. Tiesa, esą ne dėl užgaulių, o dėl to, kad nepavyko suderinti jos studijų ir darbo grafikų.

„Aš nurodžiau, kad, vadovaujantis Darbo kodeksu, žmogui turi būti suteikiama galimybė mokytis. Kiek žinau, dėl tvarkaraščio buvo susitarta. Vėliau mokytojos dar perklausiau, ar tikrai viskas gerai, buvo ir minimas pyktis, galiausiai atsiprašyta“, – sakė ji.