Informacija atnaujinta 2019 m. lapkričio 30 d.: Informuojame, kad 2018 m. birželio 14 d. Vilniaus apygardos teismas, viešame teismo posėdyje išnagrinėjęs O. Bitytės apeliacinį skundą, pakeitė apylinkės teismo nuosprendį ir nusprendė O. Bitytę išteisinti dė vienol epizodo, kai mažametis vaikas buvo numestas nuo sofos. „Sprendžiant baudžiamosios atsakomybės klausimą, būtina vadovautis in dubio pro reo principu, pagal kurį visos abejonės ir neaiškumai, kurių negali būti, t. y. nėra galimybės jų pašalinti, turi būti aiškinami baudžiamojon atsakomybėn traukiamo asmens naudai. Remiantis šiais motyvais kolegija daro išvadą, kad šioje dalyje O. Bitytė nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo, numatyto Lietuvos Respublikos BK 140 straipsnio 3 dalyje, taigi dėl šios nusikalstamos veikos O. Bitytė išteisinama“, – nurodė teismas. Tačiau apeliacinės instancjoos teismo teisėjų kolegija paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį dėl vaikui sužaloto piršto, O. Bitytei skirta 30 MGL dydžio bauda, o nukentėjusiajam priteistas neturtinės žalos atlyginimas sumažintas iki 300 Eur.

Toliau pateikiamas straipsnis, publikuotas paskelbimo metu 2018 m. sausio 16 d.:

Teisėja Eglė Gruodienė, išnagrinėjusi privataus sostinės vaikų darželio „Zuikio akademija“ direktorei iškeltą baudžiamąją bylą, paskelbė, kad pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu prokuratūros surinkti duomenys, jog O. Bitytė du kartus mažamečiui berniukui sukėlė fizinį skausmą.

Anot teismo, kartą direktorė berniukui apdraskė pirštą, o kitą kartą nustūmė nuo lovos ant grindų.

Už tai, kad smurtavo prieš vaikų darželio auklėtinį, O. Bitytei teismas skyrė 30 MGL dydžio (1 581 Eur) baudą. Be to, ji nuskriaustam berniukui privalės sumokėti 600 Eur neturtinės žalos atlyginimą.

Nuteistoji pedagogė nuosprendį dar galės skųsti apeliacine tvarka – ar šia teise pasinaudos, O. Bitytė neatsakė.

Darželio direktorė taip pat vengė komentuoti jai pateiktus kaltinimus dėl smurto prieš pažeidžiamiausią visuomenės dalį – vaiką, ir teisme reikalavo išskirtino privatumo. Tai ir išskirtinį pasakojimą, kaip buvo smurtaujama prieš mažametį, galite pamatyti DELFI vaizdo įraše.


Tuo metu nukentėjusiojo berniuko motina Irena Matuzaitė stebisi, kad prieš jos sūnų smurtavusi O. Bitytė atsipirko tik pinigine bauda.

„Baisiausia yra tai, kad ji iki šiol gali dirbti, ji turi dar kelis veikiančius vaikų darželius, nors mes tikėjomės, jog po tokių įvykių ji nebus prileista prie vaikų“, – sakė mažamečio motina.

Moteris neslepia, kad net praėjus metams po baisių įvykių jos sūnus net krūpteli, kai išgirsta buvusios vaikų darželio direktorės vardą – tai, ką berniukas patyrė ten, kur juo turėjo rūpintis ir užtikrinti saugią vaikystę, vaikas iki šiol negali pamiršti.

„Jeigu nemoki, jeigu neturi kantrybės dirbti su vaikais, nedirbk“, – sako I. Matuzaitė, taip pat dirbanti vaikų darželio auklėtoja.

Apie tai, kad prieš vaiką smurtavo vaikų darželio direktorė, kuri taip pat dirbo ir anglų kalbos mokytoja, tėvai suprato ne iš karto, nors vaikas vis laidė užuominas apie patiriamą smurtą.

„Vaikas skundėsi, kad ant jo rėkia, stumdosi, išvaro iš klasės, – sakė berniuko mama. – Kadangi direktorės vardas Orinta, o geriausios sūnaus draugės vardas buvo labai panašus, mes galvojome, kad čia tiesiog vaikų tarpusavio konfliktas. Bet kartą vaikas papasakojo, kad Orinta jam jėga suspaudė pirštuką – buvo tokia įpykusi, o po to išmetė iš anglų kalbos pamokos.“

Anot nukentėjusiojo berniuko motinos, auklėtinį O. Bitytė išgrūdo iš klasės, nes šis esą jos nesiklausė, ką kalba mokytoja. „O vėliau vaikas pasakė, kad nori grįžti į klasę, žadėjo jos klausyti, bet ši jam visa jėga suspaudė pirštuką – liko net nubrozdinimas“, – sakė ji.

O kitą kartą, anot motinos, direktorė vaikui griebė už peties ir nustūmė nuo sofos ant žemės.

„Vaikas parkrito ant grindų ir verkė“, – I. Matuzaitė sakė, jog tai, ką vėliau pavyko sužinoti iš privataus vaikų darželio auklėtojų ir kitų tėvų, ją mažų mažiausiai šokiravo.

„Kad buvo smurtas darželyje, patvirtino dvi auklėtojos, jos sakė, kad tokių atvejų būta ir su kitais vaikais, o vieno vaiko mama pasakojo, jog jos vaikas kelioms valandoms buvo uždarytas tamsiame tualete – po to jis patyrė didžiulę traumą ir ilgą laiką šlapinosi į kelnytes, iš baimės iki šiol miega tik prie dienos šviesos“, – pasakojo apie smurtą vaikų darželyje prabilusi motina.

Ji kartu su sutuoktiniu kreipėsi į teisėsaugą, todėl dėl panaudoto fizinio smurto prieš mažametį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.