„Siūlytumėme leidimą vykdyti studijas stabdyti liepą. Jei Seimas priimtų sprendimus dėl universitetų jungimo, studentai, kurie šiuo metu studijuoja LEU, galėtų pereiti į VDU ir toliau tęsti savo studijas“, – trečiadienį Seimo Švietimo ir mokslo komitete sakė švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Gruodžio mėnesį LEU antrą kartą įvertinta neigiamai, tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Seimas šiuo metu svarsto projektus dėl universitetų jungimo – prie Vytauto Didžiojo universiteto Kaune numatoma jungti šiuo metu sostinėje įsikūrusį LEU bei Kaune veikiantį Aleksandro Stulginskio universitetą.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį pritarė, kad minimi trys universitetai po reorganizacijos prijungimo būdu veiktų kaip plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetas. Dėl šio sprendimo dar balsuos Seimas, sprendimą planuojama priimti penktadienį.

Nutarimo projekte komitetas taip pat įrašė, kad atsižvelgiant į svarstomų klausimų svarbą Seimas įpareigotų Seimo valdybą užsakyti nepriklausomą ekspertinį šiuo nutarimu svarstomos universitetų reorganizacijos sąlygų vertinimą.

Dokumente numatyta, kad po reorganizacijos VDU studijas vykdytų Kaune, reorganizuoto LEU studentams sudarant sąlygas studijas baigti Vilniuje. Taip pat nutarime numatyta, kad Lietuvos edukologijos universitetui valstybės patikėtas nekilnojamas turtas pabaigus reorganizaciją perduodamas Vyriausybei.

Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius teikė siūlymus, kad neigiamai įvertintas LEU būtų likviduojamas, o Aleksandro Stulginskio universiteto technologijos ir fizinių mokslų sritys perduodamas Kauno technologijos universitetui, tačiau tam komitetas nepritarė.

Švietimo ir mokslo ministrė pažymėjo, kad LEU reorganizuojamas, o likviduojamas būtų tuo atveju, jei Seimas šios universitetų pertvarkos nepatvirtintų.

Anksčiau siūlyta, kad VDU, LEU ir Aleksandro Stulginskio universitetai būtų reorganizuojami sujungimo būdu, tačiau teisininkai pažymėjo, kad pasirinkus tokį kelią kiltų problemų – turėtų būti steigiamas naujas juridinis asmuo, jis negalėtų perimti pirmtako pavadinimo.

Ministrė yra perspėjusi, kad einant sujungimo keliu ir perregistruojant VDU kaip naują juridinį asmenį sustotų pats reorganizavimo procesas ir Lietuvos edukologijos universiteto perkėlimas į Kauną.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų būtų pertvarkomi į devynis.