Nuosmukis. Taip galima pavadinti situaciją, kurioje atsidūrė dabar jau buvęs Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus vyresnysis tyrėjas Renatas Ivanovas.

Šiuo metu vienoje bendrovėje mechaniku dirbantis buvęs policininkas yra vienas iš aštuoniolikos asmenų, kurio vardas ir pavardė jau ne vienerius metus yra linksniuojami Panevėžio apygardos teisme – čia nagrinėjama buvusių Šiaulių policininkų byla.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nustatė, kad teisiami pareigūnai ir kiti asmenys, dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje, pagrobė ir pasisavino svetimą turtą, kyšininkavo papirkdami valstybės tarnautojus, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir viršijo įgaliojimus, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti neteisėtai pasisavino įvairius narkotinių medžiagų kiekius, suklastojo dokumentus, davė melagingus parodymus, melagingai pranešė apie nebūtą nusikaltimą ir suklastojo įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti.

Itin sudėtinga byla jau trejus metus nagrinėjama teisme, tačiau pabaigos dar nematyti. Tuo metu prokurorai baigė dar vieną ikiteisminį tyrimą, kurioje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo pateikti tik R. Ivanovui.

Šio tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad tuo metu, kai R. Ivanovas dar dirbo policijoje, buvo pasisavintas svetimas turtas.

Paaiškėjo, kad komisariato viršininko sprendimu pareigūnui buvo duotas nurodymas atlikti operatyvinį tyrimą ir ikiteisminio tyrimo veiksmus byloje, kurioje buvo aiškinamasi, kodėl iš Lietuvos nebuvo išvežtos kinietiškos prekės – buvo gauta duomenų, kad iš Latvijos įvežti drabužiai ir avalynė „nusėdo“ Šiauliuose, nors turėjo būti išvežti per Rusiją į Kazachstaną.

Vyresnysis tyrėjas kartu su savo kolegomis nuvyko į vieną angarą, kuriame įsikūrusių smulkių verslininkų patalpose atliko kratą – jos metu paimtos iš Kinijos į Lietuvą įvežtos įvairios prekės. Jos buvo pristatytos į Šiaulių apskrities policijos komisariato areštinės teritoriją ir patalpintos garaže.

Čia drabužiai buvo laikomi keletą mėnesių, kol vienas verslininkų sugebėjo įrodyti, kad per kratą paimtos prekės priklauso būtent jo bendrovei – jis pateikė įsigijimo dokumentus. Tuomet buvo priimtas sprendimas prekes grąžinti.

Bet kai verslininkas jas atgavo, pasigedo tam tikrų daiktų, tačiau tylėjo – esą net negalėjo pagalvoti, kad pigius prastos kokybės drabužius galėjo pasisavinti kas nors iš policijos pareigūnų.

Tuo metu R. Ivanovas prisipažino, kad būtent jis pasiėmė verslininkui priklausančias kinietiškas prekes – keturias sportines kelnes, du moteriškus puspalčius, aštuonias vyriškas kelnaites, devyniolika vaikiškų pižamų ir net aštuoniasdešimt šešias poras puskojinių.

Muitinės pareigūnai nustatė, kad visų pasisavintų prekių vertė – apie 170 eurų.

Kad paėmė sau tai, kas nepriklauso, dabar jau buvęs policininkas pripažino – ikiteisminio tyrimo metu apklaustas R. Ivanovas sakė, kad kinietiškas prekes paėmė tuomet, kai jas krovė į policijos garažą.

„Prekių krovimo metu pasiėmiau prekių – kelis paltus, vaikiškų pižamų, kojinaičių, apatinio trikotažo, sportinių kelnių“, – sakė R. Ivanovas. Kam jų reikėjo, pareigūnas neaiškino.

Į policijos garažą iš angaro, kuriame Šiaulių verslininkai laikė kinietiškas prekes, buvo atvežta ir kitai verslininkei priklausantys drabužiai, tačiau nebuvo nustatyta, kad jie būtų pasisavinti – kadangi prekės į Lietuvą buvo įvežtos nelegaliai, buvo priimtas sprendimas jas perduoti realizuoti VMI.

Už tai, kad piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir viršydamas įgaliojimus pasisavino jam patikėtą turtą, R. Ivanovas buvo pripažintas kaltu – teismas jam skyrė 20 MGL (753,20 Eur) baudą. Ją buvusiam policininkui leista sumokėti per pusę metų.

Tačiau ši bausmė – palyginus niekas su tuo, kas buvusiam pareigūnai gresia už kitus jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Panevėžio apygardos teisme nagrinėjamoje byloje ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar 2012 m., kai Generalinė prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras gavo informacijos apie galimai neteisėtus Šiaulių policijos pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu.

Kriminalinės žvalgybos tyrimo metu buvo nustatyta, kad penki policijos pareigūnai susibūrė į nusikalstamą susivienijimą, veikusį iki 2013 m. vasaros.

Gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, patyrę kriminalistai piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

2012 m. pavasarį Šiaulių ir Kauno policijoje buvo pradėti tyrimai dėl į Lietuvą bananų dėžėse atsiųsto kokaino – išsiaiškinta, kad pareigūnai, įtariama, pasisavino keturis paketus, kuriuose buvo ne mažiau kaip 2,4 kg narkotikų, ir dalį jų spėjo realizuoti.

Be to, atlikdami kratas bei kitus procesinius veiksmus pareigūnai įtariami grobę daiktus ir pinigus, dešimtis dėžių nelegalių cigarečių, klastoję baudžiamųjų bylų dokumentus, pasisavinę ir realizavę dalį narkotinių medžiagų, likusią dalį paslepiant. Vėliau dalis paslėptų narkotinių medžiagų buvo rasta ir paimta iš nelegalios apyvartos.

Be to, kai kurie pareigūnai taip pat yra kaltinami už kelių tūkstančių eurų kyšį paleidę sulaikytą įtariamąjį.

Nusikalstamo susivienijimo veikla išsiplėtė ir tarptautiniu mastu, kai pareigūnai, veikdami Lietuvoje ir Olandijoje už palankius sprendimus baudžiamojoje byloje reikalavo ir priėmė didesnį nei 250 MGL vertės kyšį.

Vieno iš susivienijimo lyderių, buvusio Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininko Tomo Ruchtino pavardė buvo minima ir istorijoje, kai du sutuoktiniai pagal išgalvotus kaltinimus buvo apkaltinti prekyba narkotikais, o po to nuteisti ir įkalinti pataisos namuose.

Kai DELFI pradėjo aiškintis šios neeilinės istorijos aplinkybes, paaiškėjo dar skandalingesni faktai – net ir žinodami, kad nekalti žmonės sėdi už grotų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjai nepadarė nieko, kad aklo teisingumo aukomis tapę „nusikaltėliai“ tuoj pat būtų paleisti į laisvę. Dėl teismo nerangumo ir pasyvumo „nusikaltėliai“ sprendimo dėl reabilitacijos laukė beveik pusmetį.

T. Ruchtinas Šiaulių policijoje buvo labai vertinamas ir net yra pelnęs „Metų seklio“ vardą.