Generalinė prokuratūra sako, kad ikiteisminio tyrimo surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog Vilniaus apygardos prokuratūroje dirbusi R. Aliukonienė 2016 metų pabaigoje, veikdama kartu su verslininku Arūnu Cicėnu, nurodžiusi, kad neva gali pasinaudoti savo pažintimi su LAT teisėju, galbūt susitarė per A. Cicėną priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš kito asmens; jis esą turėjo būti skirtas teisėjui, kuris buvo teisėjų kolegijos pirmininkas kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje.

Dėl to iškeltą baudžiamąją bylą ėmė nagrinėti Klaipėdos apygardos teismas.

Jame liudijęs dabar jau buvęs LAT teisėjas Viktoras Aidukas sakė, kad bendraudamas su R. Aliukoniene nežinojo, ar jis bus paskirtas į teisėjų kolegiją rezonansinėje byloje, ir neigė, kad per susitikimus buvo kalbama apie pinigus. Kad prokurorė domėjosi byla, V. Aidukas pripažino, tačiau esą gal daugiau iš bendro, viešai skelbiamo konteksto.

O štai buvęs Darbo partijos atsakingasis sekretorius Vytautas Gapšys su verslininku, per kurį, bylos duomenimis, planuota perduoti pinigus, siejamas glaudžių draugiškų ryšių. Pats V. Gapšys tikino, kad niekada nesiekė išvengti teistumo per pažintis. Tačiau, bylos duomenimis, A. Cicėnas iš V. Gapšio ketino paprašyti trigubai didesnės sumos už kyšio perdavimo paslaugą.

„Man iš pradžių iš viso buvo pateikti kaltinimai, kad Darbo partijoje juodosios buhalterijos byloje buvau vykdytojas. Paskui pakeitė, kad jau padėjėjas, tada vėl keitė. Kaltinimas man toje byloje buvo pateiktas labai siauras. Kai jautiesi nekaltas, norisi, kad išteisintų, tačiau dirbant politikoje supranti, ir teisininkai sakė, kad jei kas nors pasikeistų, kokia būtų visuomenės nuomonė“, – aiškino V. Gapšys.

Jis pabrėžė, kad dar Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžiu bus išteisintas dėl sukčiavimo ir kad papirkinėti nieko neplanavo.

Kriminalinės žvalgybos duomenimis, A. Cicėnas susitikinėjo su R. Aliukoniene ir kalbėjosi, kaip iš V. Gapšio paimti pinigų ir perduoti teisėjui V. Aidukui.

„Kai ikiteisminio tyrimo metu man parodė pokalbius, gal net ne visus, buvau šokiruotas. Mano nuomonė yra tik nuomonė, o ne kažkokių faktų paliudijimas. Gerbiamas teisėjau, ne tai, kad nenorėčiau kažką atsakyti, tai bus tik mano nuomonė. Pats esu teisininkas, aišku, ne su tokia patirtimi, kaip jūs“, – sakė V. Gapšys.

Anot V. Gapšio, niekada nebuvo kalbos, kad reikalinga papirkti teisėją.

„Apie kažkokias problemas ir jų sprendimą nesame kalbėję, gal šeimyniškai kažkaip pasiguosti teko nebent, bet nepamenu. A. Cicėnas man siūlė paveikti Aukščiausiąjį Teismą? Ne, tikrai nieko tokio nepamenu. Man buvo skirta bauda, aš ją sumokėjau dar iki Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kai įsigaliojo Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis. Man nereikėjo finansinės pagalbos“, – tikino V. Gapšys.

Pernai gruodį LAT pripažino, kad Darbo partija vedė neoficialią buhalteriją, ir paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V. Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.