Kaip yra iš tiesų? Galbūt teisingi visi šie teiginiai?

Pasileidusios

“Jūsų merginos fantastiškos ir labai lengvai prieinamos. - Dvi savaites gyvenome Vilniuje ir tik du vakarus kvietėmės prostitutes. Kitomis dienomis su savo draugais į viešbutį veltui parsivesdavome žavių lietuvaičių, - apie mūsų šalies merginas kikendamas kalbėjo neseniai Lietuvoje viešėjęs anglas Maiklas Dudlis. - Ir kuo toliau, tuo daugiau anglų atvyks į jūsų šalį ieškodami ir vienos nakties nuotykių, ir nuotakų”.

“Jūs nevertinate savo moterų, jas reikia daugiau lepinti, - akimirką pagalvojęs sako Romos gyventojas Flavio Bineli. - Tiesa, nuo to laiko, kai prieš septynerius metus Lietuvoje viešėjau pirmą kartą, dabar jūsų vyrai pasikeitę į gerąją pusę: tapo spalvingesni, ėmė labiau save prižiūrėti ir asistuoti moterims”.

“Mūsų panos visai pasileido. Joms svarbu viena - kad vyras būtų užsienietis. Tuomet atsiduos nedraugavusios. Kalba, kad jie daug geresni už mus, o iš tiesų galvoja tik apie jų pinigus”, - moterims meta akmenį lietuviai vyrai.

“Užsieniečiai romantiškesni, galantiškesni, kultūringesni, tvarkingesni, šiltesni”, - atkerta didžioji dalis merginų ir moterų.

95 proc. santuokų sudaro lietuvės

“Apie 12-15 procentų susituokusių porų yra mišrių tautybių, - pripažino Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Kęstutis Ignatavičius. - Šįmet kol kas su užsieniečiais susituokė 30 procentų daugiau lietuvių nei pernai. Jei lyginsime tai, kas buvo prieš penkerius metus, šis skirtumas padaugėjo ne mažiau nei 70 procentų!”

Iš 12-15 proc. su užsieniečiais besituokiančių lietuvių daugiau nei 95 proc. sudaro moterys. Pasak K.Ignatavičiaus lietuvaitės vaikosi pinigų ir socialinių garantijų (tai taip pat finansai), todėl skuba tekėti už užsieniečių. Jos teka už amerikiečių, vokiečių, airių, taip pat už Lietuvoje besimokančių pakistaniečių, libaniečių. Lietuvius vyrus vertina rusės, baltarusės, ukrainietės. Beje, nemaža dalis užsieniečių vyrų už savo žmonas lietuves būna 10-12 metų vyresni.

Pasiteiravus apie skyrybas, K.Ignatavičius sakė, kad skiriasi panašus skaičius moterų, tekėjusių ir už lietuvių, ir užsieniečių vyrų.

“Tiesa, moterų, kurios skiriasi su užsieniečiais, matyt, yra daug daugiau, nes dažnai jos skiriasi vyro gimtinėje, - pripažino Kauno civilinės metrikacijos biuro vedėjas. - Neseniai mergina tuokėsi trečią kartą. Vėl už dano. Aš neturėjau duomenų, kad ji būtų išsiskyrusi su buvusiu vyru, taip pat danu”.

“Anas danas man buvo per prastas”, - šypsodamasi prieš sutuoktuves vedėjui sakė patenkinta nuotaka.

Vyrams trūksta kultūros ir romantikos

“Lietuvės visą laiką, ne tik pastaruoju metu, vaikėsi užsieniečių. Dabar tai padaryti jos turi daug didesnę galimybę, - įsitikinusi buvusi grožio konkursų dalyvė, žinoma manekenė, dabar verslininkė Eglė Gomaraska. - Nemanau, kad užsieniečiai turi daug daugiau pinigų. Anksčiau - galbūt. Tik naivios taip galvoja, o visos kitos ieško egzotikos”.

Žavi moteris buvo ištekėjusi už italo, jos dukters tėvas - olandas. Eglė pripažino, kad užsieniečių ji jau atsikando, dabar svajoja apie vyrą lietuvį.

“Turėjau šiokią tokią patirtį, - šyptelėjo Eglė. - Netiesa, kad užsieniečiai pastebimai geresni, mandagesni, kultūringesni, dosnesni. Yra tokių ir Lietuvoje. Tai priklauso nuo žmogaus, auklėjimo. Kodėl merginos vaikosi užsieniečių? Didžioji dalis, ypač nedirbančių moterų galbūt ir vaikosi turtų. Nemažai garsiai užsieniečius gyrusių merginų po to grįžta tyliai nuleidusios galvas”.

Italas liepė nusikirpti nagus

Tarptautinio vadybos ir ekonomikos universiteto ketvirtojo kurso studentė Kotryna Vilkaitė trejus metus draugauja su užsieniečiu. Šviesiaplaukė, mėlynakė kaunietė suviliojo penkiolika metų už save vyresnį italą.

“Mūsų santykiuose pinigai nėra esminis dalykas, - tikino 22 metų studentė. - Taip smarkiai mylima, tokio dėmesio nebuvau sulaukusi nė iš vieno lietuvio. Galbūt man taip pasisekė?”

Paklausta apie neigiamas užsieniečio savybes, mergina išskyrė vieną: “Neįtikimas pavydas!” Šyptelėjusi mergina prisiminė, kai ji, norėdama dar gražiau atrodyti, užsiaugino ilgus nagus, o jos mylimasis, ją pasitikęs oro uoste Italijoje, iškart nuvažiavo į degalinę.

“Pirmasis jo pirkinys - žirklutės, - prisimindama situaciją juokėsi mergina. - Jis iškart man nukirpo nagus”.

Milanietis paaiškino, kad ilgi nagai - savotiška vizitinė kortelė: ši moteris nieko neveikia ir turi prastą reputaciją. Italijoje daug merginų iš Rytų Europos, kurios uždarbiauja įvairiais būdais. Vyras net uždraudė Kotrynai eiti į draugės gimtadienį ir į diskoteką.

Pinigai - išraiškos forma

“Tačiau, atmetus šį minusą, su juo man labai gera, - pripažino Kotryna. - Galbūt, kad jį myliu? Jis kitoks, tamsesnio gymio, o priešingybės dažnai traukia. Jis kasdien skambina, rašo laiškus, iš meilės sukūrė ir padovanojo man dainą. Nuo pirmos dienos, kai susipažinome, su juo nereikėjo apsimetinėti. Būnu savimi, jis dėmesingas ir romantiškas vyras. Deja, daugumai lietuvių vyrų trūksta kultūros, romantikos, kartais elementarios higienos. Jie pernelyg santūrūs, net šalti, nedemonstruoja meilės. Lietuviai pernelyg daug piktnaudžiauja alkoholiu, o dėl to kyla įvairios neigiamos pasekmės”.

Pinigai? Mergina tikino, kad tai neturėjo įtakos, nors pripažino, kad galimybę kartu pakeliauti, matytis kiekvieną mėnesį, gauti dovanų, pamatyti Viduržemio jūrą ir praleisti romantišką naktį reikia pinigų.

“Į pirmą pasimatymą jis atvažiavo prabangia mašina. Jei tai būtų dviratis, nežinau, kaip viskas susiklostytų, - pripažino Kotryna. - Tačiau dabar man gerai būti su juo ne tik name, bet ir bendrabutyje. Iš pradžių pinigai turėjo įtakos, bet tik kaip išraiškos forma”.

Sekso turizmas

Vis dėlto K.Vilkaitė neslėpė, kad dauguma lietuvių merginų užsieniečių vyrų vaikosi dėl pinigų: “Žinau ir mačiau nekart, kai merginos būna su užsieniečiais ir su jais leidžia laiką, tikėdamos uždirbti pinigų, gauti dovanų ar išvykti gyventi į užsienį”.

Nekart Italijoje buvusi mergina tikino, kad didžioji dalis į Lietuvą atvykstančių italų - vidutinio ar vieno žemiausių socialinių sluoksnių vyrai: “Jiems toli gražu iki mūsų studentų, tačiau daugumai merginų, deja, jie yra “pinigų maišai”.

“Mačiau, kad italams mūsų šalis reklamuojama kaip sekso turizmas, - pripažino kaunietė. - Ir mano mylimojo draugai Lietuvoje ne kartą sulaukė tiesių pasiūlymų. Merginos, kurios niekada neparsiduoda lietuviams, užsieniečiams sako savo kainą. Kai kurioms merginoms užteko būti pavaišintoms “Piza Jazz”, pašokti klube “Siena”, o vakarą jos baigdavo su užsieniečiais viešbutyje “Kaunas”.

Galbūt lietuviai nėra tokie blogi? Kotryna pripažino, kad, deja, italas pranoksta kultūringumu, per trejus metus niekada neprisigėrė, jos akivaizdoje nesikeikė, jos neapšaukė, elgiasi labai pagarbiai.

“Matyt įtakos turi ir tai, kad italai beprotiškai myli ir gerbia savo mamas, - svarstė Kotryna. - Tiesa, kai kurių dalykų užsieniečiai vyrai nesupras, iš adatos jie priskaldo vežimą. Smulkmena jiems tampa didele bėda, o lietuviai vyrai tose situacijoje išlieka ramūs”.

Norvegas lietuvę iškeitė į rusę

Už lietuvio ištekėjusi Agnė Vareikytė (vardas ir pavardė jaunos moters prašymu pakeistas) neslėpė, kad nekart draugavo su užsieniečiais: jos draugu buvo amerikietis, metus - norvegas.

Italų kilmės amerikietis tik iš pradžių buvo kultūringas, galantiškas, paslaugus. Po to, pasak Agnės, parodė tikrą veidą, ją pradėjo menkinti, žeminti draugų akivaizdoje.

“Su antru užsieniečiu susipažinau vakarėlyje Norvegijoje, - pasakojo Agnė. - Mane galėjo sužavėti ir lietuvis. Norvegas buvo labai romantiškas, paslaugus ir kultūringas.

To, deja, mūsų vyrams labai trūksta. Gyvendama užsienyje finansiškai aš save išlaikiau”.

“Romantika neišnyko visą laiką, - tikino A.Vareikytė. - Kiekvieną dieną po valandą kalbėdavomės telefonu, sulaukdavau ilgų laiškų elektroniniu paštu”.

Deja, norvegas po metų draugystės lietuvę iškeitė į jį suviliojusią rusaitę: “Jie labai naivūs, juos labai lengva suvilioti, neįpratę prie Rytų “klastos”. Dauguma merginų juos vedžioja už nosies”.

Vis dėlto Agnė pripažino, kad, ilgiau pagyvenus kartu, juntami kultūrų, mentalitetų skirtumai.

Tenkina italo iškrypimus

“Užsieniečiai romantiškesni, galantiškesni, turi daugiau pinigų, nes Vakarų šalyse aukštesnis pragyvenimo lygis, - tikino 23 metų vilnietė Vilma V. Daili šviesiaplaukė studentė po pusantrų metų draugystės susituokė su italu. 35 metų verslininkas jai nupirko butą Vilniaus senamiestyje.

Išsikalbėjusi mergina pripažino, kad, be įspūdingų dovanų, pavyzdžiui, gimtadienio proga nupirkto automobilio, romantikos, kasdienėms išlaidoms duodamų 200-300 eurų, yra antroji medalio pusė: “Aš turiu pildyti seksualines užgaidas. Turbūt spaudoje tokių dalykų neminėsite, bet tai - šlykštu. Viena kukliausių jo užgaidų - mažiausiai savaitę aš negaliu praustis, keisti drabužių. Kiti dalykai - daug nemalonesni ir mazochizmas atrodo tik kaip kuklus žaidimas”.

Vilma neslėpė, kad tuo metu ir po to jaučiasi šlykščiai, bijo vakaro dviese, tačiau italas tai atperka dovanomis, pinigais, dėmesiu, kultūra: “Vis dėlto tai pasirinkau aš pati”.

Su vokiečiu dvejus metus draugaujanti metais vyresnė jos draugė Ingrida pripažino, kad jei lietuviai turėtų daugiau kultūros, pagarbiau elgtųsi, pinigai nebūtų lemiamas faktorius: “Suprantu, kad pinigai suteikia pasitikėjimo, tačiau romantikai ir kultūrai jų nebūtinai reikia”.

Vienok, neslėpė Ingrida, yra ir antroji medalio pusė: “Vakariečiai taupesni, jie skaičiuoja kiekvieną centą, smulkmeniškai planuoja išlaidas”.

Eksperimentavo su lietuvaitėmis

“Kai kuriuos moterų mums mestus kaltinimus pripažįstame, - neslėpė 23 metų vilniečiai studentai Vidmantas Aliukevičius ir 24 metų Paulius Milkevičius. - Taip, mums kartais trūksta kultūros, mandagumo, gal per daug geriame. Tačiau kas atvažiuoja į Lietuvą? Dažniausiai žemesnio sluoksnio vakariečiai, o jie tikrai nėra geresni ar daug kultūringesni. Tačiau panelės labai lengvai prieinamos. Kas darosi Šiauliuose, kur dirba ar ilsisi NATO kareiviai? Kas darosi Vilniuje? Jokių problemų užsieniečiams susirasti merginą naktį. Ir tik dėl to, kad jie gali lengva ranka vakare išleisti šimtą ar kelis šimtus litų”.

Ilgai užsienyje gyvenę ir dirbę, o dabar trumpam į Lietuvą grįžę Vidmantas ir Paulius padarė eksperimentą. Apsimetę užsieniečiais jie “prikabino” keturis kartus daugiau merginų nei kalbėdami lietuviškai.

“Ir jos visos sutiko eiti į viešbutį nakčiai, - juokėsi studentai. - Ko? Gerti kavos? Ir, beje, kuo mūsų paminėtas viešbutis būdavo prabangesnis, tuo greičiau ir lengviau mergina sutikdavo su mūsų pasiūlymais”.

Pripažįsta moterų argumentus

Rašytojas Šarūnas Navickis teigė, kad nėra ko stebėtis, kad lietuvės ieško užsieniečių: “Jos ieško to, ko neranda mumyse”.

Rašytojas pripažino, kad didžioji dalis užsieniečių su moterimis elgiasi kultūringiau, pagarbiau nei lietuviai vyrai. Tačiau Š.Navickis pripažino ir kitą argumentą: vakariečiai turtingesni.

Žinomas krepšininkas, treneris, verslininkas Rimas Kurtinaitis mano, kad tai labai individualus dalykas: “Yra įvairių vyrų ten ir čia. Nenoriu įžeisti Lietuvos vyrų, bet vakariečiai su moterimis elgiasi šiek tiek pagarbiau, kultūringiau, jie turi daugiau tolerancijos. Vis dėlto mes buvome tarybinio auklėjimo. Be to, moterims Vakaruose didesnės galimybės tobulėti nei Lietuvoje. Mūsų moterys labai dailios ir jos nesunkiai sužavi užsieniečius”.

R.Kurtinaitis neatmetė, kad lietuvės galbūt rečiau teka iš meilės už užsieniečio nei už lietuvio: “Buvo laikai, kai už fiktyvią santuoką su užsieniečiu mokėdavo po 10 tūkstančių markių. Be to, dauguma vyrų vidutiniškai uždirba nuo 1000 iki 2000 litų, o tokį darbą dirbantis vokietis - 2000 eurų. Moterims tai taip pat turi įtakos”.

Vis dėlto Rimas Kurtinaitis pabrėžė, kad vakariečių ir mūsų mentalitetas skirtingas, todėl nemažai mišrių porų skiriasi.

Ir lietuviai neprasti

“Kiekvienas turime pasirinkimo teisę. Negalime smerkti merginų, moterų, kurios bendrauja su užsieniečiais”, - teigė nuo 15 metų amžiaus manekene dirbanti dvidešimtmetė Jurga Jurkutė.

“Pripažįstu, kad daug merginų su užsieniečiais draugauja dėl pinigų, - teigė “Modilinos” manekenė. - Joms tai savotiška garantija ateičiai, didesnės galimybės keliauti”.

Jurgita neigė, kad užsieniečiai vyrai daug kultūringesni, mandagesni: “Pradžioje visi mes stengiamės, norime patikti, demonstruojame tik gerąsias savybes, po to pamatome viską. Svarbu, su kuo ir kokioje terpėje bendrauji. Nekultūringų ir nemandagių gali rasti ir ten, ir čia. Daug kas priklauso nuo auklėjimo.

“Esu patriotė, nenorėčiau ištekėti už užsieniečio, - teigė J.Jurkutė. - Bet jei merginai patinka aistringi lotynų amerikiečiai ar italai, jų išvaizda, gyvenimo būdas, nejau ją turėtume smerkti?”