Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.110 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad iš bendro sutuoktinių turto negali būti tenkinamos sutuoktinių prievolės, kurios atsirado iki santuokos įregistravimo, išskyrus atvejus, kai išieškoma iš bendro turto sutuoktinio dalis.

Civilinio kodekso 3.87 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta, jog įstatymų nustatytas sutuoktinių turto teisinis režimas reiškia, kad turtas, sutuoktinių įgytas po santuokos sudarymo, yra jų bendroji jungtinė nuosavybė.

Taigi bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe pripažįstamas sutuoktinio gaunamas darbo užmokestis ir kitos jam prilyginamos pajamos, gaunamos po santuokos sudarymo.

Vadinasi, sutuoktinės gaunamas darbo užmokestis ir kitos jam prilyginamos pajamos būtų laikomos bendrąja jungtinė sutuoktinių nuosavybė, kurios dalis priklausytų kitam sutuoktiniui. 




Teismų praktikoje pripažįstama, kad sutuoktiniui priklauso ½ dalis kito sutuoktinės gaunamo darbo užmokesčio ir kitų jam prilyginamų pajamų, iš kurių gali būti išieškoma kaip iš sutuoktiniui priklausančios turto dalies.

Taigi šiuo atveju sudarius santuoka galėtų būti vykdomas išieškojimas iš ½ dalies sutuoktinės gaunamo darbo užmokesčio ir kitų jam prilyginamų pajamų, kurios būtų laikoma sutuoktiniui priklausančia turto dalimi.

Vis dėlto, akcentuotina, jog Civilinio kodekso 3.114 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad jeigu sutuoktiniai vedybų sutartyje numatė, kad turtas, įgytas tiek iki santuokos įregistravimo, tiek ir susituokus, yra vieno ir kito asmeninė nuosavybė, jie pagal savo prievoles atsako tik savo asmeniniu turtu.

Taigi šiuo atveju siekiant, kad nebūtų išieškoma iš būsimos sutuoktinės gaunamo darbo užmokesčio ir kitų jam prilyginamų pajamų, reikia sudaryti ikivedybinę sutartį arba sudarius santuoką reikėtų nedelsti ir pasirašyti povedybinę sutartį.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt.

Rasa Vaičekauskytė
Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.