Vilniaus apygardos teismas melo detektoriumi specialistų paprašė ištirti tris asmenis – vieną iš nužudymu kaltinamųjų Karolį Pociūną bei liudytojus Martyną Prokopą ir Ievą Dailidžionytę. Teismas norėjo, kad tyrimas būtų atliekamas ir Skirmantui Jankauskui, taip pat kaltinamam tyčiniu nužudymu, tačiau jis atsisakė, jog būtų tikrinamas poligrafu.

Atlikti tyrimą melo detektoriumi teismas nutarė dėl to, kad nagrinėjant baudžiamąją bylą dėl T. Dobrovolskio nužudymo nė vienas kaltinamasis nepripažįsta kaltės ir nenurodo, kas tragišką 2014 m. gruodžio 24-osios naktį per konfliktą be jokios priežasties prie baro užpultam kompozitoriui skėčiu dūrė į akį.

Galimo žudiko nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu nenurodė ir nė vienas liudytojas.

Vienas iš tyčiniu nužudymu kaltinamų asmenų K. Pociūnas poligrafu buvo tikrinamas ir pradėjus ikiteisminį tyrimą, tačiau tąkart konkrečių atsakymų specialistai negalėjo pateikti – po kelių klausimų K. Pociūnas sureagavo į jam užduodamus klausimus, o vėliau atsisakė nuo tyrimo dėl klaustrofobijos. Tyrimą norėta pakartoti, bet K. Pociūnas daugiau nė karto neatvyko išsitirti.

Kai byla buvo pradėta nagrinėti teisme, K. Pociūnas sutiko, kad dar kartą būtų patikrintas melo detektoriumi. Kaip paskelbė baudžiamąją bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkas Stasys Lemežis, tyrimo metu kaltinamojo buvo klausiama, kas skėčiu smogė T. Dobrovolskiui – buvo nurodomos konkrečios pavardės. Į visus klausimus K. Pociūnas atsakė neigiamai ir nebuvo jokių reakcijų, tačiau kai buvo paklausta, ar „tam vyrui smogė kitas asmuo“, kaltinamasis į šį klausimą sureagavo.

„Jums nebuvo užduotas klausimas, ar jūs sudavėte T. Dobrovolskiui, į visus klausimus nebuvo specifinės reakcijos, tik į vieną klausimą – ar tas kitas asmuo esate jūs?“ – paskelbęs tyrimo rezultatus K. Pociūno klausė teisėjas S. Lemežis.

Tyčiniu nužudymu kaltinamas K. Pociūnas nuo atsakymo išsisuko ir teisinosi, kad iki šiol nežino, kas kompozitoriui dūrė skėčiu į akį. „Nežinau, jeigu būčiau žinojęs, būčiau pasakęs pirmą dieną“, – sakė jis.

Teisėjui pagarsinus liudytojų M. Prokopo ir I. Dailidžionytės, kurie tą tragišką vakarą matė muštynes prie „Psichbario“, atlikto tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad jie sureagavo tik į klausimą, ar T. Dobrovolskiui skėčiu dūrė K. Pociūnas. Tyrimą atlikęs specialistas mano, kad šie liudytojai turi duomenų apie tai, kas padarė labai sunkų nusikaltimą. Be to, kaip nurodė specialistas, I. Dailidzionytė tyrimo metu keletą kartų pašaipiai atsiliepė apie K. Pociūną.

Šio tyrimo rezultatai baudžiamąją bylą nagrinėjančiam teismui itin svarbūs, tačiau priimant nuosprendį kaip pagrindiniu įrodymu teisėjai negalės remtis. Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Liutauras Rudzevičius neslepia, kad tyrimo poligrafu rezultatai gali padėti byloje nustatyti tiesą.

„Medžiagoje yra naujų aplinkybių“, – prokuroras sakė, kad nori išsamiai išanalizuoti tyrimo duomenis, o vėliau galbūt papildomai teisme apklausti tyrimą atlikusius ekspertus.

Kaltinimai dėl T. Dobrovolskio tyčinio nužudymo byloje yra pateikti trims asmenims – Skirmantui Jankauskui, Audriui Šalnai ir K. Pociūnui. Nė vienas jų kaltės nepripažįsta. Kartu su jais teisiami ir dar trys jauni vyrai – muštynėse prie baro dalyvavę Vytenis Matulevičius, Paulius Leščinskas ir Edgaras Petruškevičius kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu.

Kaltinamieji jau yra apklausti teisme, apie tai, ką jie kalbėjo, galite perskaityti susijusiuose DELFI straipsniuose.

Penktadienį teisme paaiškėjo, kad du kaltinamieji S. Jankauskas ir K. Leščinskas prašo juos atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Už S. Jankauską sutinka laiduoti jį ginantis advokatas, o K. Leščinską – motina. Anksčiau prašymus dėl atleidimo nuo atsakomybės teismui pateikė V. Matulevičius ir E. Petruškevičius.

T. Dobrovolskio motina: jie iki šiol nesupranta, ką padarė

Nužudyto kompozitoriaus motina, žinoma aktorė ir režisierė Angelė Šakalienė neslepia, kad ją pribloškė ne tik tyrimo poligrafu rezultatai, bet ir kaltinamųjų siekis bet kokia kaina išvengti baudžiamosios atsakomybės.

„Kad jie žinojo, kas nužudė, čia yra faktas, kaip ir tai, kad jie žino ir iki šiol tyli ir tylės amžinai, – sakė ji. – Kai matau, kaip viskas vystosi toliau, man darosi labai baisu – ne vien dėl to, kad gali ar negali nustatyti kaltininko, bet ir pats visas procesas ir kaltinamųjų tėvų reakcija, kaip jie įsivaizduoja, kad jų vaikai yra angelai ir kaip jie nieko nepadarė. Baisiausia, kad jie ir dar dabar nesupranta, ką padarė, nesupranta, kas tada įvyko ir kad mano sūnus guli kapuose. Aš irgi teismui galiu atnešti pažymas, kad mano sūnus buvo labai geras. Jie visi labai geri.“

Angelė Šakalienė
Anot A. Šakalienės, labiausiai šokiruoja, kad nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą prašo atleisti S. Jankauskas.

„Jis įtariamas nužudymu ir prašosi atleidžiamas nuo atsakomybės, nes yra labai geras – o kur melavimas, kad nieko nežinau, kur trys tomai prirašytų skundų, kur susidorojimas su žiniasklaida? – kalbėjo sūnaus netekusi motina. – O kaip vertinti visus jo pasakymus, kad jis su byla nesusijęs? Tai jeigu tu dalyvavai, tai tu jau susijęs. Ir taip nusiplauti rankas... Susidaro toks įspūdis, kad aš viena beliksiu salėje ir nebus ką teisti, nes jau beveik visi yra padavę prašymus atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.“

A. Šakalienė prisipažįsta, kad niekada gyvenime neišdrįstų pasielgti taip, kaip pasielgė kaltinamųjų motinos, prašančios savo vaikus atleisti nuo atsakomybės.

„Aš neišdrįsčiau taip pasakyti, jeigu mano vaikas dalyvautų kito žmogaus žmogžudystėje, – DELFI sakė nukentėjusioji. – Jeigu tu esi labai geras, tai iškviesk greitąją pagalbą, policiją – pasielkite, kaip žmonės. O ne taip, kad žmogų suspardė ir išėjo toliau gerti į kitą restoraną. Esu įsitikinusi, kad jie visi nepasimokė iš šios baisios bylos, jeigu iki šios dienos dar visi tyli, nors žino, kas tai padarė. Ir jie nejaučia jokio sąžinės graužaties, baisiausia, kad ir tėvai dar juos palaiko, nes jie labai geri...“

Režisierė neslepia, kad poligrafu tikrinta liudytoja I. Dailidžionytė taip pat žino, kas nužudė T. Dobrovolskį: „Jeigu ji stovėjo priešais ir matė, kaip mano sūnus smunka, juk jos akyse buvo suduotas smūgis, ji matė tą momentą – tai kur dingo tie žmonės, kurie stovėjo? Jie išnyko, prasmego skradžiai žemę? Ji juos matė, bet bijo ir tyli. O juk jau 3 metai praėjo, kodėl poligrafu anksčiau šių žmonių nebuvo galima patikrinti – kam tiek laiko tęsti, kam mus kankinti?“

Tuo metu pati I. Dailidžionytė, dar rugpjūčio mėnesį duodama parodymus teisme, prisiekinėjo, kad nežino, kas nužudė kompozitorių.

„Prisiekiu savo gyvybe, kad jeigu būčiau mačiusi, kas taip padarė, pasakyčiau, pagaliau įvyktų teisingumas ir to, kas dabar vyksta, tikrai nebūtų – mane labai graužia sąžinė, kad negaliu atsukti tų įvykių“, – sakė liudytoja.

DELFI primena, kad kompozitorius T. Dobrovolskis labai sunkiai buvo sužalotas dar 2014 m. gruodžio 24 d. naktį. Muštynės kilo po konflikto, kuriame buvo minimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardas.

Prie baro stovėjusiam ir be jokios priežasties užpultam kompozitoriui skėčiu buvo išdurta akis. 48 metų kompozitorius T. Dobrovolskis ligoninėje mirė 2015 m. sausio 6 d., taip ir neatsigavęs iš komos.