Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba antradienį pareiškė, kad rengdamas monografiją P. Baršaukas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus.

„Atvirai pasakysiu, neturime praktikos, pas mus mokslo laipsniai iš nieko nėra buvę atimti. Neturime praktikos ir neturime sukurtos teisinės bazės. Juk jeigu žiūrėtume tuos laikus, kai vyko gynimas, tai apsigynus darbą Lietuvos mokslų taryba jį dar kartą peržiūrėdavo ir priimdavo teigiamą arba neigiamą sprendimą. Čia ne vien tik nuo universiteto priklausantis dalykas. Tai kaip tą reikalą išspręsti, matyt, kolizijų bus visokių“, – BNS sakė A. Daniūnas.

P. Baršauskas monografiją VGTU apsigynė 2002 metais. VGTU rektorius sako, kad tuomet monografijos buvo ginamos bendroje taryboje su Vilniaus universitetu (VU).

„Komisija ar taryba buvo VU ir VGTU bendra, tvirtino abu universitetai tą tarybą, tai čia, matyt, teks svarstyti abiem universitetams. Ir tada reikia žiūrėti, kokie tie etikos pažeidimai, ir kažkokį sprendimą turėsime primti. Teisiškai čia nėra toks paprastas dalykas, ir jei ombudsmeno išvada nėra labai konkreti, tai tada mes ir turėsime svarstyti, ką daryti“, – dėstė A. Daniūnas.

Pasak Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos, P. Baršausko habilitacijai pateiktoje monografijoje „sutaptys su kitais leidiniais pateikiamos kaip paties autoriaus mintys arba nurodant trečių autorių kūrinius“, taip pat santraukoje pateiktos sutaptys su kitais leidiniais neišskirtos kabutėmis ar kitais skiriamaisiais ženklais, kurie leistų atskirti tai nuo autoriaus minčių.

„Konstatuotina, kad Petras Baršauskas pažeidė Mokslo ir studijų įstatymo (...) punktuose įtvirtintus akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principus ir KTU akademinės etikos kodekso įtvirtiną akademinio sąžiningumo principą ta dalimi, kurioje nustatyta, kad akademinis sąžiningumo principas remiasi pagarba intelektinei nuosavybei, ir (...) kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas“, – skelbiama kontrolieriaus išvadose.

Kontrolieriaus Vigilijaus Sadausko pasirašytame sprendime nurodoma VGTU atšaukti sprendimą dėl aukštojo mokslo kvalifikacijos P. Baršauskui suteikimo, informuoti Švietimo ir mokslo, Kultūros, Teisingumo ministerijas bei Lietuvos mokslo tarybą apie asmenis, „nukentėjusius nuo Petro Baršausko akademinės etikos pažeidimų“. Taip pat nuspręsta informuoti Generalinę prokuratūrą apie P. Baršausko veiklą, „turinčią nusikalstamos veikos požymių“.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas teismui.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti – rektorius nustos eiti pareigas nuo spalio 25-osios. Jis pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.