Kiek puodelių kavos per dieną išgeria teisėjas? Ką jis veikia laisvalaikiu? Kas motyvuoja pasirinktame kelyje? Kiek kilogramų sveria trijų tomų byla?

Atsakymų į šiuos ir daugelį kitų klausimų ieškoti kasmet leidžiasi apie 100 Vilniaus universiteto, Mykolo Romerio universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto teisės bei žurnalistikos studentų.

„Prieš praveriant teismų duris buvau dar pirmakursis, tada teismas atrodė tokia mistinė institucija, su kuria niekada nenorėtum susidurti. Po pirmųjų metų projekte mano supratimas pasikeitė – pažintis su teisėjais profesionalais leido pamatyti, kad sprendimus teismuose priima vieni kompetentingiausių teisminės sistemos atstovų Lietuvoje. Supratau, kad pats teismas – tai žmonės, o teisėjai yra suinteresuoti žmogui padėti“, – pasakoja jau net tris kartus projekte dalyvavę teisės studentas Romanas Rokas Klingeris.

Romas Rokas Klingeris
Pasak R. Klingerio, projekto metu jis džiaugėsi „nuoširdžiai teisėjų man skiriamu laiku, teisėjų paprastumu bei įkvepiančiu profesionalumu. Šis projektas man leido aiškiau pamatyti teisininko karjeros perspektyvas, privertė susimąstyti apie savo siekius ir tikslus“, – pasakoja Romanas. Pasak teisės studento, jei pasiseks, projekte jis ketina dalyvauti ir šiais metais.

Projekto metu teisės ir žurnalistikos studentai, susijungę į grupeles, lankosi pasirinktuose šalies teismuose, kur nuo ryto iki vakaro bendrauja su teisėjais, dalyvauja teismo posėdžiuose, susipažįsta su teismų veikla.

Apie projekto idėją pasakoja ir Lietuvos apeliacinio teismo teisėja Sigita Bieliauskienė, dvejus metus dalyvavusi projekte ir savo darbo diena sutikusi pasidalinti su studentais.

„Daugeliui teismų veikla vis dar atrodo šiek tiek paslaptinga, mažai kas įsivaizduoja, kokios asmenybės slepiasi po teisėjo ženklu ir mantija. Šiame projekte jaunimas gali pats įsitikinti, kad teismai – šiuolaikiška ir atvira institucija“, – sako teisėja.

Sigita Bieliauskienė
Matydami poreikį skatinti žurnalistų ir teisininkų dialogą, „Diena su teisėju“ į teismus kviečia teisės ir žurnalistikos studentus: „Nuo to, kaip žurnalistai supras teisme vykstančius procesus ir priimtų sprendimų motyvus, priklauso, ar teisinga žinia pasieks visuomenę, todėl labai svarbu, kad teisininkai ir žurnalistai kalbėtųsi ir suprastų vieni kitus“, – sako teisėja.


Šiuo metu vykdomos „Diena su teisėju 2017“ dalyvių atrankos – studentai savo kandidatūras kviečiami teikti čia.


Lapkričio 28 d. Vilniuje kino teatre „Multikino“ vyks finalinis projekto „Diena su teisėju 2017“ renginys, kurio metu projekto dalyviai pristatys sukurtus video filmukus „Teisėjas studento akimis“. Vyks geriausių darbų apdovanojimai, kuriuos išrinks specialiai šiam projektui suburta komisija iš šalyje gerai žinomų teisininkų ir žiniasklaidos atstovų.

Komisijos nariai:

Kauno apygardos teismo teisėjas Marius Bartninkas;

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto profesorius, Komunikacijos fakulteto dekanas Andrius Vaišnys;

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius;

Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos pirmininkė Lina Jakučionienė;

Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto prodekanė, laidos „Kultūros teismas“ vedėja Snieguolė Matulienė;

DELFI.LT specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius;

Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė;

Radijo stoties „Radiocentras“ laidų vedėjas Timūras Augucevičius;

Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros profesorė Audronė Nugaraitė.

Daugiau informacijos apie projektą ir finalinį jo renginį rasite čia.