Šioje byloje kaltinimai pateikti dviem asmenims – buvusiam sovietų karininkui Vladimirui Kotliarovui ir Sergejui Kostecui. Jiems už akių pateikti kaltinimai dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis ir karo nusikaltimų.

V.Kotliarovo ir S.Kosteco atžvilgiu tyrimas nuo didžiausios apimties Sausio 13-osios bylos atskirtas 2014 metais. Šioje atskirtoje byloje iš viso buvo devyni įtariamieji. Likusių septynių asmenų veikla tirta dar kartą atskirtame tyrime, tačiau jis sustabdytas, išnaudojus visas galimybes tiksliai nustatyti nusikaltimą padariusius asmenis.

Didžiausia Sausio 13-osios bylos dalis Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama jau ilgiau nei pusantrų metų. Šioje byloje kaltinimai pateikti per 60 asmenų. V.Kotliarovo ir S.Kosteco byloje nagrinėjami tie patys nusikaltimai, kaip ir didžiojoje Sausio 13-osios byloje.

„Dabar negalėčiau pasakyti, viskas pirmame posėdyje išsispręs. Aš manau, kad bet kuriuo atveju šis klausimas iškils“, – BNS yra sakęs teisėjas AlenasPiesliakas, paklaustas, ar nesvarstoma galimybė sujungti abiejų teismui perduotų Sausio 13-osios bylų.

Buvęs sovietų karininkas iš Sankt Peterburgo V.Kotliarovas Milano Malpensos oro uoste buvo sulaikytas 2014 metų gegužės 13 dieną, kai vyko į Italiją švęsti 50 metų jubiliejaus. Įtariamajam skyrus lengvesnę kardomąją priemonę – namų areštą, šis dingo.

Anot Lietuvos prokurorų, buvęs 76-osios Pskovo oro divizijos desantininkas įtariamas nusikalstamomis veikomis prie Spaudos rūmų ir Televizijos bokšto Vilniuje.

Sausio 13-osios byla dėl įvykių 1991 metų sausį, kai agresija ir jėga siekta nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą grąžinti į Sovietų Sąjungos sudėtį, yra viena reikšmingiausią ir didžiausia Lietuvos teisėsaugos istorijoje. Bylą sudaro daugiau kaip 700 tomų. Joje yra daugiau nei 800 nukentėjusiųjų. Praėjus 26 metams, gyvi tebėra apie 650 nukentėjusiųjų, 400 iš jų nukentėjo prie televizijos bokšto. Pusė jų – maždaug 250 – apklausti, mirusiųjų parodymai paskelbti teismo posėdyje.