Suaugę mes tampame pernelyg racionalūs. Atrodo, nė nebuvome vaikai. Tad ne veltui dizaineriai kviečia tėvus, kuriančius savo atžalų kambario interjerą, įsijausti į jų pasaulį, mąstyseną, elgesį ir problemas. Ne vienas interjero specialistas rinkdamas baldus vaikų kambariui pataria mamai ir tėčiui prisiminti pačių vaikystę ir... paišdykauti.

Įsiklausykite

"Kiekvienas žmogus turi kokių nors ryškių vaikystės prisiminimų. Vieni negali pamiršti baimių, kiti - draugų ir išdaigų su jais, treti - nuoskaudų, dar kiti - troškimų. Dažniausiai atmintyje lieka ryškiausi įvykiai, išgyvenimai. Pagalvokite, ko labiausiai norėjote, kai buvote savo vaiko amžiaus? Ko troškote? Na, gal neprisiminsite tiksliai, bet vis vien gerai atsiminsite kokį nors pojūtį, svajonę. Norėjote į svečius pasikviesti draugę ir žaisti "namus"? Arba pavaišinti visus kiemo vaikus saldainiais, o vienam jų papasakoti slapčiausią svajonę? Pavyzdžiui, aš norėdavau kone iki paryčių skaityti romantiškas meilės istorijas, norėdavau, kad niekas manęs netrukdytų ir nevarytų ravėti daržo",- sako interjero dizainerė Monika Gurbičienė.

Todėl prieš įrengiant vaiko kambarį specialistė pataria įsiklausyti, ko jis trokšta. Skaityti, piešti, klausytis muzikos, sportuoti? Nuo jo norų turėtų priklausyti, ką statyti kambaryje: molbertą ar atraminę sienelę fiziniams pratimams. "Gali būti, jog vaikas pats tiksliai nežino. Bet tam ir esate jūs, tėvai, kad matytumėte, kada sužiba jūsų atžalos akys. Tiems žiburiukams ir skirkite daugiau dėmesio, padėkite vaikui rasti progų ugdyti savo gabumus, polinkius", -aiškina dizainerė.

Netaupykite

Kai kurie tėvai linkę savo vaiko kambarį apstatyti "suaugusiųjų" baldais, nes mano, jog anksčiau ar vėliau jis užaugs, taigi bus mažiau išlaidų perkant naujus. Tačiau vaiką supančią erdvę reikia formuoti atitinkamai pagal jo amžių, nes mažylio vertinimo kriterijai visiškai skiriasi nuo suaugusių žmonių.

Mažamečio kambarys turėtų būti panašus į pasakų šalį, padėti jam tobulėti emociškai ir fiziškai. Vėliau jį derėtų įrengti pagal pomėgius. Pirmiausia, žinoma, kambarys privalo būti saugus. Tačiau reikia jausti ribą ir patiems nesuvaikėti. Pernelyg emocinga aplinka nepadės užauginti harmoningos asmenybės.

Įvairūs pasauliai

Vaikų kambarys aprėpia daugelį pasaulių: jame turi tilpti miegamasis, darbo kabinetas, svečių, žaidimų kambarys. Tuo pat metu jis turėtų būti ir užuovėja, vieta, kurioje mažasis žmogus jaustųsi esąs šeimininkas.

Kambarį reikėtų suskirstyti į poilsio, pomėgių, pramogų zonas. Baldus derėtų pirkti talpius ir mobilius, tvirtus ir lengvus, saugius ir ekologiškus. Vaiko kambaryje neturėtų būti aštrių kampų, išsikišusių detalių. Geriausia, kai visi paviršiai - glotnūs. Nevertėtų užstatyti patalpos erdvės daiktais, puikiausias pasirinkimas - daugiafunkciai baldai.

Koks jis turi būti

Vaiko kambarys turi būti šviesus. Pritaikant apšvietimą būtina atsižvelgti, kad pakaktų šviesos mokytis, piešti. Antra vertus, kai šviesa pernelyg ryški ir erzinanti, taip pat blogai. Geriausia sumontuoti tris šviesos šaltinius: palubėje, sieninį ir naktinį apšvietimą.

Renkant vaiko kambariui šviestuvus ypač svarbu saugumas. Todėl derėtų vengti stiklinių ir lengvai dūžtančių lempų gaubtų. Be to, šviestuvai neturėtų labai įkaisti, antraip vaikas gali nudegti. Mažylio kambariui puikiai tiktų originalūs šviestuvai, primenantys jų mėgstamus žaisliukus arba pasakų personažus.

Tėvai, stengdamiesi išdažyti savo atžalos patalpą kuo ryškiau, persistengia. Parenkant kambario spalvas patartina atsižvelgti į vaiko pageidavimus, kurie jam augant keičiasi. Mažyliai mėgsta sodrias spalvas: raudoną, purpurinę, rožinę. 10-11 metų vaikams patinka oranžinė, geltona ir žalia, o vyresniems -mėlyna. Suprantama, gali būti ir išimčių, tačiau daugelis būtent šioms spalvoms teikia pirmenybę. Pabandykite suderinti panašių tonų ir neryškias spalvas: sienos, lubos, grindys tegul bus šviesaus atspalvio, o baldai - vos tamsesni.

Nenaudokite ypač kontrastingų derinių. Plati spalvų paletė (spalvoti baldai, ryškūs žaislai, margi sienų apmušalai) gali nervinti ir varginti mažylį.

Vaiko kambarys turi būti lengvai valomas, plaunamas, žaislai sudėti į savo vietas. Sienos - lygios ir švelnios, nes į grubų paviršių galima susižeisti.

Nesvarbu, kokius tapetus išrinksite - vienspalvius, spalvingus ar išmargintus pasakų personažais, atkreipkite dėmesį į visų vaikų polinkį piešti pačiose netinkamiausiose vietose. Todėl pabandykite vieną sieną skirti kaip tik šiam reikalui. Galite ją išklijuoti plaunamaisiais arba paprasčiausiai "piešti skirtais tapetais".

Vaiko kambario grindys turi būti šiltos ir neslidžios. Geriausia jas uždengti kilimėliais arba kilimine danga. Tada vaikas be baimės galės bėgioti, šokinėti ir žaisti. Kambario lubos - tai neapibrėžta saviraiškos erdvė. Ant jų galima pavaizduoti žvaigždėtą dangų, papuoštą šviestuvu - mėnuliu. Ant lubų gali skrajoti paukščiai ar aitvarai. Svarbiausia, kad vaikui patiktų.

Fantazuokite

Tikėtina, jog jūsų atžalai patiktų jūros stiliaus kambarys. Paversti jį laivo deniu, turinčiu vairą, kapitono tiltelį, nėra sudėtinga. Pakabinkite lovą, padarykite virvines kopėčias - kaip laive. Pasiūkite užuolaidas, panašias į bures. Sienas galite papuošti jūros aksesuarais, laiveliais ar žu vėlėmis. Be to, net labai įsiaudrinusį vaiką raminamai veikia mėlyna kambario spalvų gama.

Labai įspūdingai gali atrodyti ir džiunglių stiliumi įrengtas kambarys: daug žalios spalvos gėlių, lianos, virvelinės kopėčios, gyvūnai, medžiai, pasirinktą įvaizdį atitinkantys baldai...

Temų įmanoma sugalvoti įvairių - kosmosas, lėktuvai, dykuma. Tik reikėtų paisyti vieno svarbus patarimo - tegul fantazuoja jūsų atžala. Tada ir pats mielai imsis darbo.

Gurbičienė sako, kad įrengti vaiko kambarį - nelengvas uždavinys. Tačiau dizaino atžvilgiu jis pats įdomiausias. Ar tai bus pasakų rūmai, plėšikų ola, dalelė salos, miškas, ateivių ar burtininkų buveinė, priklauso nuo jūsų ir vaiko fantazijos. Dizainerė siūlo tėvams paprasčiausiai pabandyti trumpam virsti vaikais ir įsijausti į jų pasaulio supratimą, pamąstyti, ko patys labiausiai norėtų.

Specialistė taip pat pataria nepatingėti atžalai augant keisti kambario. Taip ugdysite kūrybingą, nenuobodžią asmenybę, kuri visą gyvenimą turės šiltų vaikystės prisiminimų.

Baldai

Rinkdami vaikui baldus suaugusieji dažnai nukrypsta į kraštutinumus ir paverčia jo kambarį mažu cirku, užverstu žaislais. Tačiau šventė tuo ir žavi, kad būna ne kiekvieną dieną. O ir vaikui daug įdomiau pačiam sugalvoti naujų žaidimų siužetų. Galimybė sukurti savo pasaulį - viena pagrindinių gerų vaikiškų baldų savybių.

Puikus funkcionalumo pavyzdys - lova su spintele ir lentynomis. Iš pirmo žvilgsnio sunku net pasakyti, į ką tai panašu. Kažkas tarp kapitono tiltelio ir nežinomo skraidančio objekto dalies... Svarbiausia, ką pavyko pasiekti architektui, tai - patogumo, praktiškumo ir originalaus dizaino derinys. Lentynose lengvai telpa žaislai ir mėgstamos knygos, spintelėje galima paslėpti marškinius ir kelnes, o ištraukiami stalčiai po lova skirti patalynei.