Nors tikinama, kad mokslas ir ugdymas mūsų šalyje yra nemokami, tėvai skaičiuoja, kad panašūs reikalavimai kas kartą jų pinigines patuština keliomis dešimtimis eurų. Ką jau kalbėti, jei vaikas šeimoje – ne vienas.

Tiesa, pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė rinkliavas iš tėvų vadina draudžiamu elgesiu ir norėdama tai sustabdyti šiemet skyrė 4,4 ml. Eur lėšų būtiniausioms darželių reikmėms. Savo ruožtu ikimokyklinių įstaigų darbuotojai aiškina, kad tai – tik lašas jūroje.

Prašo ir priemonių, ir pinigų

„Didžioji bomba sprogo tuomet, kai per dieną ėmėme gauti praktiškai po kelis tėvams siunčiamus arba įteikiamus sąrašiukus, kuriuose reikalaujama parūpinti vaikui tam tikrą priemonių paketą ugdymui“, – DELFI sakė „Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio“ atstovė Rasa Žemaitė.

Būtent dėl to ji viešai paskelbė net akciją, kurios metu paragino tėvus feisbuke pasidalinti gautais prašymais. Aktyvumus nustebino – per parą įrašas peržiūrėtas apie 50 tūkst. kartų.

Tėvai pasakoja, kad vienuose darželiuose dalijami sąrašai su prekėmis, kitur prie prekių net parašytos konkrečios firmos, dar kitose ugdymo įstaigose paremti prašoma pinigais. Pavyzdžiui, 9 – 12 eurų, paruošiamosiose grupėse šios sumos išauga ir dvigubai.

4-mečiui pateikė 20-ies priemonių sąrašą ir dar prašo pinigų

Nustebinti gali ir vienos mamos paviešintas reikalingų 4-mečiui priemonių sąrašas. DELFI moteris pasakojo, kad darželyje jis kabo nuo Rugsėjo 1-osios.

„Pas mus kasmet tokie sąrašai būna. Be to, dar ima rinkliavą. Per metus sumą arba kas mėnesį po 3-4 eurus“, – pasakojo ji.

Darželinuko prašoma turėti 2 vienetus storų piešimo-tapybos sąsiuvinių, tiek pati dvipusio spalvoto popieriaus ir spalvoto kartono, spalvotų pieštukų dėžutę, paprastą pieštuką, guašą, flomasterių, vandeninių dažų-akvarelės, plastilino, ir lipalo, sausų klijų, teptuką tapybai, storą aplanką piešiniams, drožtuką, 2 užduotėlių knygeles, spalvinimo knygelę, grožinės literatūros knygelę, stalo žaidimą, konstruktorių, krepinio popieriaus ir „poką“ kopijavimo popieriaus.

„Tarkim, nesutinki su kažkuo per grupės susirinkimą, tai tėvai žiuri į tave ir tavo vaiką kaip į apgailėtinus, su gailesčiu“, – DELFI aiškino šį sąrašą gavusi mama.

Ir nelegalu, ir iškreipia tikrąją padėtį

Tuo metu R. Žemaitė tikino, kad tokios rinkliavos tęsiasi metai iš metų. Itin suaktyvėja jos rudenį ir prieš Kalėdas.

„Jau daugelį metų bandome tas rinkliavas išgyvendinti, nes, pirma, tai yra nelegalu – neaišku, kiek tų pinigų surenka, kur juos išleidžia, klesti šešėlis ir savivaldybės niekaip negali suprasti, kiek iš tiesų kainuoja vaikų ugdymo poreikiai, kita – nuolat atsiranda labai ryškus kontrastas tarp įstaigų. Net tame pačiame Vilniuje, atrodo, egzistuoja viena finansavimo sistema, vaikui skiriama ta pati suma, bet vieni darželiai be jokių rinkliavų veikia puikiausiai, kiti su nuolatiniais prašymais, ir gana dideliais, skendi skolose. Tėvams nuolat aiškinama, kad už šildymą nesumokėta, atlyginimams pinigų neužtenka, tad reikia ne tik rinkliavų, bet ir prašoma 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio paaukoti“, – kalbėjo R. Žemaitė.

Tėvų žinutes ji pasakojo perduodanti savivaldybei. Kol kas jokių priemonių, jos žiniomis, nesiimama, bet reakcija esą geranoriška.

Rasa Žemaitė

Prašo net tualetinio popieriaus ar valymo priemonių

„Stebime ir labai keistą reiškinį – kai kurie darželiai, pavyzdžiui, net gamintojus surašo, ką reikia pirkti, nepaisoma tėvų turimų pajamų. Tikrai kyla labai daug klausimų“, – pripažino ji.

R. Žemaitės teigimu, norma kai kuriuose darželiuose laikoma ir parama jiems tualetiniu popieriumi ar valymo priemonėmis.

„Ką atskleidė mūsų diskusija, rinkliavų situacija yra itin aktuali visoje Lietuvoje – gavome sąrašus iš praktiškai visur: Pasvalio, Pakruojo, Šiaulių, Klaipėdos... Tiesa, kai kurie dėkojo, nes ten rinkliavų niekada nebuvo ir vis dar nėra. Akivaizdu, kad ministerija, kuri iš esmės turėtų turėti viziją, kas vyksta ugdymo įstaigose, visiškai nenutuokia, kad tai yra, nesidomi net tuo, kokiu mastu tai vyksta, kiek tai legalu, kur pradingsta ugdymo reikmėms skirtas finansavimas, nes dalis lėšų ugdymui skiriama ir ministerijos iš biudžeto. Taigi jie turi teisę ir pareigą rūpintis, kodėl papildomai renkamos lėšos“, – sakė pašnekovė.

Pinigų vis trūksta

Tiesa, ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ prezidentė Danutė Jakučiūnienė DELFI aiškino, kad kaip ir mūsų šalis nėra pati turtingiausia, taip ir švietimo sistema, ikimokyklinės įstaigos stokoja pinigų.

„Vienos yra turtingesnės – geriau susitvarko su lėšomis, kitos – prasčiau. Nepakanka tiek, kiek visko reikia. Todėl kartais įstaigos neprašo pinigų, bet tiesiog kalbėdamos su tėvais aiškina, kad pritrūko to, gal grupei reikėtų kito, o tada tėvų komitetas pats savo iniciatyva jau siūlo. Aišku, būna, kad paskui nutinka taip, kad tėvų iniciatyva pasiūlyta piniginė ar daiktinė išraiška kitų vadinama rinkliavomis“, – sakė ji.

Pasak D. Jakučiūnienės, darželių atstovai žino, kad jie neturi teisės iš tėvų prašyti pinigų.

„Būna, iš 20-ies tėvų vienam nepatinka, jis skundžia, o galiausiai kaltas lieka darželis. Žinote, visokių problemų yra“, – kalbėjo pašnekovė.

Tėvų baimės atrodo juokingai

Pastebėjus, kad tėvai feisbuke dalijasi konkrečiais sąrašais, ko darželiui ar grupei trūksta, D. Jakučiūnienė įžvelgė, kad dėl to gali būti kaltas kitas aspektas.

„Kartais mokymo priemonėms skirtų lėšų ne visai užtenka – panaudojama tam ar kitam – tai tualetiniam popieriui, tai telefonams ir pritrūksta. Gal kartais papildomai koks nors darželis ir surenka, nors juridiškai rinkti negalima“, – priminė ji.

Tiesa, sąmokslo tame, kad nurodomos net konkrečių įmonių prekės, pašnekovė neįžvelgė. Esą taip grupių auklėtojai tiesiog bando apsisaugoti nuo nekokybiškų priemonių ar produktų. Pavyzdžiui, rankas dažančių plastilinų, nerašančių rašiklių ar prasto popieriaus.

„Ko gero, darželiai tiesiog nori, kad vaikams būtų patogiau ir geriau, geriau išeitų, gražesni darbeliai pavyktų nei, pavyzdžiui, su prasčiausia akvarele. Darželiai turi susitarimus su įmonėmis? Tai ne gydytojai ir ne vaistininkai. Juokingai atrodo“, – akmenį į medikų daržą metė ji.

Aukoja ir kokybę

Paklausta, ar Vilniaus miesto savivaldybės skirta 4,4 milijonų eurų parama būtiniausioms darželio reikmėms nebuvo pakankama paspirtis bent sostinės ugdymo įstaigoms, pašnekovė tikino, kad to neužtenka

„Švietimo sistemoje tikrai neužtenka, jei nori gerai, kokybiškai. Tas, kas turi vaikų, puikiai žino, kiek reikia dažų, popieriaus... Vaikas per dieną gali 3 piešimo sąsiuvinius, lapus sunaudoti. Visko vaikams reikia“, – priminė ji.

Anot D. Jakučiūnienės, yra ir tokių darželių, kurie sukasi su tuo, ką turi, aukodami ugdymo kokybę.

„Darbas su vaikais – ne detalių gamyba, ne broko gaminimas. Sunku kriterijus rasti, kada daugiau, kada mažiau, o kur – vidurys“, – pripažino ji.

Kiekvienam vaikui – po papildomus 68 eurus

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Kristina Cibulskytė DELFI nurodė, kad papildomi pinigai sostinės ugdymo įstaigas pasiekė dar šių metų kovą.

„Sostinės savivaldybė nebetoleruos nelegalių rinkliavų iš darželinukų tėvų – šįmet būtiniausioms darželių reikmėms skyrė 4,4 ml. Eur didesnį finansavimą ir patvirtino aiškią finansavimo išlaidų tvarką, pagal kurią įstaigos privalės užtikrinti visas reikalingas priemones mažiausiems vilniečiams. Iš viso po 68 eurus vienam vaikui: po 5 eurus patalynei atnaujinti, po 45 eurus – kanceliarijai, ūkinėms, higienos prekėms ir po 18 eurų kitoms būtinoms išlaidoms. Pagal naują tvarką, ikimokyklinio ugdymo įstaigoms neleidžiama nelegaliai rinkti rinkliavų, nes nuo šiol visos reikalingos priemonės bus kompensuojamas tik savivaldybės lėšomis. Visiems sostinės darželiams buvo išdalinta po penkis informacinius plakatus, kuriuose aiškiai pasakyta, koks finansavimas ir kam skirtas“, – dėstė ji.

Pasak K. Cibulskytės, darželių gautos lėšos atsispindi įstaigų patvirtintose sąmatose. Pinigų suma, kuri atitenka įstaigai, priklauso nuo joje besimokančių vaikų skaičiaus.

„Išleidus pinigus sąskaitos yra pristatomos BĮ „Biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita“. Jeigu BĮ „Biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita“ neturi jokių pastabų, tai finansavimas įstaigas pasiekia vėliausiai per 5 darbo dienas. Jeigu įstaiga decentralizuota (įstaigą buhalterinę apskaitą tvarko savarankiškai), tai ji finansavimą, pagal patirtas išlaidas gauna vėliausiai per 3 – 5 darbo dienas“, – aiškino savivaldybės atstovė.

Įspėjimai jau išsiųsti

Paklausta, kas gresia tiems darželiams, kurie toliau rinks rinkliavas iš tėvų, K. Cibulskytė sakė, kad apie priemones jau svarstoma.

„Vos prasidėjus mokslo metams visi ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovai buvo informuoti dėl naujo Mokesčio už vaiko išlaikymą Vilniaus miesto savivaldybės mokyklose, nustatymo tvarkos aprašo ir priedo, kuriame apibrėžiamas mokesčio, skirto vaiko ugdymo reikmėms tenkinti ir darbuotojų darbui apmokėti, panaudojimas.

Šiame rašte įstaigų vadovai buvo įspėti, kad papildomos rinkliavos iš tėvų yra draudžiamos. Taip pat visoms įstaigoms buvo išdalinti plakatai su informacija tėvams apie neteisėtas rinkliavas. Darželių, iš kurių sulaukėme pranešimų dėl rinkliavų, vadovams jau išsiųsti įspėjimai ir prašoma pateikti Švietimo, kultūros ir sporto departamentui raštiškus pasiaiškinimus, kodėl nesilaikoma šios tvarkos. Švietimo, kultūros ir sporto departamentas sudarė komisiją, kuri tirs ir tikrins visus darželius, kuriuose vis dar reikalaujama nelegalių rinkliavų. Raginame tėvelius apie nelegalias rinkliavas darželiuose pranešti tel. (8 5) 211 28 85“, – nurodė ji.