Jau daugiau nei dvi savaites Senųjų Trakų gyventojus, žingsniuojančius Trakų gatve link traukinių stoties, stebina statybų vaizdas. Grupė jaunų žmonių nešioja lentas, ardo langus ir lyg profesionalūs statybininkai užsiima kitais 33 namo renovacijos darbais. Projekto idėja kilo dar sausio mėnesį. Lietuvoje, Senuosiuose Trakuose, besisvečiuodamas skautas Melvinas Roy van den Bergas iš Olandijos, pamatęs prastą namo būklę ir išgirdęs ten gyvenančios moters istoriją, nusprendė jai padėti ir kreipėsi į Lietuvos skautiją. Skautiškos idėjos vedama į prašymą atsiliepė jūrų skautė Ugnė Skorupskaitė ir pasiruošimo darbai prasidėjo.

Renovuojamas namas, Trakų gatvėje stovintis jau šimtą metų, priklauso negalią turinčiai moteriai Aldonai. Gyvendama viena, moteris gali apdirbti tik pagrindinius buities darbus ir didesnei namo renovacijai jai reikalinga pagalba. Prieš prasidedant projektui, namo stogas buvo įlūžęs, praleido vandenį. Žiemos metu temperatūra viduje siekdavo vos 10 laipsnių šilumos, kurią išlaikyti buvo sunku dėl kiauro stogo bei prastos sienų būklės. Norėdami pagelbėti, skautai iš visos Lietuvos rugpjūčio mėnesį pasikeisdami dirba namo renovacijos darbus. Per vieną mėnesį bus pakeistas stogas, langai, durys, apšiltintos sienos bei pastatyta nauja veranda. Projekte dalyvauja ir olandų skautai. Idėjos pradininkas Melvinas, pasitelkdamas savo aštuonerių metų darbo statybose patirtį, pats kuruoja renovacijos procesą.

„Prie seno namo“ projektas ypatingas tuo, kad jauni žmonės, neturintys patirties, imasi statybos darbų ir tai daro savanoriškai, nelaukdami jokio atlygio. „Nors kiekvienas skautas nuolat daro geruosius darbelius ir padeda aplinkiniams, bet visi kartu galime daugiau. Juk jei kiekvienas pridėsime po pirštą, tai gausime stiprią jėgą, kuri ir duos rezultatą – šiandien tai bus šiltesnis namas, rytoj tai taps laimingesniu žmogumi, o kada nors taip sukursime gražesnį pasaulį“ – teigia projektą kuruojanti Ugnė.

Lietuvos skautija yra didžiausia skautų organizacija šalyje, vienijanti apie 2500 skautų iš įvairių Lietuvos vietovių. Su šūkiu „Dievui, Tėvynei, Artimui“ skautija ugdo pilietiškus, kūrybingus, atsakingus ir savimi pasitikinčius žmones, kuriems svarbi jų šalis ir šalia esantys žmonės.

Pasaulyje yra daugiau nei 28 milijonai skautų, jie veikia 216-oje pasaulio šalių. Tai didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje.