Pasak DELFI kalbintų mamų, išlaidos tam skaičiuojamos dešimtimis eurų, nors prekių kokybė – apgailėtina.

Uniforma berniukui kainuoja 96 eurus

„Ar normalu, kad berniukiška uniforma (kelnės, marškinukai, liemenė, megztukas ir kaklaraištis – DELFI) su priedais kainuoja 96 eurus? Vien prisiuvama emblema ir butaforinis kaklaraištukas ant baltos gumytės – 13,5 eurai“, – savo feisbuko paskyroje klausė 7 vaikų mama Sabina Daukantaitė.

DELFI ji sakė, kad vyresnieji vaikai mokyklą pabaigė anksčiau, kai tokių griežtų reikalavimų dėl uniformos nebuvo laikomasi – užtekdavo vilkėti tvarkingus drabužius arba nurodytos spalvos švarkelį ar sijoną.

„Dabar turiu du mokinius, dar 3 eis į mokyklą. Kai išleidau pirmoką, visą uniformą nupirkau naują ten, kur buvo nurodyta mokyklos, labai daug klausimų nekilo. Dabar kas kartą man klausimų kyla vis daugiau, nes litus pakeitė eurai, be to, pamačiau, kad uniforma nėra pačios geriausios kokybės. Nesu ta smulkmeniška mama, kuri skaičiuotų eurus ar centus – daug dirbu, labai skubu ir neturiu laiko tokiems dalykams, tačiau uniforma dėvisi prastai“, – užtikrino S. Daukantaitė.

Išlaidos tik uniforma neapsiriboja

Pasak pašnekovės, tiesa, kad kūrybiškos ir išmanios mamos randa būdų išsisukti, tačiau ji tikino nesuprantanti, ar tam ir įdiegiama tokia sistema, kad paskui tėvai turėtų suktis iš padėties, ieškoti situacijos sprendimų.

„Uniforma turi būti praktiškas, patogus, lengvai prižiūrimas drabužis už visiems prieinamą kainą. Tai neturi būti prabangos prekė ir man neturi skaudėti galvos, jei mano vaikui viduryje mokslo metų suplyšo kelnės – už ką man nupirkti naujas, tai neplanuotos, didžiulės išlaidos. Man kartais atrodo, kad kuriami paradiniai drabužiai, kurie gražiai atrodytų nuotraukose ir kad mokykla turėtų, kuo pasididžiuoti“, – problemą dėstė S. Daukantaitė.

Ji priminė, kad, be uniformos, tėvai vaikus prieš mokslo metus dar turi aprūpinti mokymosi priemonėmis, kuprinėmis, pratybomis, vadovėliais, skirti pinigų transporto išlaidoms, maistui, popamokinei veiklai.

Apsipirkti žada užsienyje

Pasak S. Daukantaitės, pasidalinus šia pozicija feisbuke, atsirado daugybė mamų, kurios taip pat yra nepatenkintos mokyklinių uniformų kaina ir kokybe. Nors gimnazijos ir progimnazijos paprastai deklaruoja demokratišką poziciją dėl uniformų dėvėjimo, tačiau realybė esą ne visuomet tokia.

„Na, nepasakyčiau, kad į uniformų dėvėjimą žiūrima demokratiškai. Aišku, neišvaro tų vaikų iš klasės, tačiau ir mano vaikas yra gavęs pastabą, kad „ant paprasto megztinio prisisiuvai emblemą ir nešioji“, – pasakojo pašnekovė.

Ji pripažino matanti tik vieną išeitį iš šios situacijos – apsipirkti teks užsienyje.

„Ten visi uniforminiai drabužiai – tamsiai mėlynos kelnės, balti marškiniai, įvairiausi švarkai – kokius 5 kartus pigesni, kokybė tikrai nėra prastesnė. Esu paskaičiavusi, kad norint apipirkti visus vaikus, pigiau yra nuskristi į kokią Europos sostinę, apsipirkti, dar gerai praleisti laiką ir sugrįžti. Tai įrodo kainų neadekvatumą. Man atrodo, Lietuvoje jos neparemtos nūdienos aktualijomis ir žmonių uždarbiu“, – aiškino S. Daukantaitė.

Papiktino ne kaina, o kokybė

Savo ruožtu vilnietė Ieva tikino, kad uniformų kainos šiuo metu – tiesiog nepriimtinos. Už pradinukui skirtas prastos medžiagos kelnytes jos buvo paprašyta sumokėti 27 eurus, tokia pat suma įkainotas ir megztukas, kuriame nebuvo net kišenių.

„Kaina gali ir didelė būti, jei tai yra adekvatu kokybei“, – įsitikinusi mama.

Tiesa, ji pasakojo bandžiusi rasti išeičių iš šios situacijos – lankėsi ir parduotuvėlėje, kur pardavinėjamos uniformos.

„Parodė kelnytes – 100 proc. sintetika, kainuoja 17 eurų. Švarkelis – 20 eurų. Paklausiau, ar galėtų jie kelnes taip pataisyti, kad galėčiau jas vis atlenkti vaikui augant, tačiau man buvo atsakyta: „Ai, ne, tada pati su rankomis lenkite. Mes tik nukerpame ir prie siūlės palenkiame. Tai reiškia, kad jos bus skirtos 3 mėnesiams, nes vaikas auga“, – apie savo patirtį pasakojo Ieva.

Be to, nesutapo ir švarkelio ir kelnių spalva, tad galiausiai ji nusprendė komplekto nepirkti, verčiau paskambinti telefono numeriu, kuriuo kreiptis dėl uniformų nurodė mokykla. Būtent juo atsiliepę asmenys ir nurodė, kad kelnės ir švarkelis kainuos po 27 eurus.

„Audiniai irgi nėra geri. Vyresnis sūnus mokosi, tad tą žinau. Švarkeliai „apsipūkuoja“, kelnės tuoj pat blizga... Galvoju, kam verstis per galvą ir pirkti bet ką? Jei yra bloga kokybė už didelę kainą, šiame žaidime nedalyvausiu“, – užtikrino ji.

Tėvai nežada taikstytis

Ieva sakė, kad tuomet jai kilo mintis paprasčiausiose drabužių parduotuvėse paieškoti panašių drabužių atitikmenų.

„Įdomu buvo, kokios kainos ne pačioje pigiausioje, bet ir ne pačioje brangiausioje parduotuvėje. Pavyzdžiui, „Zara“ parduotuvėje kelnytės iš naujos kolekcijos, 95 proc. medvilnės, pasiūtos labai šauniai, tvarkingai, su kantais, pamušalu kainuoja 16,95 euro. Kai palyginu, nesuprantu, kodėl mokykla neužsisako kelnių iš normalios firmos ir nenustoja bendradarbiauti su įmonėmis, kurios lupa pinigus, bet negali pasiūlyti kokybės“, – mintimis dalijosi pašnekovė.

Ieva tikino, kad auga karta tėvų, kurie nesupranta žodžio privaloma, kai kalbama apie taikstymąsi su nekokybiškomis paslaugomis, keistais reikalavimais ar abejotinomis idėjomis. Galbūt, svarstė ji, šiuo metu dėl to ir girdime daugiau drąsių nuomonių.

Siūlo kreiptis į mokyklos vadovus ar tarybą

Paprašyti šias situacijas pakomentuoti Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai DELFI sakė, kad, ar dėvėti uniformas, ar ne, apsisprendžia pati mokykla. Tiesa, jie nurodo, kad sprendimą ir kainas mokyklos administracija turi derinti su mokyklos taryba, į kurią įeina ir tėvų atstovai.

„Jeigu mokyklos taisyklėse nustatyta, kad mokiniai privalo dėvėti uniformą, tuomet, nenešiodami jų, mokiniai pažeidžia šias taisykles ir gali sulaukti pastabų.

Tėvai, kurie neišgali nusipirkti uniformų, turi kreiptis į mokyklos vadovus ar mokyklos tarybą. Mokykla iš sukauptų tėvų, kitų rėmėjų skirtų 2 proc. ar kitų lėšų gali kompensuoti visą ar dalį kainos. Kai kurios mokyklos yra įsivedusios tvarką, kad išaugtas ir sutvarkytas uniformas palieka žemesnių klasių mokiniams. Išeičių yra, šį klausimą galima išspręsti geranoriškai, tik reikia aktyvesnio tėvų ir mokyklos bendradarbiavimo“, – teigiama komentare DELFI.