Išvykstančiųjų po vientisųjų studijų (įgijusių magistro laipsnį) yra šiek tiek daugiau, tačiau šią statistiką veikia tai, kad sąlyginai didelė dalis absolventų yra užsieniečiai.

„Tarp 2014-2016 metais vientisąsias medicinos studijas baigusių absolventų yra 7 proc. užsienio pilietybę turinčių asmenų, jie po studijų baigimo nelieka dirbti Lietuvoje, tikėtina, jog šie asmenys išvyksta iš Lietuvos ir mediko karjerą pradeda kitose šalyse. Taigi iš absolventų, kurie po studijų nedirba Lietuvoje, atėmus absolventus užsieniečius, gauname, jog po studijų Lietuvoje lieka apie 87 proc. Lietuvos pilietybę turinčių medicinos vientisųjų studijų absolventų“, – teigia MOSTA analitikas Gintautas Jakštas.

Palyginti su kitomis sveikatos mokslams priskiriamomis vientisųjų studijų kryptimis, medicina nusileidžia farmacijai (po šių studijų Lietuvoje dirba apie 94 proc. absolventų), tačiau lenkia odontologijos mokslus (po studijų baigimo Lietuvoje dirba apie 85 proc. odontologų). Vertinant sveikatos mokslų studijų krypčių grupę kitų studijų krypčių grupių kontekste pastebima, kad šios krypties absolventų įsidarbinimo rodikliai vieni aukščiausių ir nusileidžia tik informatikos, inžinerijos ir ugdymo krypčių grupių absolventų įsidarbinimo rodikliams.

Absolventų karjeros stebėsena atskleidžia, kad vientisąsias medicinos studijas baigę asmenys, praėjus metams nuo studijų baigimo, uždirba apie 500 eurų neatskaičius mokesčių. Tuo metu rezidentūros studijas baigę gydytojai specialistai praėjus metams nuo studijų baigimo uždirba vidutiniškai 2,5 karto didesnį atlyginimą nei vidutinis Lietuvoje.

„Tiesa, Lietuvoje nėra fiksuojama, kokia etato dalimi dirba darbuotojai, todėl neįmanoma pasakyti už kokį krūvį toks atlyginimas yra mokamas. Vis dėlto, sprendžiant iš darboviečių skaičiaus, labai tikėtina, kad gydytojai specialistai dirba daugiau nei standartines 40 val. per savaitę“, – sako G.Jakštas.

MOSTA duomenimis, baigę studijas gydytojai specialistai dirba vidutiniškai 1,7 darbovietėse. Vėliau darboviečių daugėja: praėjus metams nuo studijų baigimo specialistai dirba 2, praėjus dviem su puse metų – 2,2 darbovietėse. Vienoje darbovietėje dirbantys specialistai gauna apie 1360 eurų, 2–4 darbovietėse – apie 1760-1840 eurų atlyginimą (neatskaičius mokesčių).

Kasmet į vientisąsias medicinos studijas Lietuvos sveikatos mokslų ir Vilniaus universitetuose priimama beveik 700 studentų, apie ketvirtadalį pirmakursių sudaro studentai, atvykę iš užsienio, daugiausiai iš Vokietijos, Izraelio, Švedijos. Tuo metu tarp pasirinkusiųjų rezidentūros studijas absoliuti daugma yra lietuviai.

Vientisąsias medicinos studijas 2014 metais baigė 428, 2015 metais – 476, 2016 metais – 462 absolventai. Medicinos rezidentūrą Lietuvoje 2014 metais baigė ir gydytojo specialisto kvalifikaciją įgijo 393, 2015 metais – 381, 2016 metais – 414 asmenys.