Rugsėjo pradžioje į JK bendrojo lavinimo mokyklas pirmą kartą žengs apie 4,5 mln. pirmokų, tarp kurių bus ir lietuvių šeimose gimusių vaikų. Todėl artėjant mokslo metams viešojoje erdvėje vis dažniau galima išvysti sutrikusių tėvų klausimų: ką daryti, nuo ko pradėti, kiek kainuos paruošti vaiką vienam svarbiausių gyvenimo žingsnių?

Ne mažiau nerimauja ir tie, kurie tik dabar atvyko į Jungtinę Karalystę – informacijos stoka ir jaudulys dėl į kardinaliai naują aplinką įstumtos atžalos palieka savo žymę.

Bet visa tai jau anksčiau išgyvenę lietuviai ramina: nereikia pernelyg jaudintis nei dėl švietimo sistemos, nei dėl vaikų paruošimo, nei dėl išlaidų. Svarbiausia – kalbėtis su mokyklų atstovais, ir į visus klausimus bus atsakyta, o nesusipratimų išvengta.

Vis dėlto žinant, kiek nedaug liko laiko ir kaip greitai jis prabėgs, „Tiesa“ su specialistės pagalba pabandė atsakyti į kuo daugiau desperatiškai pagalbos ieškančių būsimųjų mokyklinukų tėvų klausimų.

Mokslo šaknys karčios. Ir brangios

Valstybines JK mokyklas vaikai pradeda lankyti sulaukę jau 4–5 metų, o mokslus baigia ir sulaukę 18-os – priklausomai nuo to, kuriuo etapu nusprendžia, kad mokyklą laikas baigti (vidurinis, arba „secondary“, išsilavinimas leidžia mokslus baigti 16 metų).

Britai bamba, kad kasmet vaikams tenka išleisti vis didesnes sumas: suskaičiuota, jog per mažiau nei dešimtmetį tokios išlaidos išaugo net 11 procentų.

Remiantis draudimo bendrovės „Aviva“ skaičiavimo metodika, esant dabartinėms kainoms vaiko mokslai nuo 4-erių iki 18 metų tėvams kainuotų apie 23 tūkst. svarų sterlingų, arba apie 1 600 svarų per metus. Į šią sumą įskaičiuotas ne tik būtiniausias aprūpinimas mokyklai: uniforma ir batai kainuos vidutiniškai apie 186 svarus, sportinė apranga – 59, vaiko kelionės į mokyklą ir atgal – 369 svarus sterlingų, pietums teks išleisti 379 svarus per metus.

Užklasinė veikla kainuoja daugiau nei užsiėmimai mokykloje, o pridėjus dar ir išlaidas dažniausiai reikalingoms smulkmenoms, susidaro apvali sumelė.

Ir čia tik valstybinėje mokykloje. Privačiose mokymo įstaigose, kurių JK apstu, mokslai gali kainuoti nuo kelių iki kelių šimtų tūkstančių per metus, priklausomai nuo siūlomų paslaugų ir mokyklos prestižo.

Lietuvių vaikai – išskirtiniai

Ne vienus metus JK mokytojo asistente dirbanti Neringa Kvitnickytė-Casado su „Tiesa“ pasidalijo patirtimi ir kaip mokyklos darbuotoja, ir kaip mokinio mama.

Anot Manchesterio „Communication Academy“ departamente, kur iš kitų šalių atvykę vyresniųjų klasių mokiniai paruošiami mokymo procesui su bendruoju srautu, dirbančios lietuvės, naujokui iš kitos šalies pirmiausia privaloma nustatyti anglų kalbos lygį ir tik tuomet nuspręsti, kiek papildomų mokslų reikės, kad jis pasivytų bendraamžius.„Daugiausia dėmesio skiriama anglų kalbos įgūdžių suvienodinimui su bendruoju srautu“, – pasak N. Kvitnickytės-Casado, vieniems vaikams reikia daugiau, kitiems – mažiau pagalbos, taigi yra skirtingi ugdymo lygiai.

„Pagalba reikalinga, o ypač Manchesteryje, išsiskiriančiame savitu akcentu, – pabrėžia ji. – Kalbant apie lietuvių vaikus, verta pastebėti, jog 99 procentai ateina pasiruošę mokslus tęsti su bendruoju srautu, lyg anglų kalba jiems būtų gimtoji. Tai yra sveikintina, dėl to departamente per dvejus metus nebuvo nė vieno lietuvio.“

Lietuvių paauglių anglų kalbos žinios, pasakojo N. Kvitnickytė-Casado, tokios pat geros kaip ir vietinių.

„Netgi tų, kurie ką tik atvažiavo iš Lietuvos, – pabrėžia. – Gal mūsų mokymosi kultūra geresnė, gal tėvai į tai žvelgia atsakingiau.“

Specialistės teigimu, tarp papildomas pamokas lankančių vaikų daugiausia yra atvykėlių iš Vengrijos, Lenkijos bei pietvakarių Azijos atžalų. Ji pastebi, kad vaikų iš užsienio, kuriems reikalinga pagalba norint prisivyti bendraamžius, kasmet daugėja.

Svarbiausias reikalavimas pirmokėliams

Jungtinės Karalystės švietimo sistema savarankiškumo iš vaikų pareikalauja gana anksti, todėl pirmokėliai į mokyklą pradeda eiti nuo 4 metų.

Tačiau ir tokio amžiaus mažylio sugebėjimai mokykloje tikrinami nuo pirmųjų dienų.

„Kai mano vaikas pradėjo eiti į mokyklą, – prisimena N. Kvitnickytė-Casado, – pirmieji klausimai buvo apie darželį – ko jis ten mokėsi ir ko išmoko.“

Svarbiausia, kad atėjęs į mokyklą vaikas jau mokėtų rašyti savo vardą. „Jeigu nemoka, laikoma, kad jis pasiruošęs blogai, nesvarbu, kad jam vos 4 metukai, – tęsia pašnekovė. – Taigi jeigu darželyje kažkas tinginiavo, mokykloje pirmuosius metus gali būti labai sunku prisivyti bendraamžius.“

Jeigu ikimokyklinio amžiaus vaikas nelanko darželio, mokytojai pataria kuo daugiau lavinti jį namuose.

„Skaityti, mokyti rašyti, elementaraus skaičiavimo – tam galima pasitelkti įvairius žaidimus. Reikėtų negailėti tam laiko, kad vaiko mokykloje neištiktų šokas dėl žinių skirtumo“, – patirtimi dalijosi moteris.

Tiesa, reikalavimai pirmokėliams ne mažesnį šoką gali įvaryti ir jų tėvams, todėl N. Kvitnickytė-Casado jiems pataria dar iki mokslo metų pradžios susisiekti su būsimąja vaiko mokykla ir išsiaiškinti dėl aprangos, mokslo priemonių aprūpinimo ir rasti atsakymus į kitus rūpimus klausimus.

„Nepatyrusiems tėveliams – tokiems, kokia buvau ir aš, – reikėtų nepatingėti nueiti iki mokyklos, – primygtinai rekomenduoja specialistė. – Yra bendrieji sistemos reikalavimai ir kiekvienos mokymo įstaigos taisyklės. Pavyzdžiui, dėl mokinio uniformos: jas galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba paprastame prekybos centre. Tačiau reikia žinoti, kokia spalva yra tinkama, ar reikalaujama ant uniformos turėti emblemą. Mūsų atveju reikėjo uniformą įsigyti iš mokyklos, bet kitur tvarka yra kur kas laisvesnė. Žinau, kad bendrai visur galioja reikalavimas, jog uniformos kelnės privalo būti juodos spalvos, juodi turi būti ir batukai, be jokių papildomų užrašų, elementų, kuo kuklesni.“

Manchesterio lietuvė patarė atkreipti dėmesį į tai, kaip vaikas elgiasi su jam skirtais daiktais.

„Jie dažnai pameta mokymo priemones ar net aprangos dalis ir niekas nepadės jų surasti – nesvarbu, kad vaikui tik 4 metukai. Taip ugdomas savarankiškumas. Tai ne mokytojo atsakomybė, tai vaiko ir jo tėvų reikalas“, – sako N. Kvitnickytė-Casado.

Vaikas išleidžiamas be streso

Dar viena britiškųjų mokyklų ypatybė – mokinių aprūpinimas priemonėmis.

„Nusipirkome tik kuprinę – knygos, sąsiuviniai, pieštukai, rašikliai duodami nemokamai, – tęsė pasakojimą „Tiesos“ pašnekovė. – Jų nereikia nešiotis namo, viskas paliekama mokyklose. Mažiesiems priemones išdalija asistentai, vyresnieji pasiima patys. Namo reikia parsinešti tik knygeles skaityti.“

Vyksta ir maisto gaminimo pamokos – produktais moksleivius taip pat aprūpina mokykla.

„Tačiau negalėčiau garantuoti, kad tokia tvarka galioja visose be išimties mokyklose, kiekvienu atveju apie tai irgi reikėtų pasiklausinėti iki mokslo metų. Nereikia laukti, kol kažkas informuos“, – įspėja N. Kvitnickytė-Casado.

Tarp privalomųjų naujokui daiktų – ir sportinė apranga: vienur ją suteikia mokymo įstaiga, kitur reikia įsigyti, tačiau prieš tai suderinant su mokykla dėl spalvų.

Apibendrindama išlaidas, skiriamas vaiko mokyklai, lietuvė prisiminė laikus, kai pati lankė mokyklą.

„Visada lyginu išlaidas su Lietuva. Pamenu, kaip prieš rugsėjį mano tėvai tiesiog pamesdavo galvą ir be galo stresuodavo dėl to, kaip vaikus išleisti į mokyklą. Galiu pasakyti, kad aš tikrai tokio streso nepatiriu: nereikia nei tiek daiktų, nei pinigų“, – patikino moksleivio mama.

Svarbi gali būti ir vaiko šukuosena

Jungtinėje Karalystėje ne kartą kilo skandalų dėl mokyklų nustatytų mokinių išvaizdos reikalavimų, todėl vertėtų pasidomėti ir būsimosios mokyklos taisyklėmis. Mat kai kur gali būti netoleruojamos išskirtinės šukuosenos ar kūno papuošalai.

„Mūsų mokykloje į tai žiūrima gana liberaliai, – sako N. Kvitnickytė-Casado. – Mačiau berniukų su žaliai ar mėlynai dažytais plaukais, mokinėms netaikomi apribojimai dėl makiažo. Tik mergaitės negali ateiti su pernelyg trumpu sijonu – priešingu atveju gali būti išsiųstos namo persirengti, dėl to kilo konfliktas, pasiekęs net spaudą, neva ta mergaitė buvo diskriminuojama. Tačiau šios taisyklės privalu laikytis.“

Taip pat draudžiamos bandanos – skarelės, rišamos ant veido ir paslepiančios jį taip, kad sunku atpažinti.

Tačiau ši taisyklė – dėl saugumo.

„Esu girdėjusi ir apie tai, kaip iš pradinuko mokytoja paėmė ant rankos nešiojamą talismaną, saugantį jį nuo pikto, – tai prieštaravo įstaigos taisyklėms. Šie atvejai tik dar kartą patvirtina, jog prieš mokslo metus reikia susisiekti su mokykla ir išsiaiškinti kaip įmanoma daugiau nustatytos tvarkos reikalavimų“, – pakartojo specialistė.