Trečiadienį Mažeikių rajono apylinkės teismas išnagrinėjo Mažeikių rajone įsikūrusios transporto paslaugas teikiančios bendrovės „Translandijos transportas“ vadovo Vitalijaus Vaičiaus administracinio nusižengimo bylą. Ji verslininkui buvo iškelta dėl to, kad automobilį vairavo būdamas neblaivus, kai buvo nustatytas lengvas girtumas – alkotesteris rodė 1,16 prom. alkoholio.

Laikinai teismo pirmininko pareigas einantis teisėjas Kęstutis Stulginskas nutarė, kad policijos pareigūnai pagrįstai V. Vaičiui skyrė 300 eurų baudą ir vieneriems metams atėmė teisę vairuoti transporto priemones.

Būtent dėl to, kad iš V. Vaičiaus nebūtų atimtas vairuotojo pažymėjimas, įtariama, dabar jau iš pareigų atleistas Mažeikių prokuroras Žilvinas Gžimaila ir Kauno apygardos teismo teisėjas Ramūnas Antanavičius bandė papirkti anksčiau administracinio nusižengimo bylą nagrinėjusį teisėją Mindaugą Klemenį. Jis puikiai pažinojo tiek Ž. Gžimailą, kuris įvairiose bylose dažnai palaikydavo valstybinį kaltinimą, tiek R. Antanavičių, su kuriuo anksčiau kartu dirbo tame pačiame teisme. Ne tik dirbo, bet ir palaikė draugiškus santykius.

Bet kai teisėjas M. Klemenis sulaukė Ž. Gžimailos ir R. Antanavičiaus prašymų nenubausti V. Vaičiaus, teisėjas draugiškus santykius nutraukė – tai, ko prašė prokuroras ir teisėjas, jau yra nusikaltimas. Ir apie tai, kad jam siūlomi pinigai, Mažeikių teisėjas pranešė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), o nuo V. Vaičiaus bylos nusišalino.

Mažeikių rajono verslininko bylą išnagrinėjęs teisėjas K. Stulginskas nutarė, kad teisė vairuoti iš V. Vaičiaus atimta pagrįstai.

„Skundą pateikęs verslininkas nurodė, kad jis yra vienintelis įmonės savininkas, akcininkas ir vadovas, o teisė vairuoti jam yra reikalinga dėl darbo, nes įmonė užsiima transporto paslaugų teikimu – reikia vykti į komandiruotes, sudaryti sutartis, bendrauti su klientais tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, – sakė teisėjas. – O antras motyvas, dėl ko jam reikalingas vairuotojo pažymėjimas, buvo šeiminė situacija. Tačiau teismas nenustatė, kad tokia būtinybė yra ir skundas buvo atmestas, paliktas galioti policijos priimtas nutarimas.“

Pasak K. Stulginsko, valstybės politika neblaivių vairuotojų atžvilgiu yra labai griežta, tačiau jeigu V. Vaičius su priimta nutartimi nesutiks, galės skųsti Šiaulių apygardos teismui.

Tuo metu pats V. Vaičius sako, kad greičiausiai teismo nutartį skųs, kai tik su joje nurodytais motyvais susipažins. „Kol kas dar nutarties negavau, jeigu skundais tikrai atmestas, skųsiu aukštesnės instancijos teismui“, – teigė jis.

Verslininkas pripažino, kad jį jau apklausė STT pareigūnai korupcijos byloje, tačiau įtarimų nepareiškė. „Esu liudytojas“, – sakė V. Vaičius.

Verslininkas tikino, kad su Mažeikių teisėjo, nagrinėjusio jo bylą, papirkimu esą niekaip nesusijęs ir net nežino, kodėl R. Antanavičius ir Ž. Gžimaila bandė jam padėti neprarasti vairuotojo pažymėjimo.

„Aš nieko nepapirkinėjau, niekam (pinigų) nedaviau, nieko neprašiau ir nieko nežinau tuo klausimu“, – sakė V. Vaičius.

Paklaustas, ar po kilusio korupcijos skandalo teko bendrauti su Mažeikių teisėją papirkti bandžiusiu Mažeikių prokuroru ir Kauno teisėju, V. Vaičius sakė: „Nei aš draugas, nei kas, aš su Ž. Gžimaila net nebendrauju, o R. Antanavičių gal prieš 5 metus esu sutikęs – aš nežinau, kas kam ką nešė, iš kur jūs ištraukėte? Gal kažkam įtarimai tokie ir yra, bet aš niekam nenešiau ir nieko neprašiau, supraskite tą dalyką.“

Mažeikių prokuroras Ž. Gžimaila praėjusią savaitę generalinio prokuroro Evaldo Pašilio sprendimu buvo atleistas iš pareigų – įtariama, kad jis birželio 29 d. bandė papirkti teisėją M. Klemenį, kai už V. Vaičiui palankaus sprendimo priėmimą davė tūkstančio eurų kyšį.

Tuo metu Kauno apygardos teisme baudžiamąsias ir administracinių nusižengimų bylas nagrinėjusio teisėjo R. Antanavičiaus įgaliojimai buvo sustabdyti tik trečiadienį. Tokį sprendimą priėmė prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsižvelgusi į generalinio prokuroro teikime nurodytas aplinkybes.

Be to, šalies vadovė ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams leido R. Antanavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Įtariama, kad teisėjas buvusiam savo kolegai dar birželio 4 d. davė 600 Eur kyšį.

„Įtarimai teisėjui kompromituoja visą šalies teisingumo sistemą, pakerta žmonių pasitikėjimą teismais., kiekvieno teisėjo padaryti nusižengimai ir nusikaltimai negali būti toleruojami ir turi būti kaip galima greičiau išaiškinti“, – teigia D. Grybauskaitė.

DELFI jau skelbė, kad apie galimai neteisėtus teisėjo ir prokuroro veiksmus STT dar birželio pradžioje pranešė teisėjas M. Klemenis, kuriam buvo pasiūlytas kyšis. Ir tai buvo net ne pirmas kartas, kai teisėjas kreipėsi į STT – prieš keletą metų dėl bandymo papirkti teisėją buvo nuteistas advokatas.

Kyšiui atsispyręs teisėjas M. Klemenis neslėpė, kad pinigai jam buvo prievarta siūlomi ne kartą, nors jis kategoriškai atsisakydavo.

Mindaugas Klemenis
Mažeikiuose dirbantis teisėjas puikiai pažinojo R. Antanavičių – jis irgi anksčiau dirbo Mažeikių rajono apylinkės teisme, tačiau vėliau padarė karjerą ir buvo perkeltas dirbti į aukštesnės instancijos – Kauno apygardos teismą.

Tuo metu su prokuroru Ž. Gžimaila teisėjas M. Klemenis anksčiau dirbo prokuratūroje.

Tirkšlių kaime registruotos transporto bendrovės vadovo V. Vaičiaus administracinio nusižengimo byla teisėjui pateko atsitiktine tvarka – verslininkas skundė dar gegužės 11 d. priimtą nutartimą –su paskirta nuobauda Mažeikiuose gerai žinomas verslininkas nesutiko ir teismo prašė policijos nutarimą panaikinti – arba sutrumpinti terminą, kuriuo uždrausta vairuoti transporto priemonę, arba išvis šį draudimą panaikinti.

M. Klemenis neslėpė, kad vieną dieną patyrė didžiulį šoką, kai iš gerai pažįstamų buvusių kolegų sulaukė korupcinio pasiūlymo – teisėjui buvo pažadėta sumokėti tūkstantį eurų, jeigu šis terminą sutrumpins, o dar tiek pat – jeigu išvis panaikins draudimą vairuoti.

„Vienas už pamažinimą, o du būtų buvę – už visišką neatėmimą“, – sakė M. Klemenis.

Teisėjas į kalbas nesileido, nors, kaip pats pažymėjo, pinigai jam buvo siūlomi ne kartą, o net kelis kartus.

„Iš mano pusės buvo tris kartus pasakyta, kad ne, jokių šansų, bet žmonės to nesupranta, – sakė teisėjas. – Manau, kad jeigu pažeidėjas pakliuvo neblaivus, už tai reikia atsakyti, prisiimti atsakomybę, o ne ieškoti kažkokių draugų pagalbos – geriau nesiūlyti kyšio.“

„Byloje dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo nutarimo nepriėmiau, atnaujinau bylos nagrinėjimą ir nusišalinau, ji dabar perduota kitam teisėjui“, – sakė korupcijai kelią užkirtęs teisėjas.

Tuo metu Kauno apygardos teismo teisėjas R. Antanavičius skandalo istorijos pradžioje nebuvo linkęs kalbėti apie pokalbius, kuriuose esą buvo bandoma paveikti kolegą iš Mažeikių teismo, o paklaustas, kaip toliau įsivaizduoja savo darbą teismų sistemoje, R. Antanavičius net supyko: „Gal baikime, gerbiamasis, mūsų pokalbį, visa informacija bus suteikta per atstovę spaudai, kai bus tik naujienų, informuosime.“

Teisėjo mantiją R. Antanavičius užsivilko 2007 m. gegužę, kai jo priesaiką priėmė tuometis prezidentas Valdas Adamkus. Prieš tai jis yra dirbęs STT ir Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjo padėjėju.