"Tai aiškiai parodytų, jog ES nėra "krikščionių klubas", bet sąjunga, kurioje visų religijų, tautybių ir rasių žmonės galėtų gyventi taikoje ir harmonijoje, jeigu laikysis nustatytų bendrų vertybių", - sakė jis, kalbėdamas apie Turkijos integraciją į ES.

Turkija tikisi, jog spalio 3 dieną, kaip ir buvo numatyta anksčiau, Europos Sąjunga pradės su ja derybas dėl visateisės narystė. B.Arinco teigimu, Turkijos narystė padidins Europos Sąjungos įtaką Balkanuose, Vidurio Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose.

"Arba ES ir toliau plėsis tapdama dinamiška ekonomika ir globalia jėga, arba ji užsidarys savo sienose likdama regionine organizacija kamuojama struktūrinių problemų", - pažymėjo B.Arincas.

Diskusijoje įžanginį žodį taręs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pabrėžė, jog Lietuva "politiškai ir praktiškai rems Turkijos narystę" ir pritaria spalio 3 dieną numatytai derybų pradžiai.

A.Paulauskas taip pat priminė, jog Turkija niekada nepripažino Sovietų Sąjungos įvykdytos Lietuvos aneksijos, rėmė Lietuvos siekį tapti NATO nare. "Mūsų bendras interesas yra įtraukti Kaukazo valstybes ir Ukrainą į eurointegracinius procesus", - sakė Seimo pirmininkas.

B.Arincas padėkojo Lietuvai už "konstruktyvią poziciją" Turkijos narystės ES klausimu.

Diskusijoje kalbėjęs šiuo metu ES pirmininkaujančios Didžiosios Britanijos ambasadorius Colinas Robertsas teigė, jog Londonas padarys viską, kad derybos su Turkija būtų pradėtos sklandžiai.

Pasak jo, Turkijos narystės bus naudinga ekonomiškai, prisidės prie kovos su terorizmu bei geresnių santykių su musulmonais. "Mes turime padaryti viską, kad Samuelio Huntingtono (Hantingtono) prognozės apie civilizacijų konfliktą niekada neišsipildytų", - sakė ambasadorius.

Žymus amerikiečių politologas S.Huntingtonas prognozavo, jog ateityje karas gali kilti tarp skirtingų civilizacijų.

Kai kurios ES valstybės nuogąstauja, jog 70 mln. gyventojų, kurių daugiausia yra musulmonai, turinti Turkija neatpažįstamai pakeis Europos veidą, todėl siūlo jai suteikti tik specialaus nario statusą.

Diskusijoje kalbėjęs politologas Egdūnas Račius pasigedo Lietuvoje plačios diskusijos apie Turkijos narystę ES. "Jokios diskusijos šiuo klausimu Lietuvoje nevyksta, politikai Turkijos narystei pritaria iš inercijos", - BNS sakė E.Račius.

2005 metų pavasarį "Eurobarometro" atliktos apklausos duomenimis, 42 proc. Lietuvos gyventojų yra palankiai nusiteikę, kad Turkija ateityje taptų ES nare.

Tuo tarpu Turkijos narystę palankiai vertina tik 35 proc. viso ES bloko gyventojų. Seime vykstančioje apskritojo stalo diskusijoje "Europos Sąjunga - Turkija: žvelgiant iš Vilniaus ir Ankaros" diskusijoje dalyvauja parlamentarai, diplomatai, politologai.