Ši Europos Sąjungos (ES) pasiūlyta iniciatyva - jau egzistuojančios Vidurio Europos laisvosios prekybos sutarties (CEFTA) praplėtimas. CEFTA - esminė sąlyga šioms šalims tapti visateisėmis Bendrijos narėmis.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini sakė: „Akivaizdu, kad visos šešios partnerės Vakarų Balkanuose nori labiau integruotis į Europos Sąjungą. Akivaizdu, kad regiono gyventojai palaiko savo šalių viziją tapti ES narėmis, o Europos Sąjunga savo ruožtu yra pasiryžusi joms palikti atviras duris ir garantuoti, kad mūsų sąjungoje kiekvienai iš jų atsiras vietos. Kai tik bus priimtos reikalingos reformos, mes iš savo pusės būsime nuoseklūs“.

Narystės ES siekia Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Kosovas, Makedonija, Juodkalnija ir Serbija.

„Serbijai ES plėtra išlieka strateginis prioritetas. Tai - vienas pagrindinių mūsų tikslų, ir akivaizdu, kad norint įstoti į ES regiono stabilumas yra esminis veiksnys. Todėl esame labai laimingi, galėdami būti Berlyno proceso dalimi“, - pažymėjo Serbijos premjerė Ana Brnabič.

Berlyno procesas prasidėjo 2014-aisiais vykusio viršūnių susitikimo metu ir yra susijęs su Bendrijos ateities plėtra.

Trieste vykusio susitikimo metu buvo girdėti pažadų, kad ES plėtra vyks, tačiau apie konkretų jos tvarkaraštį neužsiminta.