DELFI redakciją pasiekė mergaitės tėvų, kurių vardų ir pavardžių nurodyti negalime dėl Lietuvoje galiojančio nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo, laiškas. Jame pasakojama apie sudėtingą situaciją, kurioje jiems teko atsidurti.

Savo ruožtu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai DELFI sakė neturintis teisės viešai teikti jokių paaiškinimų ir komentarų, kol nėra baigta šių asmenų administracinio nusižengimo bylos teisena.

Tuo metu Širvintų rajono savivaldybės Administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė tikina, kad tėvų laiške išdėstyti kaltinimai yra niekuo nepagrįsti ir išgalvoti.

Pirmokę užpuolė 6-iese

DELFI primena, kad prieš pirmokę buvo smurtaujama vasario pradžioje. Jai neatlikus to, ką daryti esą reikalavo bendraklasiai, mergaitė prievarta buvo išvesta iš klasės, tampoma už drabužių, trankoma į visus kelyje pasitaikiusius daiktus – sieną, durų staktą. Koridoriuje laukę berniukai, pasakoja tėvai, dukrą apstojo ratu ir ėmė ją mušti.

„Dukrą pradėjo daužyti per įvairias kūno vietas, tampyti už drabužių, plaukų, daryti „dilgėles“, erzinti įvairiais užgauliais žodžiais. Iš paskos iš klasės atėjo mūsų kita dukra ir dar viena mergaitė. Dukra berniukus bandė atitraukti nuo sesers, toji mergaitė pradėjo kviesti mokytojas, kurios buvo 3-4 metų atstumu nuo įvykio ir į nieką nekreipė dėmesio“, – baisėjosi tėvai.

Tačiau mokyklos direktorė Irena Sližauskienė tuomet visą šią situaciją vadino žaidimu ir su DELFI pasidalijo savąja įvykių versija. Vėliau ši situacija svarstyta ir Seime, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje.

Po tėvų skundo – dideli pokyčiai mokykloje

„Labai gaila, kad tenka vėl minėti dukros istoriją Širvintų pradinėje mokykloje. Ją gindami turėjome nueiti nemažą ir sudėtingą kelią. Dėl smurto mokykloje vyko įvairūs tyrimai. Šiuose tyrimuose dalyvavo ir Širvintų r. savivaldybės administracijos direktorė I. Baltušytė-Četrauskienė“, – dabar pasakoja į DELFI besikreipę tėvai.

Nors vasarį dėl jų žodžių abejota, mokyklos vadovė teigė, kad smurto ir patyčių nebuvo, po Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų apsilankymo Širvintose, ugdymo įstaigoje įrengtos filmavimo kameros, sustiprintas mokytojų budėjimas pertraukų metu, vyko įvairios smurto prevencijos akcijos, patvirtintas naujas „Smurto ir patyčių prevencijos ir intervencijos vykdymo tvarkos aprašas“, pakeisti mokytojų, socialinės pedagogės, direktorės pavaduotojos ugdymui pareigybių aprašymai.

„Dėl įvykio Širvintų pradinėje mokykloje ir dėl vaikų teisių apsaugos situacijos rajone pasiaiškinti į Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komiteto posėdį buvo iškviestos Širvintų r. merė Živilė Pinskuvienė ir Širvintų r. savivaldybės administracijos direktorė I. Baltušytė-Četrauskienė“, – prisiminė tėvai.

Tikina, kad vyras nusprendė atkeršyti už žmoną

Tiesa, tuomet sudarytos darbo grupės, kuriai esą vadovavo I. Baltušytė-Četrauskienė, tyrimo išvadų jie tikina laukiantys bene pusmetį.

„2017 m. gegužės mėnesį Širvintų r. savivaldybės administracijos direktorės I. Baltušytės-Četrauskienės vyras, Širvintų r. policijos komisariato vyresnysis tyrėjas Neivaldas Četrauskas mus pabandė nubausti...už balą mūsų kieme.

Šis pareigūnas, gindamas savo žmonos mundurą ir taip norėdamas atkeršyti mums už įvairius tyrimus, kuriuose privalėjo dalyvauti jo žmona, Širvintų r. savivaldybės administracijos direktorė I. Baltušytė-Četrauskienė, tariamai, mums nedalyvaujant, atliko mūsų bylos tyrimą ir bandė priversti pasirašyti protokolą, neperspėjęs apie atvykimą laukė su tarnybiniu automobiliu prie mūsų namų. Matydamas, kad užbaigti bylos lengvai nesigaus, nes mes nesutikome su tokiu bylos tyrimu, jis skubiai išėjo atostogų“, – pasakojo tėvai.

Buvo mėtomi nuo tyrėjo prie tyrėjo: byla jau perduota kitiems

Pasak jų, bylą tuomet perėmė kitas tyrėjas, esą Algis Gelažauskas.

„Nuvykę pas šį pareigūną buvome verčiami pasirašyti nežinomus dokumentus, mūsų neišleido iš kabineto ir grasino, kad, jeigu nepasirašysime dokumentų, būsime nubausti. „Pagalbon“ pasikvietė dar du pareigūnus. Tuomet trise bandė daryti spaudimą ir primygtinai reikalavo pasirašyti dokumentus. Ir tik mums pradėjus skambinti Širvintų r. PK viršininkui buvome paleisti. Prasidėjus tyrimams dėl jo veiksmų mūsų atžvilgiu, pareigūnas A. Gelažauskas staiga susirgo“, – pasakojo pašnekovai, dalindamiesi įtarimais, kad šis asmuo tyrimo iš naujo neatliko.

Tuomet esą bylą perėmė trečias tyrėjas – Saulius Bareckas, kuris taip pat, tikina tėvai, primygtinai reikalavo atvykti protokolo surašymui.

„Dėl šių pareigūnų šališkumo, jų sąsajų su Širvintų r. savivaldybės administracijos darbuotojais, kreipėmės į Policijos generalinį komisarą, Vidaus reikalų ministeriją ir prašėme mūsų bylą perduoti nagrinėti kitam komisariatui. Mūsų byla jau perduota kitam komisariatui“, – patikino tėvai.

Jie yra įsitikinę, kad pareigūnas N. Četrauskas, žinodamas apie šeimos santykius su jo žmona, privalėjo dėl galimo interesų konflikto nusišalinti nuo bylos tyrimo.

„Tačiau jis pasielgė priešingai. Grubiai pažeisdamas teisės aktų numatytą bylos tyrimo procesą, pasinaudojęs savo tarnybine padėtimi, bandė mums atkeršyti už savo žmoną“, – aiškino pašnekovai.

Kaltinimus vadina niekuo nepagrįstais ir išgalvotais

Savo ruožtu I. Baltušytė-Četrauskienė DELFI patvirtino, kad mokykloje po pirmaklasių konflikto buvo įvestos papildomos saugumo priemonės. Jos teigimu, visos tėvų laiške įvardytos priemonės iš tiesų per į laiką įdiegtos.

„Tyrimą dėl galimo smurto atvejo vykdė Policijos komisariatas. Savivaldybės priimami sprendimai yra vieši“, – paklausta, ar tiesa, kad tėvai nesulaukė darbo grupės išvadų, aiškino ji.

Pasak administracijos vadovės, apie sprendimą tėvai bus informuoti teisės aktų nustatyta tvarka.

Savo ruožtu savivaldybės tinklalapyje patalpintame merės Živilės Pinskuvienės pasirašytame sprendime nurodoma neskirti I. Sližauskienei drausminės nuobaudos.

„Girdėti neteko. Manau, kad tokie kaltinimai yra niekuo nepagrįsti ir išgalvoti“, – paklausta, ką mano apie tėvų kaltinimus kerštu, sakė ji.