Kaip informuoja Nacionalinė teismų administracija, J. Prapiesčiui bus skirtas 1-ojo laipsnio apdovanojimas „Už nuopelnus teismų sistemai“.

Buvusio teisėjo kandidatūrą šiam apdovanojimui teikė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Komisija, skirdama apdovanojimą, įvertino J. Prapiesčio svarų ir esminį indėlį į Lietuvos Respublikos teisinės politikos kūrimą, teismų sistemos plėtrą ir tobulinimą, svarbius pasiekimus konstitucinės ir baudžiamosios teisės srityse, pavyzdingą ir pasiaukojantį teisėjo pareigų vykdymą, stiprinant teismų autoritetą, teisinių žinių skatinimą ilgametėje pedagoginėje veikloje. Taip pat įvertinti ir kiti svarbūs darbai,stiprinant demokratiją, teisingumą, tarptautinį bendradarbiavimą teisingumo srityje.

„Daugumai teisė visą gyvenimą išlieka tam tikru praktiniu vedliu ir garantu, padedančiu teisingai ir ramiai gyventi, – sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus. – Tik nedaugeliui – pašaukimu, gyvenimo prasme. Vos vienetams – lemtimi ir nuolatiniu polėkiu. Būtent teisė pastūmėjo J. Prapiestį – teisės mokslininką ir pedagogą – į svarbiausių Lietuvos valstybei įvykių sūkurį, įtraukė į politiką, tapo tvirtu pagrindu ir nutiesė kelius į atsakingas valstybės pareigas. Vieni įsipareigojimai gimdė kitus, ir šie jau neleido atsitraukti.“

J. Prapiesčio biografijoje – įvairiausio darbo patirtis tiek įstatymų leidyboje, tiek vykdomojoje ir teisminėje valdžioje. Nuo 1990-1992 m. J. Prapiestis dirbo Aukščiausioje Taryboje-Atkuriamajame Seime, kur vadovavo nuolatinei Teisinės sistemos komisijai, su jos nariais organizavo ir dalyvavo rengiant pirmuosius Nepriklausomos Lietuvos teisės aktus, skirtus Lietuvos teisinės sistemos kūrimui. 1992 m. lapkričio – 1996 m. kovo mėn. buvęs teisėjas dirbo Lietuvos Respublikos Teisingumo ministru. Nuo 1996 m. kovo mėn. – iki 2005 m. Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėju, 2005 m. liepos mėn. – iki š. m. liepos.

J. Prapiestis jau anksčiau buvo apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000 m.), taip pat Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi (2003 m.).

Apdovanojimą „Už nuopelnus teismų sistemai“ J. Prapiečiui numatyta įteikti gruodžio mėnesį, minint Lietuvos teismų įsteigimo dieną.