Tokias šiurpą keliančias ir sunkiai suvokiamas aplinkybes ikiteisminio tyrimo metu nustatė Vilniaus apygardos prokuratūra. Prokurorai neabejoja, kad iki šiol Vilniaus apskrities policijoje dirbantis Elektrėnų policijos Patrulių būro vadas Sigitas Gulbinas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi bei suklastojo dokumentą, kai tam pačiam jaunuoliui pagal tikrovės neatitinkančius duomenis dar ir surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Šių kaltinimų iki šiol policijoje dirbantis 37 metų S. Gulbinas kategoriškai nepripažįsta, o ar jis pagrįstai buvo apkaltintas pareigūno vardo pažeminimu, aiškinsis Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Linas Dūdys.

Teismui perduotoje baudžiamojoje byloje nukentėjusiaisiais yra pripažinti net septyni asmenys.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Giedrius Tarasevičius sakė, kad nukentėjusieji patyrė ne tik fizinę, bet ir psichinę prievartą. „Mūsų vertinimu, neadekvačiai pažeidžiant Policijos veiklos įstatymą, buvo naudojamos specialiosios priemonės ir peržengta fizinio poveikio priemonių naudojimo leistinos ribos“, – sakė prokuroras.

„Mano vaikas iki šios dienos negali vakarais vaikščioti gatvėje – pamatęs policijos automobilį bijo, kad prieš jį nebūtų taikomos kokios nors sankcijos“, – po įvykių iki šiol negali atsigauti nukentėjusieji, sakė vieno jų motina Renata Afoninienė.

Tokių įvykių, kurie dar praėjusių metų vasario 20 d. naktį nutiko Elektrėnuose, niekada nepamatysite jokiose televizijos laidų „Farai“ reportažuose. Kol tyrėjų surinktų duomenų dar nepatvirtino teismas, jie telaikomi tik įtarimais, bet jeigu jie pasitvirtins, tai policijai tikrai nepadarys garbės.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad tą naktį policijai buvo pranešta apie triukšmą viename Šviesos g. esančių daugiabučių. Į šį iškvietimą reaguoti buvo pasiųstas tą naktį budėjęs S. Gulbinas ir jo kolegė Eglė Karaliūnaitė (jai įtarimai nebuvo pareikšti, nes nebuvo surinkta įrodymų dėl kaltės).

Nukentėjusiaisiais pripažinti jaunuoliai, kurių daugumai tebuvo sukakę aštuoniolika metų, ir kartu su jais besilinksminusios dvi merginos, kurios dar buvo nepilnametės, per apklausas policijoje vėliau pasakojo, kad apie 1.35 val. bute, kur buvo švenčiamas vieno jaunuolių gimtadienis, staiga dingo elektra. Ją, kaip vėliau paaiškėjo, laiptinėje atjungė į iškvietimą informacijos patikrinti atvykęs S. Gulbinas.

Kai ką tik aštuoniolikos metų sulaukęs jaunuolis nutarė laiptinėje pasižiūrėti, kas nutiko, ir atidarė buto duris, nieko nesakęs policijos pareigūnas jam pro durų tarpą papurškė pipirinių dujų ir pareikalavo įleisti į vidų.

Kas dėjosi bute artimiausią valandą, dar teisme nukentėjusieji papasakos, tačiau prokurorai teigia nustatę, kad visą šį laiką prieš jaunuolius buvo smurtaujama – buvo ne tik mušami, bet ir naudojamas elektros impulsinis prietaisas „Taser“.

Kai buto šeimininkui, įtariama, S. Gulbinas užlaužė rankas ir uždėjo antrankius, visiems namuose buvusiems jaunuoliams buvo nurodyta gultis ant žemės veidu į grindis.

Nukentėjusieji teigia, kad pareigūnas tada naudojo fizinį smurtą – vieniems rankomis daužė į šonkaulius, kitiems spardė į šonus, o pretenzijas reiškiantiems jaunuoliams (taip pat ir nepilnametėms) buvo grasinama, kad panaudos pipirines dujas ir elektrošoką. Beje, jo galią vienas nepilnametis buvo priverstas išbandyti.

Teigiama, kad butas, į kurį atvyko policija, buvo visas išverstas, nes ieškota draudžiamų daiktų, tačiau taip ir nieko nebuvo rasta, todėl policininkas vakarėlio svečius vieną po kito, bet atskirai išleido į namus. O kai galop liko tik šeimininkas ir šio bičiulis, S. Gulbinas pareikalavo, kad jie nedelsdami eitų kartu prie tarnybinio automobilio – šaltą naktį jaunuoliams neleido nei apsirengti, nei apsiauti batų.

Prie automobilio aštuoniolikmečiams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai dėl viešosios rimties trikdymo ir jie buvo paleisti į namus.

Tuo metu policijos ekipažas pajudėjo nuo daugiabučio, kai visai netoliese pamatė du iš vakarėlio išėjusius jaunuolius. Sunku patikėti, bet nukentėjusieji teigia, kad privažiavęs pareigūnas jiems be jokios priežasties į akis papurškė pipirinėmis dujomis.

Iš patirto šoko negalėjęs atsigauti vienas nukentėjusiųjų nutarė nesitaikstyti su tokiu policininko elgesiu ir paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) pagalbos telefonu 112. Čia jis ne tik pranešė, kad policininkas S. Gulbinas be jokios priežaties panaudojo pipirines dujas, bet ir paprašė suteikti pagalbą.

BPC darbuotojai nurodė laukti vietoje, kol atvyks medikai ir tyrėjai, o nepraėjus nė dešimčiai minučių į iškvietimą atvyko... S. Gulbinas. Tas pats, dėl kurio jaunuolis buvo pasiskundęs bendruoju pagalbos telefonu.

Nukentėjusysis vėliau per apklausą aiškino, kad iš tarnybinio automobilio išlipęs policininkas pakvietė jį prieiti. „Kai priėjau, jis man trenkė kumščiu į kairį šoną, o tada rankas už nugaros surakino antrankiais ir išsivežė į policijos komisariatą“, – tuo, kas įvyko, negalėjo patikėti elektrėniškis.

Komisariate vaikino laukė dar viena „staigmena“ – čia jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl to, kad jis garsiai triukšmavo gatvėje. Toje vietoje, kurioje išsikvietė pagalbą bendruoju pagalbos telefonu.

Už padarytą pažeidimą jaunuoliui buvo skirta 2 eurų bauda.

Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai teigia, kad taip S. Gulbinas pasielgė iš savanaudiškų paskatų – siekė ne tik pateisinti neteisėtą fizinio smurto ir specialiųjų priemonių naudojimą, bet ir atkeršyti už tai, kad apie neteisėtus veiksmus buvo pranešta bendruoju pagalbos telefonu.

Kaip vertina pateiktus kaltinimus ir kaip ketina nuo jų gintis, S. Gulbinas DELFI neatsakė – nuo komentarų susilaikė.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo pareigūno piktnaudžiavimo buvo pradėtas po nukentėjusiųjų pareiškimo, šį įvykį buvo nurodęs ištirti ir Lietuvos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Elektrėnų policijoje iki šiol dirbantis S. Gulbinas buvo išgarsėjęs ir prieš dvejus metus, kai viešai išplatino laišką visuomenei ir politikams. Jame 17 metų pareigūnu dirbantis vyras rašė, kad myli savo darbą ir niekada nesigailėjo, jog pasirinko šią profesiją, nors ir ne kartą teko grumtis su girtais ar nuo narkotikų apsvaigusiais jaunuoliais.

„Klausiausi nusižengėlių pamokymų, buvau jų ne kartą „atleistas“ iš darbo ar net „sodintas“ į kalėjimą. Girdėjau ne tik sau, bet ir mano šeimos nariams skirtus grasinimus. Prasižengusiems ne kartą kantriai įrodinėjau, kad man nesvarbu, ar jis yra teisėjas, advokatas, garbus politikas, žymus verslininkas, garsi žvaigždė ar kokius įtakingus draugus turi. Ilgai aiškinau, kad man neįdomu, kiek jis uždirbo praeitą mėnesį, nes aš neimu kyšių“, – rašė policininkas.

Ir čia pat prašė politikų supratimo: „Manau, tiek mūsų visuomenei, tiek politikams prireiks dar daug metų, kad suprastume, kokią reikšmę turi vidinis šalies saugumas ir kodėl pareigūno profesija privalo būti prestižine. Vertėtų susimąstyti, ar ir ateityje galėsime turėti tiek pareigūnų, kurie dirba tik „iš idėjos“, nes rizikuoti savo gyvybe dėl 370 eurų (tiek gauna pradedantysis patrulis Lietuvoje) tikrai ne kiekvienas pasiryš.“

S. Gulbinas taip pat rašė, kad kiekvieną dieną į darbą eina su viltimi, kad policininkų bus daugiau ir jie galės apsaugoti daugiau žmonių. „Visgi tam mums reikalinga ne tik visuomenės parama, bet ir politikų dėmesys. Mums reikia sprendimų, kurie stiprintų mus ir visą Lietuvos teisėsaugą. Visada pasirengęs ginti, saugoti, padėti, Jūsų S. Gulbinas“, – laišką, kuris sujaudino didelę dalį visuomenės baigė pareigūnas.