Be atskirų tyrimų galima drąsiai teigti, kad dalis jaunų žmonių iki 25 metų po mokyklos baigimo iki šiandien dar nėra pradėję studijuoti ir atidėlioja šiuos planus neapibrėžtai ateičiai. Neretai Lietuvoje vidurinį išsilavinimą įgiję jaunuoliai pertrauką daro siekdami darbui užsienyje ir apmąstymams, ko norėtų iš gyvenimo.

Todėl ir tarp Jungtinės Karalystės lietuvių galima sutikti nemažai jaunų žmonių, kurie po mokyklos baigimo vis dar nepradėjo mokslų aukštojoje mokykloje. Tokį jų pasirinkimą kartais lemia ne tik užimtumas, bet psichologiniai barjerai – jaunuoliai nori studijuoti gerą vardą turinčiuose Anglijos universitetuose, bet kartu ir abejoja savo galimybėmis.

Prieš 16 metų į Londoną atvykusi M. Kairytė niekuo neišsiskyrė iš gausios emigrantų armijos ir dirbo eilinį samdomą darbą, o šiandien dirba sau – sukūrė savo verslą ir yra Anglijos lietuviams puikiai žinomo vertimų biuro „Vertėjai Londone“ bei studijų centro „Studijos Londone“ įkūrėja ir vadovė.

Iš nedidelio miestelio Šilutės pašonėje kilusi moteris šiandien gali drąsiai pasakyti – raktą į sėkmę ji atrado ne kur kitur, o studijose Anglijoje. Dėl jų M. Kairytė nuėjo kryžiaus kelius – užsispyri moteris nepaliovė siekti savo tikslą, o šiandien jo siekti padeda tiems, kurių svajonė – studijos Anglijoje.

M. Kairytė su „Tiesa“ mielai pasidalijo mintimis apie savo savo gyvenimą Londone, tikslų siekimą, verslą ir pagalbą studijuoti Anglijoje norintiems tautiečiams.

– Maryte, kokia Jūsų atsiradimo JK istorija?

– Baigusi vidurinę mokyklą Lietuvoje norėjau studijuoti, tačiau nepavyko įstoti ten, kur labai norėjau – nors mano pažymiai buvo geri, tam tikros aplinkybės užtvėrė man kelią į universitetą. Labai dėl to nusiminiau ir nusprendžiau, kad reikia važiuoti laimės pabandyti į užsienį, pamatyti pasaulio.

Taip atsidūriau Londone. Planavau atvykti trumpam, bet išėjo taip, jog gyvenu čia jau 16 metų.

– Kokia buvo Jūsų pradžia?

– Atvykusi niekuo neišsiskyriau nuo kitų emigrantų: dirbau įvairius darbus, daugiausiai – padavėja, taip pat tobulinau savo anglų kalbą.

Tik apšilusi kojas Londone nusprendžiau pabandyti studijuoti čia, turėjau mokyklos baigimo dokumentus, gerai mokėjau anglų kalbą. Tačiau anuomet į lietuviškus diplomus britai žiūrėjo atsargiai, nežinojo kaip juos vertinti. Britų aukštosios mokyklos vis rasdavo kliūčių, sutrukdžiusių mano studijoms, kartais atrodydavo, jog egzistuoja tam tikras nusistatymas.

Vis dėlto aš bandžiau ir galiausiai man pavyko. Tie, kuriems dabar padedu įstoti į Anglijos universitetus, net neįsivaizduoja, kokius kryžiaus kelius dėl to reikėdavo nueiti anksčiau.

Marytė Kairytė

– Taigi, studijų siekimas Jums buvo kaip atskiras mokslas, padėjęs pamatus dabartinei veiklai – padėti Anglijoje studijuoti norintiems lietuviams pasiekti savo tikslą?

– Aš tiesiog atradau šią veiklą ir pradėjau domėtis, man ji pasirodė įdomi. Supratau, kad daug žmonių neįstoja į Anglijos aukštąsias mokyklas ne dėl to, kad jie negalėtų. Pati patyrusi šį procesą žinojau, kur yra kliūtys, kokie galimi nesklandumai, kokių sprendimų reikia norint jų išvengti. Taip ir atsirado kompanija „Vertėjai Londone-Studijų centras“.

Teisingai pasiruošus – tinkamai susitvarkius reikalingus dokumentus ir, žinoma, nusiteikus morališkai, šansai pradėti studijas Anglijos universitetuose yra gana dideli, net jeigu lietuviško brandos atestato pažymių vidurkis yra 7-8 balai.

Neretai kliūtimis kandidatams tampa ne įvertinimas, o tam tikri universitetų reikalavimai stojantiesiems: pasiruošimas interviu, dokumentų tvarkymas ir kaip ruoštis anglų kalbos testą. Čia būsimiesiems studentams ir prireikia mūsų pagalbos. Nemokamai ir be rūpesčių sujungiame norinčių studijuoti lūkesčius su galimybėmis Londono bei kituose UK universitetuose. Paprastai sakant, mes esame tiltas tarp norinčių studijuoti ir universitetų.

Oficialiai atstovaujame 8 universitetams Londone, Birminghame, Sunderlande, Manchesteryje ir Worcesteryje, juose lietuviai ir pradeda studijas tarpininkaujant „Vertėjai Londone-Studijų centras“.

– Jūsų kompanija plačiai žinoma tarp Anglijos lietuvių. Kokia buvo verslo pradžia?

– Baigusi turizmo vadybos studijas pasvėriau tai, ką turiu: universiteto diplomą, puikias anglų ir lietuvių kalbos žinias. Pagalvojau apie vertėjos darbą – juk galima dirbti neišeinant iš namų, veikla labai lanksti, pritaikoma prie kitų veiklų.

Taip gimė mintis apie vertimų biurą. Jų Londone buvo daug, bet supratau, kad teikiamų paslaugų kokybė manęs netenkina, reikėtų daug ką tobulinti. Po savaitės jau turėjau savo biurą. Taip atsirado „Vertėjai Londone“, išsikėliau sau aukštus klientų aptarnavimo standartus. Ir nors konkurencija šioje srityje yra didelė, greitai tapome lyderiais visoje Anglijoje.

– Kaip tai pasiekiama?

– Tai lėmė žmonių rekomendacijos, o norint jas užsitarnauti reikia itin gerai atlikti savo darbą, būti operatyviems, taikyti naujus sprendimus. Aš pasinaudojau „Facebook“ teikiamomis galimybėmis: dar studijų metu parengiau baigiamąjį darbą apie reklamą socialiniame tinkle – įžvelgiau, kad tai ateityje turės didžiulę įtaką. Tuo metu tai buvo naujovė, o šiandien jau pilna apie tai knygų.

Tada iš mano baigiamojo darbo temos daug kas juokėsi, bet laikas įrodė, kad neklydau.

Vėliau supratau, kad vertimus galima puikiai derinti su konsultacijomis dėl įstojimo į Anglijos universitetus, todėl verslas plėtėsi. Čia irgi reikėjo įdėti daug darbo norint įrodyti, kad gali būti puikus universiteto partneris, šiandien su jais užtikrintai bendradarbiaujame.

– Kokie klausimai dažniausiai kyla studijuoti Anglijoje norintiems žmonėms?

– Daugiausiai klausimų kelia įvairių formų pildymas, jos yra labai sudėtingos ir neretai žmones atbaido. Tam ir esame mes – universitetai mus samdo, kad padėtumėme žmonėms susitvarkyti, kad kuo mažiau kandidatų atkristų.

Brandos atestato pažymiai nėra lemiamas faktorius. Kandidatams būtina tinkamai pasiruošti stojamajam anglų kalbos egzaminui, interviu su universiteto atstovu. Tam irgi padedame pasiruošti. Ar žmogus yra pasiruošęs studijuoti JK universitete, gali sužinoti dar būdamas Lietuvoje.

Taip pat domina studijų ir darbo derinimas. Tai yra pagrindinis studijų Anglijoje koziris – universitete praleidžiama nedaug laiko, todėl mokslus galima puikiai derinti net su darbu pilnu etatu. Žinoma, tenka atlikti užduotus namų darbus. Tačiau viskas suderinama, o tai – irgi puiki patirtis.

Yra ir kita žmonių kategorija, kuriems rūpi visai kiti dalykai. Tai – magistro laipsnio siekiantys kandidatai, dažniausiai vyresni žmonės. Juos aš irgi konsultuoju ir padedu pasiruošti.

Anglijoje studijuoti norintys žmonės – labai motyvuoti.

Studentai

– Ar pasibaigus studijoms išlieka grįžtamasis ryšys su tais, kuriems padėjote?

– Žinoma, palaikome su jais ryšį, aš važiuoju studentus pasveikinti į diplomų įteikimo šventes. Bendraujame ir studijų metu, manęs prašo įvairiausių patarimų, aš užvedu juos ant kelio – manimi pasitiki, nes jau yra bendravę.

– Esate beveik kaip antra mama.

– Galima ir taip sakyti. Aš irgi kai kuriuos studentus esu pavadinusi sūneliais (juokiasi).

– Kuo ypatingos britiškos aukštosios mokyklos?

– Šiuo metu – pats stojančiųjų bumas. Angliškus universitetus žmonės iš viso pasaulio renkasi ne tik dėl gero jų vardo ir tradicijų, bet ir todėl, kad dažniausiai garantuojamas studijų finansavimas, o mokslų laikas puikiai suderinamas su darbu. Britiški diplomai yra vertinami visame pasaulyje, mat jie įrodo, kad aukštasis išsilavinimas įgytas vyraujančia tarptautine kalba, o žinios pritaikomos ne tik anglakalbėse valstybėse, bet ir kitose šalyse.

Juos renkasi ir tie, kurie neapsisprendę dėl būsimosios profesijos, tačiau nenori švaistyti laiko: per pirmuosius paruošiamuosius metus universitete studijuoja bendrus dalykus, o vėliau pasirenka kryptį.

Dabar puiki galimybė mokslus JK rinktis ir dėl to, kad iki 2019 metų studijas pradėjusiems užsieniečiams negresia jokie su „Brexit“ – Jungtinės Karalystės pasitraukimu iš Europos Sąjungos susiję apribojimai.


– Ką palinkėtumėte žmogui, siekiančio aukštojo išsilavinimo Anglijoje, tačiau dvejojančiam?

– Pirmiausiai – nebijoti. Žmonės bijo, kad tai bus sunki finansinė našta, bet taip nėra, juk galima derinti studijas su darbu. Kiti baiminasi, kad bus pašalinti iš universiteto, nes studijos bus per sudėtingos. Tačiau jeigu universitetas jus priėmė, vadinasi įvertino, kad esate tinkamas. O sąlygos mokslui sudaromos išties puikios.

O išsilavinimas iš karto atvers didžiules galimybes, kvalifikuotą darbą galima gauti dar studijų metu.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.