– Remiantis „The Health Foundatin” duomenimis, po referendumo dėl „Brexit“, slaugytojų iš ES šalių skaičius, kurie norėtų dirbti JK, nukrito net 96 proc. (nuo 1304 praėjusių metų vasarą, iki 46 paraiškų šią). Ar tiesa, kad dėl „Brexit“ NHS susiduria su dideliais sunkumais rasti tinkamų darbuotojų?

– JK Nacionalinėje sveikatos sistemoje (NHS) dirba labai daug slaugytojų iš kitų Europos Sąjungos (ES) šalių. Vokiečiai ir prancūzai į Angliją dirbti važiuoja nenoriai. Daugiausiai NHS dirba italai ir graikai, taip pat labai daug gydytojų atvyksta iš Ispanijos.

Gydytojų tikrai trūksta, nes sistema pastoviai turi būti atnaujinama. Darbuotojai pasirašo terminuotus kontraktus, tik konsultantai turi neterminuotą kontraktą.

Nemanau, kad iš karto po „Brexit“ atsiras labai dideli pasikeitimai, nes gydytojų trūkumas – didžiulis, o rasti gerai paruoštų gydytojų iš kažkur kitur tiesiog nėra galimybių.

Šiuo metu yra aišku tik viena – NHS yra didžiausias darbdavys Europoje ir tikrai neišsivers tik su vietos gydytojais.

– Kokios nuotaikos „Brexit“ kontekste vyrauja tarp tavo kolegų? Galbūt gydytojai, slaugytojai ir kiti darbuotojai iš ES jaučiasi neįvertinti?

– Atvirai pasakius, jaučiasi šiek tiek nacionalistinės nuotaikos, tačiau gyvenant ir dirbant Londone, kosmopolitiškamiausiame JK mieste, sunku tai įvertinti. Galbūt mažesnių miestų ligoninėse nuotaikos visai kitokios.

Kaip jau minėjau, labai daug seserų dirba iš kitu ES šalių, gal dėl to vietiniai slaugytojai jaučia didesnę konkurenciją. Nemažai britų slaugytojų balsavo už „Brexit“, nes jautėsi nesaugiai dėl savo darbo ir ateities.

Juk už „Brexit“ balsavo vadinamoji darbo klasė, kuri jaučiasi nesaugiausiai. Ypač tada, kai skleidžiama informacija, kad imigrantai šioje šalyje nenori nieko veikti, tik gauti pašalpas iš valstybės.

– Pats jau ne vienerius metus dirbi JK. Ar „Brexit“ padarė kokios nors įtakos tavo darbui?

– Dėl „Brexit“ aš asmeniškai savo darbe pasikeitimų nepajutau.

– Oficialios derybos dėl „Brexit“ prasidėjo birželio 19 d. Kaip manai, kokius pasikeitimus „Brexit“ gali atnešti į JK sveikatos sistemą?

– Nemanau, kad staiga atsiras dideli pasikeitimai. Viena iš pagrindinių priežasčių - didelis gydytojų trūkumas.

Derybos greičiausiai turės daugiau įtakos sveikatos draudimui. Po „Brexit“ keliaujant į Angliją gali nebegalioti ES įstatai dėl sveikatos draudimo bendrijos šalyse.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.