Dešimtys laivelių, plukdančių garbingus asmenis ir Trafalgaro mūšio dalyvių palikuonis, pučiant vėsiam rudeniškam vėjui, skynėsi kelią Didžiosios Britanijos vyriausybės link. Prisiminti 1806 m. sausio 8 d. įvykius palei upės krantą susirinko tūkstančiai žmonių. Ceremonija yra viena iš daugybės renginių, skirtų paminėti 200-ąsias Trafalgaro mūšio metines.

Flotilei plaukiant po garsiuoju Londono Tauerio tiltu, Temzę sudrebino griausmingas Antrojo pasaulinio karo laikų kreiserio "HMS Belfast" saliutas. Plaukdami priešais Šv. Pauliaus katedrą, kurioje palaidotas H. Nelsonas, atsakydami laiveliai iššovė savo pabūklus.

H. Nelsonas Trafalgaro mūšyje žuvo nuo prancūzo snaiperio kulkos. Šiame mūšyje Karališkasis laivynas sutriuškino Napoleono vadovaujamą Prancūzijos ir Ispanijos flotilę. Mūšis prie Ispanijos krantų žymėjo Napoleono Bonaparto užkariavimų epochos pabaigos pradžią. Po jo jūrose ėmė karaliauti britai.

Džiūgavimą dėl pergalės kovoje nuslopino gedulas dėl H. Nelsono, vieno populiariausių šalies žmonių, žūties.

H. Nelsonas tautos didvyriu tapo nepaisant to, kad pažeidė tautos papročius ir užmezgė romaną su ištekėjusia moterimi Emma Hamilton. Velionio garbei buvo surengtos prabangios laidotuvės. Tai buvo pirmas kartas, kai taip pagerbtas nekilmingas žmogus.

Siekiant išsaugoti H. Nelsono palaikus, jo kūnas buvo parplukdytas konjako statinėje. 1806 m. sausio 4-7 dienomis Grinviče jam pagarbą atiduoti atėjo 30 tūkst. žmonių.

Tada Temze su didele pompastika kūnas buvo nuplukdytas į Admiralitetą, o kitą dieną laivo formos vežimu palaikai perkelti į Šv. Petro katedrą.