„Tai yra sprendimas, kuris buvo užsibrėžtas padaryti pavasario sesijoje. Aš tai suprantu, kaip procedūrinį vilkinimą, kuris buvo vykdytas Seime naudojantis statuto normomis, kurios iš esmės niekada nebuvo taikomos. Labai suprantama, kad šita sistema, kuri yra tapusi neskaidrumo, neefektyvumo ir nepotizmo simboliu, ji deda visas pastangas, kad save išsaugotų“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Premjeras patikino, kad urėdijų pertvarka yra vienas iš pagrindinių šios valdančiosios koalicijos uždavinių.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį ryte teigė, kad Miškų įstatymo pataisos bus priimtos Seimo pavasario sesijoje, tačiau po kelių valandų pareiškė, kad dėl procedūrinių dalykų reformos priėmimas atidedamas iki rudens. Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas „valstietis“ Kęstutis Mažeika trečiadienį teigė, kad bus dedamos visos pastangos, kad naujasis įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų pradžios.

Seimo kanceliarija per savaitę turėtų nuspręsti, kas atliks nepriklausomą reformos ekspertizę, kuri turi atsakyti, ar Miškų įstatymo pataisomis siūloma reforma atitinka teisėkūros principus, yra tinkamai integruota į nacionalinę teisės sistemą ir neprieštarauja Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams bei ar ji teigiamai vertintina vadybiniu ir viešojo administravimo požiūriu.

Reformos vertinimo reikalauja maždaug 50 parlamentarų iš liberalų, socialdemokratų, „tvarkiečių“, lenkų ir konservatorių frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės nariai. Pagal Seimo statutą toks vertinimas privalomas. Už jį Seimas ketina sumokėti iki 200 eurų.

Urėdijų pertvarkos planas numato, kad vietoj Generalinės urėdijos ir 42 rajonuose esančių urėdijų bus įsteigta 25 skyrius turinti viena valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“. Prie šios įmonės ketinama prijungti ir Miškotvarkos institutą.

Dabar visus valstybinius miškus valdo Generalinė miškų urėdija ir 42 miškų urėdijos, jose dirba apie 4 tūkst. miškininkų.