Nuo 2015-ųjų JAV armijai – vienai iš penkių JAV karinių pajėgų rūšių vadovaujantis generolas M. Milley garsėja, kaip žodžio kišenėje neieškantis karininkas, kurį gerbia eiliniai kariškiai.

„Bet kas, kas jį pažįsta, pasakys, kad jis yra geriausias kario draugas, geriausias Armijoje. Jis yra „jokių nesąmonių“, „reikia-padarysime“ vyrukas, kuriam rūpi žmonės ir jis nori pasielgti teisingai.

Jis yra labai atviras, nevynioja žodžių į vatą, tačiau kartu supranta, kaip veikia pasaulis, jis nėra naivus. Jis taip pat yra tvirtas, fiziškai grėsmingas, net kiek stačiokiškas ir atrodo, kaip meška, kuri sulaužys tau kaklą“, – taip M. Milley dar 2015 metais apibūdino Strateginių tarptautinių studijų centro analitikė Maren Leed.

Tais metais daug kam netikėtai į šias pareigas paskirtas generolas M. Milley tapo žinomas, kaip aukšto rango karininkas, kuris daugiau laiko praleido Afganistane, nei gimtinėje.

Perspėjo dėl ateities karo: jis bus kitoks

Pagarsėjęs aštriais pranešimais pernai M. Milley susilaukė ir Rusijos žiniasklaidos dėmesio. Savo pranešime jis įspėjo Rusiją, Iraną, Šiaurės Korėją ir kitas potencialias JAV priešininkes, kad neįvertinusios arba nuvertinusios amerikiečių karinius pajėgumus jos gali smarkiai pasigailėti.

Tačiau šis generolas nuolat pabrėžia ir tai, kad pastarųjų 15 metų konfliktai, kuriuose dalyvauja JAV, neigiamai atsiliepė amerikiečių supratimui apie karą.

Perspėdamas Amerikos priešininkus M. Milley įspėjo ir amerikiečius, kad ateities konfliktai bus visiškai kitokie ir JAV bei sąjungininkai privalo tam pasiruošti. Šių metų gegužę jis pasakė dar vieną svarbią kalbą, kuri, anot ekspertų, rodo, kaip gali keistis amerikiečių suvokimas apie karo veiksmus.

US Troops on the Gediminas Av. in Vilnius

„Tai nebus tokie karai, kaip Irake ar Afganistane, arba Sirijoje. Kitas karas bus nepažįstamas dabartinių karų veteranams. Jis gali prasidėti ne po kelerių metų ar dešimtmečių, o jau šiąnakt ir visos krauju apšlakstytos patirtys gali būti bevertės.

Todėl aš sakau, kam reikia ruoštis – nenoriu nieko prognozuoti kas, kada ir kur nutiks, nemėgstu spėlioti apie ateities įvykius, tačiau stebint visa tai, kas vyksta pasaulyje, mūsų galimų priešininkų veiksmus, sakau, kad reikia būti pasiruošus sunkiam kruvinam konfliktui“, – įspėjo JAV generolas.

Jo teigimu, amerikiečiai bei sąjungininkai turėtų suprasti tris paprastus dalykus, kurie lydės būsimuosius konfliktus. Pirmiausia, anot M. Milley, net jei fundamentalūs karo principai liks nepakitę, naujųjų technologijų įtaka taps dar didesnė, o tai sukurs pavojingą saugumo iliuziją.

Ryšių technologijos, robotai, išmanioji ginkluotė – visa tai leidžia pažeisti arba visiškai sunaikinti taikinius greičiau, tiksliau iš dar didesnio atstumo. Tačiau tuo pat metu M. Milley perspėja, kad amerikiečiai tapo pernelyg pripratę prie technologinio pranašumo, kuriuo mėgavosi pastaruosius keliasdešimt metų. Šis pranašumas nyksta.

Patogumus teks pamiršti

Be to, anot M. Milley, visa karta amerikiečių kariškių priprato prie iki tol neįsivaizduojamų patogumų, kuriuos jie sau gali leisti karo metu. Milžiniškos bazės su vėdinamomis patalpomis, interneto ryšiu, karštais dušais ir įspūdingu maisto, gėrimų bei kitų paslaugų pasirinkimu daugeliui JAV karių yra neatsiejama duotybė.

Net atokiuose postuose kariai mėgaujasi nenutrūkstama tiekimo grandine tiekiamais produktais. Tuo tarpu priešininkų daroma žala dažniausiai yra minimali – pavieniai apšaudymai neprilygsta sutelktos didelio kalibro artilerijos ar salvinės ugnies sistemų apšaudymams.

„Ateityje karas atrodys priešingai. Kariai turėtų ruoštis spartietiškoms gyvenimo sąlygoms, netgi apgailėtinoms – kai nutrūksta logistinės ar komunikacijos linijos, jūs su savo daliniu liekate atkirsti nuo tiekimo, informacijos, o jums vis tiek reikės kautis ir laimėti.

Didelės bazės ir logistiniai mazgai bus pernelyg geidžiami taikiniai priešininko artilerijai, todėl reikės daugiau judėti. Gal net kas kelias valandas, vien tik norint išgyventi.

JAV karių bazė Afganistane

Bet kokios įtvirtintos pozicijos taps sviedinių ir raketų magnetu – priešininkas turės galimybes medžioti jūsų signalus, ypač pavojinga bus turėti išmanųjį telefoną. Paprastai kalbant – jei būsite stacionarūs, jūs žūsite“, – perspėjo M. Milley.

Jis priminė, kad potencialiuose konfliktuose JAV kariams gali tekti susidurti su priešininkais, kurie turi modernias artilerijos, šarvuotosios technikos, priešlėktuvinės gynybos, radioelektroninės žvalgybos sistemas. Todėl jei iki šiol amerikiečiai mūšiuose beveik netrukdomai galėjo mėgautis sklandžiu ir saugiu ryšio veikimu, aviacijos parama, tai viso to gali būsimame kare gali tiesiog nebūti arba galimybės gali būti itin ribotos.

Todėl, anot M. Milley, net ir sėkmingiausiu konvencinio karo atveju amerikiečiai gali tikėtis tokių nuostolių, kaip kruviniausiuose Antrojo pasaulinio karo mūšiuose.

„Jei galvojate apie nuostolius, tai įsivaizduokite ne dešimtis, o tūkstančius nuostolių žuvusiais, sužeistaisiais ir dingusiais be žinios. Galvokite, kad jūsų laukia nauja Ivo Džima, o ne parduotuvės Kandaharo oro uoste. Todėl asketiškumas turi tapti vertybe, o jūs turite būti pasiruošę laimėti net ir siaubingiausiomis sąlygomis“, – sakė M. Milley.

Ragina nepaklusti kvailiems įsakymams

Nekonvenciniais sprendimais garsėjantis JAV generolas taip pat pateikė antrą netikėtą patarimą, kurio turėtų klausyti JAV kariai.

„Nepakuskite įsakymams – tik sumaniai, o ne kvailai. Skamba iššaukiančiai, tačiau galiu paaiškinti, kodėl tai svarbu. Ateities mūšio laukas bus kupinas chaoso ir neapibrėžtumo, nes tai, prie ko jūs įpratote – patikimo ryšio, gali nebelikti. Todėl net ir jaunesnieji karininkai privalo būti pasiruošę priimti atsakingus sprendimus, nuo kurių gali priklausyti mūšių lemtis.

Armija turi būti pasiruošusi patikėti užduotis jauniesiems lyderiams, paaiškinant „kodėl“, tačiau nepasakant „kaip“, kai kalbama apie užduoties atlikimą.

Tačiau kol kas armijos biurokratija yra išaugusi iki neįtikėtinų aukštumų – įvairūs draudimai, taisyklės skatina paklusnumo kultūrą, kurioje viskas pernelyg centralizuota, stengiamasi vengti bet kokių rizikų, norima iki smulkiausių detalių kontroliuoti užduoties atlikimą. Tai žalinga netgi taikos metu, o karo metu gali būti pavojinga, nes iniciatyvos vengiantys ir savarankiškus sprendimus priimti negebantys karininkai gali tik pakenkti ir pridaryti nuostolių.

JAV kariai Irake

Todėl neklausykite įsakymų, jei tik jums tai padeda įvykdyti užduotį! Jei jums sako, kad štai, norint įvykdyti užduotį, reikia užimti kalvą Nr. 101, neklausykite ir užimkite kalvą Nr. 102, jei tik tai padės pasiekti norimų rezultatų“, – dėstė M. Milley. Jo teigimu, iniciatyvūs kariai dažniausiai turi pranašumų prieš tuos, kurie aklai vykdo įsakymus.

Ryšio su visuomene svarba

Galiausiai generolas M. Milley patarė nepamiršti kariuomenės ir visuomenės tarpusavio ryšio. Ir nors Amerikoje įprasta dėkoti kariams, rengti pompastiškus jų sutikimus ar ne mažiau pompastiškas laidotuves, takoskyra tarp karių ir civilių vis gilėja.

„Tas nuolat iš civilių girdimas „ačiū už jūsų tarnybą“ gali pakurstyti nesveiką pranašumo, savivertės jausmą. Reikia būti atsargiems, kad tarnyba kariuomenėje nesukeltų arogantiško išskirtinumo jausmo. Karių, kaip atskiros kastos sukūrimas yra pavojingas. Mes esame tokie patys žmonės.

Todėl būtina bendrauti su bendruomenėmis, kurioms jūs, kariai, priklausote. Eikite kalbėkite mokyklose, ligoninėse, neužtenka vien tik sudaryti sutartis su vietos verslu – juk jūs sunaudojate milžiniškus biudžeto pinigus, tegul žmonės pamato, ką už tai gauna“, – sakė JAV generolas.

Toks perspėjimas yra ir pragmatiškas, mat kelis dešimtmečius iš profesionalų ir savanorių rezervistų sudarytos JAV ginkluotosios pajėgos vis mažėjo, o kilus dideliam konvenciniam konfliktui neišvengiamų nuostolių patyrusiai Amerikai staiga prireiktų daugybės naujų žmonių. Juos reikėtų paruošti karui tiek fiziškai, tiek psichologiškai, mat paradoksalu, jog nepaisant ilgiausių karų JAV istorijoje, šiuolaikinė amerikiečių karta yra bene menkiausiai pasiruošusi konvenciniam konfliktui.

„Mes esame piliečių armija – niekada to nepamirškime. Tačiau vos vienas procentas mūsų piliečių vilki karių uniformą ir daugelis tų tarnaujančių renkasi tą patį kelią, kaip jų artimieji. Tai yra pavojinga“, – sakė JAV generolas.