„N. Bareikienę pripažinti kalta (...). Galutinę subendrintą bausmę paskirti laisvės atėmimą ketveriems metams. Paskirtą laisvės atėmimo bausmę atidėti trejiems metams“, – paskelbė teisėja Danguolė Šiugždinytė.

N.Bareikienei taip pat trejiems metams atimta teisė verstis teisine veikla, iš jos nuspręsta išieškoti turto už 3,6 tūkst. eurų – tai atitinka kaip kyšį gautą sumą.

Kartu su ja teistas buvęs Valstybės kontrolės auditorius Rišardas Zelenovas taip pat nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme, ją atidedant trejiems metams. Iš jo taip pat nuspręsta konfiskuoti 19,2 tūkst. eurų, atitinkančių paimtų kyšių sumą.

Kartu su jais teistas neteisėtų sprendimų siekęs Albertas Ivanauskas nubaustas laisvės atėmimu dvejiem metams, bausmę atidedant pusantrų metų, Leonidui Erenburgui ir Jankeliui Špicui skirtos 18,7 tūkst. eurų baudos.

Pasak teisėjos, bausmės skirtos atsižvelgiant į tai, kad asmenys buvo teisiami pirmą kartą.

„Kolegija padarė išvadas apie tai, kad pasitvirtino kaltinime nurodytos nusikalstamos veikos. (...) Skiriant bausmes teismas jų vykdymą atidėjo ir įvertino tai, kad R.Zelenovas kaltę pripažino, davė išsamius parodymus, įvertino tai, kad anksčiau nei R.Zelenovas, nei N.Bareikienė neteisti, nusikalto pirmą kartą“, – kalbėjo teisėja.

Taip pat teisėjų kolegija, pasak jos, įvertino prastą kai kurių teisiamųjų sveikatos būklę.

Išklausyti nuosprendžio atvyko vienas iš kaltinamųjų – J.Špicas. Taip pat atvyko N.Bareikienės advokatas Andrius Nevera. Jis sakė, kad dėl galimybės skųsti nuosprendį spręs susipažinęs su teismo motyvais.

2014 metais sulaikius tuometinę prokurorę, išaiškinta grupė asmenų, kurie pasinaudodami pažintimis su esamais ir buvusiais teisėsaugos pareigūnais ar tariama įtaka, patys bandė išvengti teismo bausmių ar siekė, kad to išvengtų jo artimieji. Per tyrimą paaiškėjo, kad vyko susitikimai su policijos tyrėjais, prokurorais, tačiau šie dominančios informacijos neatskleidė ir bylos tyrimo norima linkme nekreipė.

2014–2015 metais Vilniaus miesto apylinkės teismas kaltais dėl prekybos poveikiu pripažino ir baudžiamaisiais įsakymais nubaudė šešis asmenis, kurių veiksmai buvo susiję su N.Bareikienės bei buvusio Valstybės kontrolės auditoriaus galbūt neteisėtais veiksmais.

R.Zelenovas kaltintas reikalavęs kyšių iš asmenų žadant paveikti teisėsaugininkus, kad kyšį davusiems asmenims būtų skirtos švelnesnės bausmės, nutraukta jų paieška. Įtariama, jog kyšius R.Zelenovas perduodavo N.Bareikienei, kad ji pasinaudotų savo įtaka ir pasiektų reikiamų rezultatų.

A.Ivanauskas, L.Erenburgas ir J.Špicas kaltinti siekę neteisėtų sprendimų ir už tai davę kyšius arba paėmę kyšius, ir perdavę juos R.Zelenovui.

R.Zelenkovo stalčiuje darbe kratos metu taip pat rasta šovinių, kurių laikyti jis neturėjo teisės.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.