Tačiau Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė, paklausta, kokia dalis šių metų egzamino sutampa su pernai metais rengtomis užduotimis, aiškino nesuprantanti, ką su kuo reikėtų lyginti.

„Užduočių rengėjai ir recenzentai nebūtinai mato galutinę užduoties versiją, todėl sunku nuspėti, su kokia ankstesnės užduoties versija pagal gerb. dr. D. Dzindzalietą reikėtų lyginti“, – sakė ji.

Įtaria, kad apie užduotis galėjo žinoti mažiausiai 3 asmenys, dirbę su dvyliktokais

DELFI primena, kad D. Dzindzalieta tikina, kad mažiausiai 3 asmenys, šiemet dirbę su dvyliktokais, žinojo, kaip atrodys dalis 2017 m. valstybinio matematikos brandos egzamino.

„Čia yra didžiulis skandalas“, – pripažino jis.

Pasirodo, tokia situacija susidarė dėl to, kad šie asmenys prisidėjo 2016 metais rengiant valstybinio matematikos brandos egzamino užduotį, o šių metų egzaminas didžiąja dalimi buvo sudarytas iš pastarosios. Matematiko žiniomis, minimi asmenys nebuvo įsipareigoję 2017 m. nedirbti su dvyliktokais.

„Didžiulis netikėtumas, kad sugeba įdėti tas pačias užduotis kitais metais. Tie žmonės galvojo, kad rengia 2016 metų užduotis, o dabar jos kažkaip tapo 2017 m. užduotimis“, – sakė D. Dzindzalieta.

Dainius Dzindzalieta

Matematiko teigimu, NEC žinojo, kad visi tie trys asmenys 2017 metais dirbo su dvyliktokais. Du iš jų moksleivius mokė privačiai, vienas dirbo mokykloje.

Paklaustas, kurie konkrečiai uždaviniai sutampa, D. Dzindzalieta nurodė, kad jų – didžioji dalis.

„Patys sunkiausi uždaviniai. Taškais žiūrint, daugiau nė pusė – tikrai <...> Jei nelaikytume skirtumų tokių dalykų kaip kablelis, gramatinės klaidos, tai kai kurios užduotys sutapo žodis į žodį. Paskutinė užduotis buvo visiškai žodis į žodį“, – patikino jis.

Matematiko teigimu, minėti asmenys iš viso galėjo dirbti su maždaug šimtu mokinių: „Apie 100 žmonių, gal mažiau, gal daugiau. Apie 100 mokinių galėjo būti metus ruošiami tokio tipo uždaviniams. Jie turėjo pranašumą“.

Mano, kad įtarimai nepagrįsti

Šią situaciją S. Vingelienė pakomentavo telefonu, tačiau kartu paprašė pateikti klausimus ir raštu, kad informaciją dėl galimo užduočių panašumo patikslintų.

DELFI pateikia klausimus ir NEC atsakymus į juos.

– Ar tiesa, kad dalis šių metų matematikos valstybinio brandos egzamino galėjo būti žinoma mažiausiai 3 asmenims, kurie šiemet dirbo su dvyliktokais?

– Praėjusių ar ankstesnių metų užduočių ar jų dalių rengėjams neteikiama informacija, kuriais metais ketinama tą užduotį ar jos dalį panaudoti. Todėl Jūsų minimi trys asmenys daugiausia ką galėjo žinoti, tai faktą, kad jų rengtos arba recenzuotos užduotys yra nepanaudotos ir gali būti naudojamos ateityje.

Kitas klausimas, kiek pagrįstai yra minimi trys asmenys. Jei informacijos šaltinis turi pagrįstų įrodymų, kad užduotis galimai buvo nutekinta, turėtų pateikti NEC arba policijai. Kaip visiems žinoma, NEC bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis.

– Ar tie žmonės buvo informuoti, kad jų užduotys gali būti panaudojamos vėlesniuose egzaminuose?

Nacionalinis egzaminų centras nėra įpareigotas užduočių rengėjams teikti informaciją, kada bus naudojamos užduotys, jų dalys ar fragmentai, nes pagal autorinę sutartį rengėjai visas turtines teises perleidžia Nacionaliniam egzaminų centrui.

Pasirašydami autorinę sutartį ir Konfidencialumo pasižadėjimą jie supažindinami su Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo reikalavimais ir atsakomybe, numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse. Jie pasirašo, kad „Išlaikys įskaitų, pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo, egzamino užduoties ar bet kokios jų dalies, vertinimo instrukcijų konfidencialumą iki jų teisėto viešo paskelbimo teisės aktų nustatyta tvarka.“

Taip pat rengėjai ir recenzentai 2016 m. buvo pasirašytinai informuoti, kad užduoties projektui suteiktas „Riboto naudojimo“ statusas, o tai reiškia, kad už užduoties turinio atskleidimą taikoma baudžiamoji atsakomybė.

– Kokia dalis šių metų egzamino sutampa su pernai metais rengtomis užduotimis?

– Užduočių rengėjai ir recenzentai nebūtinai mato galutinę užduoties versiją, todėl sunku nuspėti su kokia ankstesnės užduoties versija pagal gerb. dr. D. Dzindzalietą reikėtų lyginti.

– Kodėl buvo panaudotos būtent pernai sudarytos užduotys? Ar nebuvo galima panaudoti anksčiau sudarytų užduočių?

– Parengtos egzaminų užduotys, atitinkančios egzaminų programas, saugomos užduočių banke ir panaudojamos NEC nuožiūra pagal poreikį.

– Ar nemanote, kad tai yra nesąžininga kitų mokytojų ir mokinių atžvilgiu?

– Manome, kad tai nepagrįsti įtarimai, nes galimo užduoties paviešinimo įrodymų nėra.

– Ar Jūs žinojote, kad su aptariamomis užduotimis dirbę mokytojai šiemet dirba su dvyliktokais?

– Informacijos apie užduočių rengėjų profesinę veiklą, pasibaigus autorinės sutarties galiojimo laikui Nacionalinis egzaminų centras neturi įgaliojimų rinkti.