Nors šiemet vaikų vasaros atostogoms savivaldybės skiria 200 tūkstančių eurų daugiau nei pernai, tačiau šių pinigų atostogauti užteks tik vos daugiau nei 11 procentų visų Lietuvos mokinių. Į šį skaičių nepakliūvančioms, socialinėje atskirtyje esančioms ir vargingiau gyvenančioms šeimoms savo lėšomis užtikrinti turiningas atostogas vaikams praktiškai neįmanoma.

„Tikiuosi, kad šiandien diena užkrės visus tuo entuziazmu, nes dalytis yra nuostabus jausmas, ir svarbiausia, kad suteiki vaikams džiaugsmo, o tai tikrai didžiulis atpildas ir pasididžiavimas, ir džiaugsmas mūsų šalimi, kai galime tokiu traukiniu nuvežti vaikus į Klaipėdą prie jūros“, – išlipusi Vievyje LRT radijui sakė valstybės vadovė.

Ji prisipažino, kad „Lietuvos geležinkelių“ traukinys nustebino.

„ Traukinys labai nustebino. Prisipažįstu, labai seniai važinėjau „Lietuvos geležinkeliais“. Traukinys modernus. Esu važinėjusi Japonijoje, Šveicarijoje, Amerikoje. Mes dabar ne ką prasčiau atrodome. Tikrai verta juo naudotis. Labai patogus, labai greitas, šilta, jauku ir saugu“, – gyrė prezidentė.

Pirmoji kelionė traukiniu ir pramogos pajūryje, apsilankymas delfinariume padovanotas 100 auklėtinių iš dienos centrų visoje šalyje.

„Taip jau yra, ka ne visi vaikai, ne visos šeimos gali pasidžiaugti vasara ir atostogomis. Todėl tokios iniciatyvos, kai galime pasidalyti ir organizuoti vaikams ar išvyką, ar šventę, ar kokį nors įvykį, ar šventę – tai kiekvienas gali. Bet kuri šeima gali, bet kuri organizacija gali, bet kuri įmonė gali ir valstybė taip pat privalo“, – tvirtino D.Grybauskaitė.

Prezidentūros teigimu, šiemet vaikų vasaros atostogoms savivaldybės pažadėjo skirti 200 tūkst. eurų daugiau nei pernai, tačiau šių pinigų atostogauti užteks tik vos daugiau nei 11 proc. visų Lietuvos mokinių.

Ankstų ketvirtadienio rytą šešių vaikų dienos centrų auklėtiniai iš įvairių Lietuvos miestų traukiniu išvyko į Klaipėdą. Vilniaus geležinkelio stotyje juos pasitiko ir kartu į kelionę leidosi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susisiekimo ministras Rokas Masiulis, socialinės apsaugos ministras Linas Kukuraitis ir „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Kelionė padovanota vaikams, kurie dalyvavo „Lietuvos geležinkelių“ piešinių konkurse „Traukiniu prie jūros“. Gražiausių piešinių autorių darbai, kuriuos rinko portalo DELFI skaitytojai, eksponuojami Vilniaus geležinkelio stotyje.

„Kol nesusipažįsti su gąsdinančiais skaičiais, nesupranti, kiek daug vaikų realybė yra visai kitokia – jokių stovyklų, pramogų ar kurortų. Tokiems vaikams reikia visų mūsų, ir ypač verslo bendruomenės pagalbos. Jiems reikia įspūdžių, dėmesio. „Lietuvos geležinkeliai“ šiemet vaikams dovanojo išvyką, kurioje netrūko nei pramogų, nei linksmybių. Tikimės, kad tokia išvyka taps kasmetine „Lietuvos geležinkelių“ tradicija, o prie smagesnės vaikų vasaros prisijungs dar daugiau įmonių“, - pasakoja M. Bartuška.

Šiuo metu socialinės rizikos šeimose gyvena 19 tūkstančių vaikų. Didžioji jų dalis vasarą laiką leidžia žalingoje ir netinkamoje aplinkoje, neturi jokios galimybės turiningai praleisti laisvalaikio, vykti į vasaros stovyklas ar lankyti vaikų dienos centrą.

Jau antrą vasarą startuojanti kampanijos „Už saugią Lietuvą“ akcija „Padovanok vaikui vasarą“ pakvies visus atkreipti dėmesį į sunkumus patiriančių vaikų laisvalaikį vasarą, paremti jų išvykas į stovyklas ar prisidėti prie naujų patirčių kūrimo. Pirmąją ekskursiją - kelionę prie jūros akcijai dovanoja įmonės „Lietuvos geležinkeliai“, „Smiltynės perkėla“ ir Lietuvos jūrų muziejus.

Pernai neabejingų žmonių, verslo ir savivaldybių pagalba iš viso per 700 vaikų ilsėjosi vasaros stovyklose, dalyvavo dienos ar savaitgalio išvykose, sulaukė įdomių svečių ar patys svečiavosi. Už surinktas lėšas 100 dienos centrų auklėtinių į vasaros stovyklas važiavo pirmą kartą gyvenime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)