Savo išvykimą iš Lietuvos Vaidotas deklaravo iškart atvykęs į Londoną. Jo tikslas buvo paprastas – siekti Didžiojoje Britanijoje gauti nuolatinio gyventojo statusą bei tapti Britanijos piliečiu. Tačiau dėl praleistų metų privalomoje karo tarnyboje Lietuvoje jis šiuos tikslus turėtų pamiršti.

„Kodėl tautiečiai, kurie migravo kažkur kitur dirbti, vaizduojami kaip arkliai ar kokie kiti gyvuliai? Mes jau kurį laiką kuriame gyvenimą Jungtinėje Karalystėje (JK), ši šalis tapo mūsų namais. Deja, ne, grįžk atgal ir atitarnauk, neduok Dieve, karas!“, – piktinasi pašnekovas.

Jaunas vyras Londone jau ne vienerius metus kūrė savo gerbūvį, ateities planus, kuriuose Lietuvos, deja, nebebuvo, ir net nepagalvojo, kad vieną dieną tėvynė jį prisimins ir pakvies atlikti karinę tarnybą.

Nieko nelaukdamas, jis užpildė anketą dėl tarnybos atidėjimo, tačiau po pusantro mėnesio gavo neigiamą atsakymą. Tai reiškė tik viena – jis privalo grįžti į Lietuvą.

Anot vaikino, labai pikta, kad karo prievolės negali atlikti tik baigę mokyklas jaunuoliai, kurie dar niekur nedirba, neturi paskolų, šeimų ar kitokių individualių interesų. Juk 25-čiai dažniausiai jau būna įsisukę į gyvenimo rutiną. Pašnekovas liūdnai svarsto, ar jam reikėjo septynerius metus atidėlioti savo svajones dėl tikimybės būti pašauktam į kariuomenę?

Pikčiausia Londono lietuviui šioje istorijoje tai, kad pasinaudojęs galimybe per dešimt dienų pateikti skundą, vaikinas sakosi tą skundą išsiuntęs Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos atstovų klaidingai nurodytu elektroniniu paštu. Išsiuntus antrą skundą jau kitu, teisingu elektroniniu paštu, dešimties dienų terminas buvo pasibaigęs, taigi skundas nebuvo priimtas.

Praras teisę siekti Britanijos pilietybės

Perspektyva mažai optimistinė, nes Vaidotas, grįžęs atlikti karinę tarnybą, praras galimybę siekti Britanijos pilietybės, ką pastaruoju metu ketino daryti. Septynerius metus dirbęs ir mokėjęs mokesčius JK, ilgesniam laikui išvykęs iš šalies jis tokios galimybės netenka. Tuo pačiu prarandama galimybė grįžti į gerai apmokamą, mėgstamą darbą, nutrūksta karjera, prarandama gyvenamoji vieta.

„Net per kelis mėnesius Britanija daug ką gali pakeisti, juk „Brexit“ iškėlė aibę lig šiol neatsakytų klausimų, galbūt į šią šalį apskritai nebegalėsiu grįžti. Deja, tai nebuvo įvertinta kaip neproporcinga žala“, – sako Vaidotas.

„Į Lietuvą grįžtu aplankyti savo tėvus ir draugus kelis kartus per metus, myliu savo šalį, nesupraskit klaidingai. Myliu daugiau negu patys Lietuvoje gyvenantys ir keikiantys šalį piliečiai. Deja, visko, ką pasiekiau užsienyje mesti ir palikti nesinori. O kam tai rūpi? Atsakymas paprastas – niekam! Dar iš tavęs ir pasijuoks: žiūrėk, parvilko tarnauti. Taip jam ir reikia, emigrantui“, – nuoskaudas liejo pašnekovas.

Atsakyme, kurio jis sulaukė iš Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos atstovo, buvo nurodyta, kad vyro išvardintos priežastys nėra svari karinės tarnybos atidėjimo priežastis, kad šiuo metu jo atliekamas darbas nereikalauja ypatingos kvalifikacijos.

Išimtys yra taikomos tik profesijoms, kurios yra labai retos ir tokios srities specialistų darbo rinkoje beveik neįmanoma surasti (pvz., vienintelis organinių plastikų chromuotojas Baltijos valstybėse, specifinę programavimo kalbą išmanantis IT specialistas), kai tarnybos metu būtų prarasta žymi dalis kvalifikacijos (pvz., muzikantai, sportininkai), ar kai asmuo sukuria didelę pridėtinę vertę (pvz., advokato padėjėjas, dirbantis su visuomeninės reikšmės bylomis ar projektais, strateginės svarbos projektų vadovas).

Taip pat atsakyme buvo pabrėžiama, kad asmuo, prieš kažką pirkdamas, įsigydamas ar kitaip įsipareigodamas, privalo numatyti galimybę, kad bus pašauktas tarnauti.

Koją pakišo nepadėtas parašas

DELFI susisiekė su Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovais dėl šios situacijos su klausimu, ką Vaidotui daryti, kai Lietuvos įstatymų numatyta tvarka iš tiesų komplikuoja asmens interesus. Pasak KAM atstovų, ateities planai nelaikytini svarbia priežastimi, dėl kurios būtų galima atidėti privalomąją karo tarnybą, nes planai gali keistis.

„Privalomoji karo tarnyba gali sukelti tam tikrų nepatogumų ir apribojimų visiems karo prievolininkams, tačiau ši žala vertinama atsižvelgiant į konstitucinę karo prievolę, valstybės gynybos interesus, ir padidėjusią grėsmę šiems interesams. Konstitucinė pareiga ginti valstybę priskiriama prie viešojo intereso, o viešojo intereso institutas pabrėžia kolektyvinio intereso pirmumą prieš individualių subjektų interesus“, – tokią informaciją pateikė KAM atstovai.

Paprašyti pakomentuoti situaciją dėl neteisingai pateikto elektroninio pašto adreso, ministerijos atstovai paaiškino, kad Vaidoto pateiktas skundas visgi buvo gautas, o Minėtas „neteisingas“ elektroninio pašto adresas yra veikiantis ir aktyvus.

Vaidoto skundas nebuvo priimtas nagrinėti, nes buvo nepasirašytas. Jis apie tai buvo informuotas ir jam paaiškinta, kokie yra skundo pateikimo reikalavimai: skundas turi būti pasirašytas karo prievolininko ar jo įgalioto asmens, jame nurodytas karo prievolininko vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, duomenys ryšiams palaikyti, skundo pateikimo priežastys ir motyvai.

Prie skundo turi būti pridėti (pateikti) skundo motyvus patvirtinantys dokumentai, karo prievolę administruojančios krašto apsaugos sistemos institucijos sprendimo kopija.

Vaidoto atveju viskas atitiko reikalavimus, deja, pritrūko parašo.

Prognozės nedžiugina

JK gyvena daug jaunų Lietuvos piliečių, kuriems tarnybos klausimas nemažiau aktualus. Pasak tarptautinės ir ES teisės ekspertės, JK imigracijos paslaugų įmonės „SS Family Partners Ltd“ Londone įkūrėjos Saulės Voluckytės, asmenims, jei jie tikrai atitinka visus reikalavimus dėl nuolatinės teisės gyventi JK patvirtinimo, geriausiai būtų susitvarkyti savo statusą prieš išvykstant iš Britanijos.

Pagal ES teisę, dokumentas, patvirtinantis teisę gyventi nuolatos, turėtų būti išduodamas ES piliečiui kuo greičiau, jei jis atitinka visus reikalavimus.

Šiuo metu valstybės institucijos nesusitvarko su jiems tekusiu krūviu dėl ES piliečių dokumentų antplūdžio (2016 m. gauta apie 90 tūkst. paraiškų dėl teisės gyventi nuolatos patvirtinimo, iš jų beveik trečdalis buvo atmesta), tad nuolatinio gyventojo statuso patvirtinimui gauti užtrunkama apie porą mėnesių.

Tuomet nuolatinio gyventojo statusą oficialiai įgijęs asmuo gali kreiptis dėl Britanijos pilietybės suteikimo. Jeigu Didžiosios Britanijos valstybės institucijos priėmė sprendimą suteikti Britanijos pilietybę, šis asmuo turi per kitus artimiausius mėnesius duoti priesaiką iškilmingos ceremonijos metu.

Jei asmuo negali dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje todėl, kad yra išvykęs, bus keliamas klausimas, ar asmuo tikrai rimtai apsisprendė likti gyventi JK ilgesniam laikui. Viena esminių sąlygų Britanijos pilietybei gauti yra noras likti gyventi šalyje.

Dar vienas pavojus tvarkantis pilietybės klausimus išvykus yra tas, kad pareiškėjas turi įrodyti, jog minimaliai JK pragyveno penkerius metus ir nebuvo per šį periodą išvykęs iš šalies daugiau nei 450 dienų, bei per pastaruosius 12 mėnesių nepraleido už šalies ribų daugiau nei 90 dienų.

Tarnyba gali būti atidėta tik išskirtiniais atvejais

Pagal Karo prievolės įstatymą, pradinė privalomoji karo tarnyba individualia tvarka gali būti atidėta keliais išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, ne vyresniems kaip 21 metų bendrojo lavinimo ir profesinio mokymo mokyklų mokiniams, aukštųjų mokyklų studentams, karo prievolininkams, įtariamiems ar kaltinamiems baudžiamajame procese arba atliekantiems bausmę, vieniems auginantiems nepilnametį vaiką arba jeigu jiems suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti, nėščiosioms, paskirtiems vieninteliu neįgalaus asmens globėju ar ribotai veiksnaus asmens rūpintoju.

Taip pat asmenims, kuriems nustatytas laikinas sveikatos sutrikimas, Seimo, Vyriausybės, Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų nariams, kol eina pareigas, taip pat pareigūnams: prokurorams, vidaus tarnybos sistemos, specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams ir kt.

Karo prievolės įstatyme taip pat numatyta galimybė atidėti tarnybą tokiais atvejais, kai dėl šaukimo privalomąją tarnybą būtų padaryta neproporcingai didelė žala šaukiamojo asmeniniams ar visuomeniniams interesams.

Paprastai tarnyba atidedama tokiais atvejais: kai karo prievolininkas yra vienintelis darbingas šeimos maitintojas, kai prievolininko šeimoje auga 2 ar daugiau vaikų iki 14 metų, kai prievolininkas yra šaukiamas atlikti Tarnybos jo žmonos nėštumo laikotarpiu ir nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu arba kitais atvejais, kurie nagrinėjami individualiai specialios komisijos remiantis patvirtinta tvarka.