Naujausias įvykis – vakar dienos, gegužės 18-os dienos, incidentas Šiaulių rajono Kuršėnų Daugėlių pagrindinėje mokykloje, kai konflikto pamokoje metu devintos klasės moksleivė panaudojo smurtą prieš dalyką dėstančią pedagogę.

Nufilmuoti vaizdai, kuriuose matomos ne tik nepilnamečių moksleivių patyčios prieš mokytoją, bet ir fizinis smurtas prieš ją, vakar vėlai vakare buvo išplatinti socialiniame tinkle „Facebook“.
Šįryt įrašai buvo ištrinti.

Mokytoją trenkė į sieną

Kaip matyti iš nufilmuoto vaizdo, pirmame klasės suole sėdinti paauglei pradėjus stumdyti prieš save mokyklinį suolą, priėjusi mokytoja sako: „Palik suolą, sakau, ramybėje“.

Tai buvo pasakyta pakeltu tonu. Atsakydama į tai moksleivė pradeda stumdyti suolą pirmyn atgal dar intensyviau. Mokytojai ir moksleivei stumdant suolą viena nuo kitos, klasėje esantys mokiniai garsiai skanduoja: „Triūcha! Triūcha!”, girdėti “k…rva”, “aš gėriau” ir kt.

Pedagogė griebia mobilųjį telefoną, lyg bando kažkam skambinti. Moksleivė demonstratyviai susikelia kojas ant suolo priešais mokytojos veidą. Prie bendraklasės prisijungia dar vienas moksleivis, kuris taip pat susikelia kojas ant suolo.

Dar kitas nepilnametis kažką meta į lentą, atsikėlęs eina link mokytojos. Mokytoja pasikelia nuo konfliktuojančios moksleivės ir eina link lango.

Pašokusi iš suolo paauglė stipriai pastumia mokytoją rankomis. Pedagogė aukštielninka trenkiasi į už jos esančią sieną. Moksleivė demonstratyviai apsisuka ir grįžta į suolą.

Apie trisdešimt klasėje tuo metu buvusių 7-9-ų klasių moksleivių tokį išpuolį palydi džiaugsmingais šūksniais, ūbavimu, staugimu.

Mokyklos atstovė: paauglė turi problemų

Kaip penktadienio rytą DELFI sakė mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Daujotienė, apie incidentą ir patalpintą vaizdo įrašą mokyklos vadovybė sužinojo šįryt.

Pasak jos, išsiaiškinta, kad incidentas tarp mokytojos ir moksleivės kilo per muzikos pamoką.

Jungtinėje pamokoje dalyvavo 7-os ir 9-os klasės moksleiviai, iš viso – apie 30 mokinių.

„Šiuo metu mokykloje yra atvykę policijos pareigūnai, iškvietėme ir mokytoją. Moksleivė taip pat yra pamokose. Per pirmąją pamoką buvome sukvietę abi klases, kalbėjomės su vaikais. Mokykla dalyvauja patyčių prevencijos programoje, turime daug popamokinio užimtumo užsiėmimų. Labai negerai čia nutiko“, - sakė mokyklos atstovė.

Pasak D. Daujotienės, fizinį smurtą prieš mokytoją naudojusi moksleivė – vietos globos namų auklėtinė, kilusi iš socialinės rizikos šeimos. Mokyklą mergina lanko jau kelerius metus, ir per juos incidentų buvę ne vieną kartą.

„Tačiau iki fizinio smurto iki šiol nebuvo prieita“, - sakė D. Daujotienė.

Pasak pedagogės, paauglei diagnozuotas neįgalumas, ji yra hiperaktyvi, naudoja medikamentus.

Meras: blogai, kad tokius dalykus filmuoja

Situaciją Kuršėnų mokykloje sako aiškinsi ir Šiaulių rajono savivaldybė, kuri yra Daugėlių pagrindinės mokyklos steigėja.

Šiaulių rajono meras, LVŽS atstovas Antanas Bezaras sako, kad savivaldybės administracijos nurodymu yra sudaryta komisija aiškintis minėtam incidentui. Meras teigia apie situaciją kalbėjęs ir su globos namų, kuriuose gyvena paauglė, vadovu.

„Sudarėme iš karto komisiją, ryte, aiškinsimės, įvertinsime, imsimės priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas ugdymo įstaigose tiek moksleiviams, tiek ir pedagogams. Mokytoją pažįstu asmeniškai, ji ilgametė pedagogė, atsiliepimai apie jos darbą – tik labai geri. Kuršėnuose turime pedagoginę psichologinę tarnybą, tačiau psichologų rajone trūksta“, - sakė Šiaulių rajono savivaldybės meras A. Bezaras.

Pasak politiko, nėra gerai, kad „tokie dalykai filmuojami, paskui viešinami. Gal mokykla turėjo įspėti, kad tokie dalykai negalimi, gal neįspėjo, aiškinsimės“.