Yra trys pagrindiniai kūno sudėjimai: asteno-torakalinis, digestyvinis, raumeningasis. Mums, moterims, motina gamta davė dar vieną – torakalinį-digestyvinį tipą.

Asteno-torakaliniam tipui (asteno... [gr. asthenes - silpnas, bejėgis], pirmoji sudurt. žodžių dalis, reiškianti silpnumą, nusilpimą; torakalinis [gr. thorax - krūtinė) būdingi ilgi kaulai ir ne itin išsivystę raumenys. Tačiau ištvermingumo jam gali pavydėti visi likę tipai. Jums gerai sekasi ilgos (valandos ir daugiau) aerobinės treniruotės – bėgimas, ėjimas, stepas, dviračių sportas, riedučiai ir pan. Iš žvaigždžių tokia figūra gali pasigirti Angelina Jolie ir Nicole Kidman.

Tokio tipo žmonės nereikalingu svoriu paprastai nesiskundžia. Lieknumas – ne jūsų nuopelnas, o gamtos dovana. Vis dėlto net nedideli lašinukai ant liemens, klubų ar rankų itin gerai pastebimi. Jūs lengvai atsikratote antsvorio kokia nors “greita” dieta, tačiau tai ne pačiu geriausiu būdu atsispindi jūsų išvaizdoje. Oda sensta, nukąra, atsiranda celiulitas, suglemba raumenys.

Ką daryti? Visų pirma – atsikratyti noro nereikalingą svorį numesti dietomis “dvi savaites valgau grikius”, “tris savaites – vien ryžiai”, “savaitė su kefyru”. Jums kaip niekam kitam reikalingi visaverčiai pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Dietologai rekomenduoja sveikai merginai maitintis pagal tokią schemą: baltymai – 0,7-0,8 g kilogramui kūno svorio, riebalai – 0,8-1 g, angliavandeniai – 3-4 g.

Geriau apriboti aštrius padažus, rūgščius produktus, pavyzdžiui, citrinas ir žalius obuolius. Jūsų tipui aštrus ir rūgštus maistas – tiesus kelias į skrandžio negalavimus, o tuomet jau ir figūra neberūpės. Lieknumui kenkia ir nikotinas bei alkoholis – jūsų organizmas labai menkai priešinasi jų pasekmėms. Sveikiausia valgyti košes su pienu ar vandeniu, bulves, neriebią mėsą, žuvį, kriaušes, abrikosus, žalialapes daržoves.

Digestyvinio tipo vizitinė kortelė – stambūs kaulai ir tvirti raumenys. Kas kas, o jūs tapsite liekna tik pakenkusi sveikatai. Todėl išsirinkite idealą pagal save – tarkime, Jennifer Lopez ar Drew Barrymore. Savo prigimtimi jūs artimesnė sprinterei, jūsų arkliukas - jėgos treniruotės, kur reikia viską daryti greitu tempu per trumpą laiką, o paskui pailsint. Kitos sporto šakos – kovinis sportas, boksas ir tenisas. Jūsų raumenys auga greitai, o su jais – ir riebaliukai. Digestyvinio tipo damų lašinukai linkę kauptis ant klubų. Kita problema – pilvukas retai kada būna plokščias kaip lenta, nes jūsų vidaus organai labai išsivystę. Todėl mityba turėtų būti tokia, kad neprisikauptų nereikalingų riebalų po oda ir tarp organų.

“Greitos” dietos jums – betikslis kankinimasis, nes mažai ko jomis pasieksite, o po jų papilnėsite dar keliais kilogramais. Jums tinka negausus valgymas kas dvi-tris valandas. Pagrindinis principas – niekad nepersivalgyti. Pavojingiausi produktai – kepta mėsa, keptos bulvytės, makaronai, alus, bulvių traškučiai. Dėl figūros pakeiskite juos žuvimi, grikiais, ryžiais, vaisiais – žaliais obuoliais, kiviais ir apelsinais.

Nekaloringiausius patiekalus valgykite vakare, nevartokite tuo metu daug angliavandenių turinčių produktų, palikite tik žalias daržoves ir baltymų šaltinius – varškę, žuvį. Pasistenkite, kad netrūktų baltymų. Pavyzdžiui, jei valgote ryžius ar grikius, išgerkite kefyro, pieno ar jogurto. Atsargiai su kepta mėsa: kepenys, kurioms reikia pasisavinti riebalus, yra jūsų silpnoji vieta. Jums tiks augaliniai riebalai. Nepamirškite žalių daržovių ir petražolių su špinatais.

Raumeningojo tipo moterys taip pat pasižymi stambiais kaulais ir dideliais raumenimis, kurie auga nuo bet kokių užsiėmimų. Toks kūno sudėjimas – Madonnos, Umos Thurman, Demi Moore. Jūs apsigimusi sprinterė, jums tinka kone visos sporto šakos, išskyrus galbūt maratono bėgimą – jūsų kaulai ir raumenys tam per silpni. Vis dėlto užtenka padauginti saldumynų, ir ima augti lašinukai.

Atsargiai su angliavandeniais – jūsų raumenims jų reikia gana daug, todėl visuomet yra rizika padauginti. Iš vaisių pirmiausia rinkitės uogas, ypač miško, nuo kurių neįmanoma sustorėti. Geras angliavandenių šaltinis jums – avižinė košė ir makaronai, grūdų duona ir sėlenos.

Nerekomenduojame tapti vegetare – kiaušinių baltymai, mėsa ir pienas labai svarbūs jūsų organizmui. Jei vis dėlto esate mėsos priešininkė, nepamirškite reguliariai vartoti maisto papildų su cinku ir geležimi. Gali būti, kad teks vartoti amino rūgščių papildus. Ir nepersivalgykite košių ir duonos – geriau imkitės žirnių, pupelių, kopūstų ir grybų.

Pavojingas produktas jums – druska. Jos perteklius ne tik lemia skysčių sankaupą organizme bei svorio augimą, bet ir kerta per jūsų silpnąją vietą – širdies bei kraujagyslių sistemą. Todėl nesižavėkite sūdytais agurkais, korėjietiškomis salotomis, silke. Į patiekalus geriau berti druskos su sumažintu natrio kiekiu. Ji padės papildyti kalio trūkumą, kuris būtinas širdies ir raumenų veiklai ir kurio prarandate treniruočių metu. Vienintelis dalykas, kuris jums neprieinamas – liekna talija, nes kaulai ir raumenys pernelyg stambūs. O neturėti papildomo svorio – tikrai jūsų jėgoms!

Paslaptingas ir neįprastas – torakalinis-digestyvinis tipas pirmą kartą buvo pastebėtas tarp Rytų moterų prieš daug tūkstančių metų. Siauri pečiai, nedidelis biustas… ir platūs klubai, sėdmenys bei trumpos kojos. Tokia figūra didžiuojasi Lisa Minelli.

Nuostabą kelia nepaprastas šių moterų lankstumas. Todėl geriausia treniruotė joms – šokis. Vis dėlto jei nepaisysite savo kūno sudėjimo savitumo, nesulieknėsite. Kuo daugiau kankinsite save dietomis, tuo labiau liesės veidas, pečiai, krūtinė, kuri ir taip maža, o pilni sėdmenys pasiduos labai sunkiai. Todėl reikia lieknėti ne standartiškai, o individualiai, kad neprarastumėte savo privalumų – lieknos talijos ir grakščių rankų. Jokių mažai kalorijų turinčių dietų. Jums reikalinga racionali mityba su visais vitaminais ir mineralais.

Veikiausiai mėsos jūs nemėgstate, todėl lepinatės skania žuvimi, krevetėmis ir kalmarais. Dar vienas naudingas produktas – daržovės: aguročiai, baklažanai, saldieji pipirai, pomidorai, špinatai. Iš jų gaminkite salotas, troškinkite, kepkite ant grotelių ir papildykite baltyminiais produktais.

Atsargiau su miltiniais gaminiais ir košėmis. Veikiausiai yra vienas ar du jų tipai (pavyzdžiui, balta duona ar kukurūzai), nuo kurių pilnėjate greičiausiai. Pamėginkite atsisakyti pirmiausia vieno, paskui kito ir bandymų bei klaidų metodu rasti tą produktą, kurio derėtų vengti.

Vienintelis dalykas, kurio reikia atsisakyti negrįžtamai – konditerijos gaminiai. Padišacho žmonas su panašia į jūsų figūra maitino iki sultoniškų dydžių būtent rytietiškais saldumynais.

Tikimės, ne itin nuliūdote sužinojusi, kad savojo kūno sudėjimo niekuomet neišeis pakeisti? Ir teisingai! Kūno sudėjimo tipas negali būti geras ar blogas, kiekvienas turi savo pliusų ir minusų. Reikia tiesiog mokėti pliusus rasti ir parodyti. Tai kur kas maloniau, nei žiauria dieta marintis iki įsivaizduojamo idealo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)