Vedėjai ir dalyviai vieni kitus titulavo nacionalinėmis vertybėmis, tai padlaižiavo, tai šaipėsi iš valdžios atstovų, o kai kurie garbūs kviestieji svečiai kaip bulvarinėje komercinės televizijos laidoje ėmė atskleidinėti savo erotines istorijas.

Lietuvos televizija išnaudoja nacionalinį radiją

Daina po dainos, kadras po kadro, ir buvo matyti, kad Lietuvos radijo darbuotojų nei ant specialių pakylų garbingiesiems, nei tarp šalia, LRT kieme, žioplinėjančių kitų renginio dalyvių nėra. Nė vieno nacionalinio radijo darbuotojo neradau ir interneto LRT svetainės „Naujo sezono“ veidų galerijoje.

Kaip čia dabar yra? Lietuvos televizija, visą savo administracijos ir kūrybinių darbuotojų pastatą išnuomavusi pačioms įvairiausioms įstaigėlėms ir bendrovėms, susikraustė į Lietuvos radiją, o kai ateina sezono pradžios šventė, tarp radijo darbuotojų nė vienos „nacionalinės vertybės“ ir žvaigždėms tinkančio veido nesuranda.

„Radijas skelbia, reklamuoja Lietuvos televizijos laidas, skelbė ir naujo sezono pristatymo koncertą, tačiau tokiomis progomis mūsų, Lietuvos radijo, nėra, mūsų nereikia, – sakė nacionalinio radijo žurnalistai. – Yra tik Lietuvos televizija.“

„Good evening“, panteros, gyvatės ir F. Miterano pastabos

1992-aisiais Lietuvoje viešėjęs Prancūzijos prezidentas Fransua Mitterand’as atkreipė dėmesį į familiarų ir nekorektišką kai kurių mūsų televizijos reporterių bendravimą su valstybės vadovais ir politikais. Šiandien jo pastabų, žinoma, jau niekas nebeprisimena. Kaip ir anksčiau, reporteriai, siekdami čia ir dabar išgauti žinių, politikus, kitus „viešuosius“ asmenis, šturmuoja kone tualetuose, su filmavimo kameromis palenda po moterų sijonais arba rodo batų padus.

LTV naujo sezono pristatymo renginyje vardan lėkšto juokelio iš valdžios atstovų siekta pasišaipyti ir pervertinti save kitais būdais.

Beje, jokių akibrokštų iš padlaižiai Seimo atstovus ir Vilniaus merą A. Zuoką kalbinusių vedėjų niekas nesitikėjo. E. Mildažytė pasikikendama Seimo pirmininką vadino tiesiog Artūru. Neužsimezgus pokalbiams apie LTV laidas, vedėjai pašnekovus pasuko link šeimyninių vasaros įspūdžių. Visi buvę Norvegijoje: Seimo opozicijos lyderis A. Kubilius su žmona Rasa džiaugėsi turėję galimybę ištrūkti iš Lietuvos ir pabūti dviese, o A. Zuokas su žmona Agne ten atšventę vestuvių dieną. Iš tikrųjų kokie nepaprasti ir įdomūs faktai naujų LTV laidų pristatymo ceremonijoje!

Originalesnė buvo N. Steiblienė: bendrapiliečiai sužinojo, kad jos darbo Lietuvos televizijoje metais ji pati ir kitos „Panoramos“ žurnalistės buvo vadinamos gyvatėmis. Po to ponia Nijolė ilgai ilgai juokėsi ir išreiškė viltį, kad į tą gyvatyną gal dar teks sugrįžti, nes tarp Seimo narių ji esanti (gestais ir žodžių nuotrupomis leido suprasti) neįprastai protinga.

O kulminacijai, maniau, bus panaudota garsioji ir visose aikštėse skambanti Vilniaus mero A. Zuoko klišė, kuri, atitinkamai pakeitus kai kuriuos žodžius, tikriausiai šitaip šauniai būtų nuskambėjusi: „Ar jums gera gyventi su nacionaliniu transliuotoju? Ar jums padeda gyventi nacionalinis transliuotojas? Ar jūs mylite nacionalinį transliuotoją?“ Ir po visų šių kultinių klausimų būtų pasigirdę galingi „Taip!“ Iš įrašo, suprantama. Argi tau pritariamai šūkalios tokie LTV metrai, kaip A. Čekuolis arba A. Siaurusevičius, taip ir likę nepakalbinti ir tik sekundiniuose transliacijos planuose šmėstelėję.

Vietoj pozityvios kulminacijos vienas iš renginio vedėjų A. Tapinas netikėtai vairą pasuko kita kryptimi ir padarė tikrą akibrokštą Seimo pirmininkui A. Paulauskui.

Kadangi Londone jis mokėsi anglų kalbos, A. Tapinas nutarė ten įgytas žinias patikrinti ir greitakalbe angliškai Seimo vadovui išrėžė – maždaug ką jis šia proga norėtų pasakyti Lietuvos žmonėms. Nors Pirmininkas, ir toliau vedėjo spaudžiamas, kiek suglumo, bet sugebėjo išlaikyti šypseną ir, laimei, ištaręs vienintelį „Good evening“ (Labas vakaras), šiaip taip, kaip mokinukas, išsisuko.

Jei sostinės meras ir jo žmona buvo pamaloninti, tai iš kito, Kauno miesto mero, vienareikšmiškai buvo pasityčiota. Kaip papasakojo Kauno miesto savivaldybės atstovas, A. Garbaravičius iš tikrųjų buvo pažadėjęs LTV renginyje dalyvauti, tačiau filmavimo dieną dėl tarnybinių reikalų atvykti negalėjo. Ką matėme transliuotame Lietuvos televizijos vakarėlyje?

Tas pats vedėjas neva skambina Kauno merui, teiraujasi, kodėl šis neatvyko, o po pauzės išrėžia savo ar renginio organizatorių sugalvotą versijją: Kauno meras neatvykęs todėl, kad iš zoologijos sodo esą pabėgusios panteros ir jis išlėkęs jų gaudyti.

Tas pats bulvaras, tik žibintai kitokie

„Kai vienos televizijos kuria žvaigždes, kad žiūrovai žavėtųsi jomis užvertę galvas, o kitos daro juokdarius, kad žmonės galėtų į juos žvelgti iš viršaus, Lietuvos televizija siūlo partnerystę – gerbti vieniems kitus ir žiūrėti tiesiai į akis“ – rašoma LTV sezono atidarymo koncerto anonse.

Deja, iškart matome, kad deklaruojamų etinių principų nesilaikoma. LTV taip pat kuria šventuosius ir šventąsias, kurioms turbūt netgi motinos Teresės darbai negalėtų prilygti.

O kai pernelyg didelis pataikavimas ima maišytis su neprognozuojamu priekabumu, kaip nors reikia stabdyti emocijas ir galvoti apie susivaldymą. O jeigu tai nepavyksta padaryti, žanras ir jo atlikėjai tampa išvis nedeterminuoti ir kliedesingi. Tokioje egzaltuotoje situacijoje nežinia ką galima prišnekėti ir nežinia ką išgauti iš pašnekovo.

Tam tikras dozuotas žurnalisto agresyvumas ir priekabumas tinka tiriamosios žurnalistikos darbuose. Visuomeninis transliuotojas čia galėtų daugiau nuveikti: vergovė Lietuvos įmonėse ir kone masinė tautiečių (ypač jaunimo) emigracija, humanitarinės kultūros ir moralės nuosmukis, neteisėtos statybos ir politikų bei valdininkų savivalė, policijos veiksmų beviltiškumas kaime ir senų žmonių žudymas. Ar Lietuvos televizija skiria pakankamai dėmesio šioms ir kitoms skaudžioms pastarojo meto krašto problemoms?

Sunku tikėtis, kad šiuose baruose ką nors rimta gali nuveikti dabartinės vadinamosios publicistinės ir pokalbių šou (vaidinimų) laidos. Ne ta jų konstanta ir ne tokios užduotys. Praėjusį trečiadienį vienoje pirmųjų naujo Lietuvos televizijos sezono laidų poetas Justinas Marcinkevičius kalbėjo apie tautos sąmoningumo ir dvasinio žmogaus ugdymo būtinybę. Įdėmiai klausėmės reto žiniasklaidos svečio žodžių. Gal tai ir buvo tikrasis naujo LRT sezono pradžios ženklas?