Generalinė prokuratūra sutinka, kad byla, kurioje anksčiau siūlyta konfiskuota milijoninės vertės turtą, po Konstitucinio Teismo išaiškinimo turi būti nutraukta.

Posėdį po neseniai įvykusio Konstitucinio Teismo išaiškinimo neteisėto praturtėjimo bylose apylinkės teismas surengė savo iniciatyva. Konstitucinis Teismas išaiškino, kad įstatymas negali būti taikomas atgaline tvarka.

„Konstitucinis Teismas savo sprendime nedviprasmiškai konstatavo, kad negali būti asmenys baudžiamąja tvarka persekiojami, jeigu jie turtą įgijo iki normos įsigaliojimo – iki 2010 metų gruodžio 11 dienos. Šioje byloje turtas, kaip neteisėtas praturtėjimas inkriminuotas, įgytas 2006 ir 2007 metais“, – žurnalistams teisme sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

Teisėjas Valdas Bugelevičius posėdžio pradžioje taip pat minėjo Konstitucinis Teismas nutarimą ir prokuroro teiravosi, ar remiantis šiuo nutarimu, byla neturėtų būti nutraukta.

Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis sutiko su teisėjo žodžiais.

„Konstitucinio Teismo nutarimas yra tiesioginio taikymo aktas. Prašau baudžiamąjį procesą nutraukti, kadangi nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių“, – sakė kaltintojas.

Nutartį teismas skelbs antradienį, balandžio 25 dieną.

E.Karalius teisme sakė, kad jam lygiai prieš šešerius metus šioje byloje buvo pateikti įtarimai, o kaltinimai subliuško ne dėl Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Advokato padėjėju dirbantis E.Karalius kaltinamas, kad negalėjo pajamomis pagrįsti turėto turto, jam priklausė beveik 1,8 mln. eurų vertės sklypas ir gyvenamasis namas, 200 tūkst. eurų vertės negyvenamosios patalpos ir 15 tūkst. eurų vertės „Mercedes-Benz C220“ automobilis.

Kaip skelbė prokuratūra, E.Karaliaus teisėtos pajamos nuo 2001 iki 2011 metų pradžios sudarė šiek tiek daugiau nei 420 tūkst. eurų.

Tuo laikotarpiu, iki savo 28-ojo gimtadienio, E.Karalius įsigijo turto už daugiau kaip 919 tūkst. eurų, o vidutinės vartojimo išlaidos siekė beveik 27 tūkst. eurų.

„Įvertinęs akivaizdžią disproporciją, t. y. beveik 526 tūkst. eurų skirtumą tarp jo išlaidų ir pajamų, prokuroras konstatavo, kad E.K. pats neturėjo pakankamai lėšų, gautų iš teisėtų šaltinių, sumokėti už įsigytą turtą“, – teigė prokuratūra.

Ši baudžiamoji byla nagrinėjama beveik šešerius metus. 2013 metų sausį Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu teisininkas buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto praturtėjimo. Tačiau 2014 metų lapkričio mėnesį Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija šį nuosprendį panaikino ir E.Karalių išteisino.

Su tokiu sprendimu nesutikęs prokuroras pateikė kasacinį skundą. 2015 metų birželį Aukščiausiasis Teismas išteisinamąjį nuosprendį panaikino, o bylą perdavė iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka ir išsiaiškinti, ar į E.Karaliaus nekilnojamąjį turtą investuoti pinigai nebuvo gauti iš nusikalstamų veikų. Byla papildomam tyrimui grąžinta į Generalinę prokuratūrą.

E.Karaliaus tėvas Vilius Karalius anksčiau buvo teistas ir kalėjo dėl kontrabandos. Dabar jis vėl teisiamas, šįkart vienoje didžiausių Lietuvoje kada nors tirtoje kontrabandos byloje.