Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, šiemet „Metų prokuroru“ išrinktas Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Redas Savickas, antrąją vietą laimėjo Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Žydrūnas Kungys, trečiąją – Ruslanas Ušinskas, Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Geriausiu prokuroru R. Savicką išrinko ne tik konkurso komisija, bet ir visa prokuratūros bendruomenė, už kandidatus „Metų prokuroro“ titului galėjusi balsuoti prokuratūros intranetinėje svetainėje.

„Tai, kad sutapo ir konkurso komisijos, ir prokuratūros bendruomenės nuomonė, liudija, jog R. Savickas, kruopščiai ir atkakliai narpliojantis sudėtingas bylas, tikrai nusipelnė „Metų prokuroro“ titulo“, – sakė konkurso sumanytojas ir komisijos pirmininkas Saulius Galminas, Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras.

Prokuroras R. Savickas 2016 m., kaip ir ankstesniais metais savo patirtimi ir žiniomis, kvalifikuotu ir profesionaliu darbu ypatingai prisidėjo prie kovos su šnipinėjimu ir Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo stiprinimo. Šis prokuroras ištyrė ir užkardė pirmus itin pavojingus ir platų atgarsį visuomenėje sukėlusius nusikaltimus, kuriais buvo tiesiogiai kėsinamasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką.

Pernai prokuroras kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais baigė ir Šiaulių apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje buvęs Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininkas Sergejus Pusinas ir Rusijos Federacijos pilietis Sergejus Moisejenka buvo kaltinami šnipinėjimu.

Ankstesniais metais prokuroras Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš Lietuvos Respubliką buvo pateikti Lietuvos Respublikos piliečiui Romanui Lipskiui, buvusiam valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojui.

R. Savickas vadovavo ir ikiteisminiam tyrimui, kuriame kaltinimai šnipinėjus prieš Lietuvos Respubliką buvo pateikti Lietuvos Respublikos piliečiui Andrejui Ošurkovui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku.

Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Ž. Kungys organizuoja ir vadovauja daug kruopštumo, nuoseklumo bei atidumo reikalaujantiems ikiteisminiams tyrimams dėl sukčiavimo, turto pasisavinimo, kitų finansinių nusikaltimų. Pernai prokuroras teismui perdavė 43 tomų baudžiamąją bylą, kurioje sukčiavimu kaltinami 38 asmenys. Jie, atlikdami bausmę Alytaus pataisos namuose, skambino nukentėjusiems ir apgaule išviliojo jų turimų sąskaitų elektroninės bankininkystės duomenis, neteisėtai prisijungė prie jų turimų sąskaitų ir užvaldė nukentėjusių pinigus.

Šiuo metu prokuroras sėkmingai vadovauja kitam ikiteisminiam tyrimui dėl sukčiavimo. Šioje byloje nusikalstamos veikos organizatoriai, atlikdami laisvės atėmimo bausmes Marijampolės, Kybartų bei Pravieniškių pataisos namuose, iš nukentėjusių išviliodavo elektroninės bankininkystės duomenis ir užvaldydavo asmenų pinigines lėšas. Šiame tyrime įtarimai pareikšti daugiau nei 40 asmenų.

Prokuroro R. Ušinsko specializacija – ikiteisminiai tyrimai, susiję su prekyba žmonėmis, jų išnaudojimu priverstiniam darbui ar paslaugoms, įtraukimu į prostituciją. Prokuroras kartu su Jungtinės Karalystės pareigūnais kontroliuoja ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, į vergiją Anglijoje įtrauktų lietuvių, teisme valstybinį kaltinimą palaikė byloje dėl seksualinio išnaudojimo Švėkšnos specialiojo ugdymo centre.

Šiuo metu prokuroras vadovauja dviem jungtinėms tyrimų grupėms su Jungtinės Karalystės teisėsaugos pareigūnais prekybos žmonėmis klausimais. Komandiruotėje Jungtinėje Karalystėje jis buvo ir „Metų prokuroro“ apdovanojimų metu.

R. Ušinskas visada aktyviai prisideda prie visuomenės švietimo prekybos žmonėmis, išnaudojimo priverstiniam darbui temomis.

Prokuroras R. Ušinskas yra apdovanotas I-ojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Angelas sargas“.

Iš viso šiais metais Generalinės ir apygardų prokuratūrų vadovai „Metų prokuroro“ konkursui buvo pateikę dvidešimt vieno prokuroro kandidatūras.