„Nors nagrinėjant baudžiamąją bylą ir atliekant nukentėjusiojo vaiko apklausą buvo laikytasi minimalių Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, tačiau nebuvo imtasi priemonių, siekiant sušvelninti mažamečio patiriamą stresą. Vaiką teisėjas tiesmukai apklausė stebint nepažįstamiems asmenims. Vaiko teisėti interesai būtų labiau užtikrinti, jei visi teismo ir proceso dalyvių klausimai mažamečiam nukentėjusiajam būtų užduoti tik per padedančią jį apklausti specialistę“, – teigiama po pusantro mėnesio trukusio tyrimo išvadose.

Šis tyrimas buvo pradėtas po DELFI publikacijos, kurioje buvo pasakojama, kad nagrinėjant baudžiamąją bylą Lietuvos apeliacinio teismo posėdžių salėje visų proceso dalyvių akivaizdoje teisėjai pakartotinai apklausė seksualinę prievartą patyrusį vaiką.

DELFI publikacijoje apie vieną baisiausių bylų Lietuvoje buvo pasakojama, kaip tėvas seksualiai prievartavo ir smurtavo prieš savo mažametį sūnų. Seksualinę prievartą berniukas pirmą kartą namuose patyrė, kai šiam tebuvo vos ketveri metukai.

Vaiko tėvui, kuris šį prievartavo daugiau kaip trejus metus, ir to nepastebėjo net socialiniai darbuotojai, teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Mažamečiui vaikui pagalbą teikusios Lietuvos „Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukomis“ koordinatorė Kristina Mišinienė DELFI prisipažino buvusi priblokšta, kaip vaikas buvo apklausinėjamas Lietuvos apeliaciniame teisme.

„Reikia nuoširdžiai pripažinti, jog šio vaiko atvejis, mūsų sprendimas teikti jam pagalbą, samdyti abejose instancijose jam atstovaujantį advokatą, atvėrė mums tikrą prarają, egzistuojančią mažų miestelių tarnybų, globos įstaigų darbe, susidūrėme ir su vaiką gniuždančia apklausa Lietuvos apeliaciniame teisme, kai teisėjas nusprendė pats, be jokių jam „trukdančių psichologų“ pilnoje svetimų žmonių salėje apklausti klykiantį vaiką. Pažvelgus į tą prarają – sukasi galva“, – sakė K. Mišinienė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį pranešė, kad teismo pirmininkas Rimvydas Norkus patvirtino jo anksčiau sudarytos komisijos, kuriai buvo pavesta atlikti patikrinimą dėl mažamečio vaiko apklausos organizavimo teisme, išvadas.

Komisija, susidedanti iš Aukščiausiojo Teismo teisėjų Gintaro Godos, Eligijaus Gladučio ir Janinos Stripeikienės, atlikdama tikslinį Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos veiklos nagrinėjant baudžiamąją bylą patikrinimą, išanalizavo organizacinius šios veiklos aspektus. Siekiant nepažeisti teismų nepriklausomumo principo, procesinių sprendimų teisėtumas nebuvo nagrinėjamas.

„Komisija padarė išvadą, kad organizuojant ir atliekant nukentėjusiojo mažamečio vaiko apklausą, nesiimta pakankamų priemonių vaiko teisėtiems interesams užtikrinti, – nurodė LAT. – Nors nagrinėjant baudžiamąją bylą ir atliekant nukentėjusiojo vaiko apklausą buvo laikytasi minimalių Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, tačiau nebuvo imtasi priemonių, siekiant sušvelninti mažamečio patiriamą stresą. Vaiką teisėjas tiesmukai apklausė stebint nepažįstamiems asmenims. Vaiko teisėti interesai būtų labiau užtikrinti, jei visi teismo ir proceso dalyvių klausimai mažamečiam nukentėjusiajam būtų užduoti tik per padedančią jį apklausti specialistę.“

R. Norkus nurodė patikrinimo akto išvadas aptarti Apeliacinio teismo teisėjų pasitarime ir spręsti dėl bylą nagrinėjusių teisėjų neeilinio vertinimo.

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį pranešė, kad teismo pirmininkas Algimantas Valantinas jau pirmadienį su išvadomis supažindins visus Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus ir aptars patikrinimo metu nurodytus trūkumus organizuojant mažamečio vaiko apklausą.

„Mažamečiai yra vieni pažeidžiamiausių teismuose apklausiamų asmenų, - teigia A. Valantinas. - Turime užtikrinti, kad mažamečiai teismuose būtų apklausiami tik vieną kartą. Tik išimtiniais atvejais, esant ypatingai svarbai, galinčiai nulemti bylos baigtį, įmanoma pakartotinė mažamečio apklausa. Šiuo atveju turi būti imtasi visų įstatyme numatytų ir kitų įmanomų priemonių, kad mažamečiai patirtų kuo mažiau įtampos, nemalonių išgyvenimų, pakartotinio traumavimo.”

Visą straipsnį galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.