Vilniaus policininkai sako, kad jiems tapo įprasta kreiptis į eismo dalyvius artėjančių mokslo metų proga.

"Kasmet siekiame sužadinti vairuotojų atsakomybę ir paraginti saugoti į mokyklas grįžtančius vaikus. Galbūt ir dėl šių pastangų pernai šiuo laiku Vilniuje nebuvo nepataisomų netekčių, labai skaudžių nelaimių kelyje", - teigia sostinės pareigūnai.

Tačiau stebėdami bendrąsias eismo saugumą atspindinčias tendencijas, Vilniaus policininkai teigia nematantys su vairuotojų atsakomybės jausmu sietinų teigiamų poslinkių.

Vien tik per praėjusį šeštadienį Vilniuje buvo išaiškinti 23 neblaivūs vairuotojai.

Palyginti su praėjusiais metais, daugėja autoįvykių, kuriuose žūsta ar sužalojami žmonės.

Per septynis šių metų mėnesius Vilniaus mieste avarijose buvo sužeisti 162 vaikai. 85 vaikai nukentėjo kaip pėstieji eismo dalyviai, iš jų 55 - dėl pačių neatsargumo.

Per praėjusių metų tą patį laikotarpį Vilniaus mieste įvyko 145 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 3, buvo sužeisti 156 vaikai. 85 vaikai nukentėjo kaip pėstieji eismo dalyviai, iš jų 50 - dėl pačių neatsargumo. 1 vaikas kaip pėsčiasis eismo dalyvis žuvo dėl savo paties neatsargumo.

Nuo praėjusios savaitės Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Kelių patrulių rinktinės pareigūnai nuo 9 val. iki 14 val. matuoja vairuotojų važiavimo greitį būtent prie mokymo įstaigų arba vietose, kur dažniausiai moksleiviai vyksta į mokymo įstaigas.

Tikrinama, kaip vairuotojai vykdo Kelių eismo taisyklėse nustatytas jų pareigas pėstiesiems eismo dalyviams, stebimos prie mokymo įstaigų esančios pėsčiųjų perėjos.

Rugsėjo 1-10 dienomis Kelių patrulių rinktinės pareigūnai užtikrins viešąją tvarką ir eismo priežiūrą pėsčiųjų perėjose prie Vilniaus miesto mokyklų. Vykdydami akciją "Saugiai į mokyklą - saugiai į namus", pareigūnai budės prie Vilniaus mokyklų esančių sankryžų ir pėsčiųjų perėjų, mokymo įstaigų teritorijose.

Gatvėse, kiemuose, teritorijose, kuriomis moksleiviai dažniausiai vyksta į mokymo įstaigas bus matuojamas važiavimo greitis ir saugoma viešoji tvarka.

Įgyvendinant akcijos "Būk saugus, moksleivi" tikslus, susitarus su mokymo įstaigų vadovais, rugsėjo mėnesį mokyklose bus vedamos saugaus eismo pamokėlės, susitikimai su vaikais, organizuojamos pažintines - prevencines priemones moksleiviams ir jų tėvams, į šią veiklą įtraukiant jaunuosius policijos rėmėjus ir kitas papildomas pajėgas.

Vilniaus miesto VPK mokslo metų pradžioje vykdys akciją "Saugau aš - saugokis ir pats". Vaikams bus dalinamos tokio pat pavadinimo knygelės.

Bendradarbiaujant su Vilniaus savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto departamentu miesto švietimo sistemos įstaigose bus ugdoma vaikų savisauga, mokytojai primins saugaus eismo taisykles (pvz. šviesoforų signalų ir kelio ženklų reikšmes, kur ir kaip saugiai pereiti gatvę, saugaus elgesio išlipus iš transporto priemonės).

Neetiškas vairavimas, kelių eismo saugumo taisyklių ir aplinkinių nepaisymas sietinas su bendrąja kultūrine aplinka.

Deja, viena policija, tik policinės kontrolės priemonės negali šito efektyviai įtakoti.

Trečiadienį prie Viršuliškų vidurinės mokyklos Vilniaus policija surengė spaudos konferenciją, kurioje, talkindami policijai, dalyvavo gerai žinomi Lietuvoje žmonės - dainininkai Violeta Riaubiškytė, Česlovas Gabalis, Tomas Augulis, taip pat Vilniaus Arkikatedros klebonas Ričardas Doveika.

Savo autoritetu, žodžio įtaiga jie priminė ir skatino visus elgtis taip, kad būtų išvengta nelaimių.

Kunigas R.Doveika palinkėjo miesto bendruomenės nariams nebūti "sėkmės žmonėmis", pasikliaujant palankiu atsitiktinumu, išradingai ir greitai nardančiais miesto gatvėse, bet tapti bendruomeniška, pagarbia, įsiklausančia ir dėmesinga visuma.

"Nepagarba šalia esančiam žmogui yra žmogaus sunaikinimas savyje. Egoizmas ir iššūkis bendrajam gėriui gali kainuoti labai brangiai", - sakė dvasininkas.

Populiari dainininkė V.Riaubiškytė pabrėžė, jog saugumas keliuose priklauso nuo visų eismo dalyvių, tiek vairuotojų, tiek pėsčiųjų. Tėvelius ji paragino pasirūpinti savo vaikų saugumu, patarti ir pamokyti kaip elgtis ne tik gatvėse, bet ir eismui atvirose kiemų vietose, o vyresniųjų klasių mokiniai galėtų padėti jaunesniems.

Č.Gabalis palinkėjo visiems eismo dalyviams turėti mažiau egoizmo ir daugiau atsakomybės kelyje, saugoti neįkainojamą turtą - sveikatą ir gyvybę.

T.Augulis prisipažino labai išgyvenantis, kai pirmosiomis rugsėjo dienomis tenka matyti ar išgirsti nelaimingus atsitikimus keliuose, kuriuose nukenčia vaikai.

Jis prisiminė, kad saugaus elgesio keliuose pamokėlės turi pakankamai senas tradicijas. T.Augulio nuomone, pačios skaudžiausios nelaimės atsitinka kai vairuotojas sėda už vairo neblaivus.

Sostinės policija primena, jog nuo to, kaip kiekvienas saugos kitų žmonių vaikus, priklausys jų pačių vaikų saugumas.

Pirmąją rugsėjo savaitę Policijos departamentas ir degalinių tinklas "Lietuva Statoil" vykdys bendrą akciją "Saugūs mieste". Šios akcijos metu vaikai bus mokomi atsargiau elgtis gatvėse.

Policijos pareigūnai budės judriausiose Lietuvos miestų sankryžose, prie mokyklų. Pastebėję pažeidimus, pareigūnai drausmins vaikus, paaiškins kaip elgtis gatvėje ir dovanos jiems "Statoil" kompiuterinį žaidimą "Mieste", kuris skirtas mokytis kelių eismo taisyklių žaidžiant. Vaikams bus išdalinta 1,8 tūkst. mokomojo kompiuterinio žaidimo kompaktinių plokštelių.

"Šios akcijos tikslas - ugdyti vaikų sąmoningumą ir mokyti juos saugiai elgtis miestų gatvėse, ypač judriose sankryžose, kur vaikų gali tykoti įvairios nelaimės", - teigė Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

Pasak šalies policijos vadovo, džiugu, kad projekto partneriai prisideda prie saugaus eismo užtikrinimo, skaudžių eismo nelaimių mažinimo ir atkreipia visuomenės dėmesį į opią visuomenės problemą - keliuose bei judriose miesto gatvėse žalojamus ar žūstančius vaikus.

"Tikimės, kad šia akcija atkreipsime ir vairuotojų dėmesį, kad jie būtų atidesni ir budresni keliuose", - kalbėjo policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius.

Akcija "Saugūs mieste" vyks šešiolikoje Lietuvos miestų, kuriuose yra "Statoil" degalinės. Unikalus ir nuotaikingas mokomasis žaidimas yra skirtas vaikams nuo 3 iki 9 metų. Žaidimas itin įtaigus ir naudingas ugdymui, kadangi jame sprendžiamos tokios kelių eismo situacijos, kurios realiai egzistuoja miestų gatvėse.

"Kartu su policija sieksime, kad naujų mokslo metų pradžia apsieitų be skaudžių eismo nelaimių, kuriose nukenčia patys jauniausi visuomenės nariai. Norime, kad vaikai gatvėse jaustųsi saugesni, kad didėtų jų supratingumas ir atsargumas", - sakė "Lietuva Statoil" generalinė direktorė Anne Martory (Anė Martori).

Anot jos, panašias akcijas, padedančias didinti vaikų supratimą apie saugų eismą, "Lietuva Statoil" rengia jau eilę metų.

"Anksčiau degalinėse dalinome žaismingus atšvaitus, padedančius pastebėti vaikus tamsiu paros metu, bendradarbiaudami su savivaldybėmis dovanojome mokykloms žaidimo "Mieste"

kompiuterines plokšteles, organizavome įvairius šviečiamuosius renginius", - teigė A.Martory.

Pasak jos, po tokių renginių vaikai daugiau sužino apie tai, kaip reikia elgtis gatvėse, o bendrovė prisideda prie skaudžių nelaimių prevencijos.

Bendradarbiaudama su Lietuvos miestų savivaldybėmis, pernai rugsėjį "Lietuva Statoil", padovanojo daugiau kaip 1,5 tūkst. žaidimo "Mieste" kompaktinių plokštelių Lietuvos mokykloms.

Rekomendacijas išleisti šį mokomąjį žaidimą Lietuvoje yra suteikusios Švietimo ir mokslo ministerija, Susisiekimo ministerija ir Eismo priežiūros tarnyba. Žaidimą teigiamai įvertino vaikų psichologai ir IT specialistai.

Policijos departamento duomenys apie eismo įvykius, kurių metu nukenčia ir žūva vaikai, nedžiugina. Per praėjusius metus Lietuvoje buvo užregistruoti 1494 autoįvykiai, kurių metu nukentėjo vaikai. Žuvo 50, o sužaloti buvo 1664 mažieji eismo dalyviai. Per septynis šių metų mėnesius užregistruoti 833 autoįvykiai, kurių metu žuvo 36, o sužaloti 904 vaikai.

Trečiadienį didžiausia Lietuvos mokomosios literatūros leidybos įmonė "Šviesa" Policijos departamente pristatė bendrą saugaus eismo projektą "Ženkime kartu". Toks projektas

organizuojamas pirmą kartą.

Šiuo projektu leidykla prisideda prie Policijos departamento ir partnerių organizuojamos saugaus eismo akcijos "Saugau aš - saugokis ir pats".

Pirmąją naujųjų mokslo metų savaitę, nuo pat rugsėjo 1-osios šventės, eismo priežiūros pareigūnai, budėsiantys tomis dienomis prie mokyklų judriausiose sankryžose ir gatvėse, pradinių klasių mokiniams dalins "Šviesos" leidyklos specialiai akcijai pagamintus atšvaitus- lipdukus. Vilniaus ir Kauno apskričių mokyklų pradinių klasių mokinukams, skubėsiantiems pasitikti naujų mokslo metų, bus išdalinta per 27 000 atšvaitų-lipdukų.

"Prasidėjus naujiems mokslo metams, miestų savivaldybių atstovai, policijos pareigūnai ir gydytojai stengiasi aktyviai skatinti ypatingą vairuotojų budrumą keliuose ir užtikrinti, kad ypač pradinių klasių mokiniai į mokyklas keliautų saugiai. Šiemet pirmą kartą prie saugaus eismo akcijos prisideda ir "Šviesos" leidykla. Norėdami apsaugoti mažojo mokinuko kelionę į mokyklą, nusprendėme pagaminti ir naujų mokslo metų proga kiekvienam Vilniaus ir Kauno apskričių mokinukui padovanoti būtent lipduką-atšvaitą, kurį, užsiklijavęs ant kuprinės, vaikas bus saugus kelyje kiekvieną dieną per visus mokslo metus", - teigia "Šviesos" valdybos pirmininkas Arvydas Andrijauskas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kartu su Švietimo ministerija ir Policijos departamentu rugsėjo mėnesį rengia akciją "Būk saugus, moksleivi". Jos tikslas - pradinių klasių moksleivius supažindinti su saugaus elgesio taisyklėmis namuose, mokykloje, gatvėje bei gamtoje.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai visą rugsėjo mėnesį lankysis mokyklose, kur moksleiviams aiškins, kaip išvengti skaudžių nelaimių ir kaip elgtis joms įvykus. Be to, pareigūnai mokiniams dalins plakatus, atmintines bei lankstinukus priešgaisrine tematika, demonstruos mokomuosius filmus, pakvies juos apžiūrėti Vilniaus, Kauno bei Šiaulių priešgaisrines parodas bei muziejus, aplankyti miestų bei rajonų priešgaisrines gelbėjimo tarnybas ir iš arčiau susipažinti su ugniagesių gelbėtojų darbu ir jų turima gaisrine bei gelbėjimo technika.

Ypač daug dėmesio bus skirta pačių mažiausiųjų, dar tik žengiančių į pirmąją klasę, priešgaisriniam švietimui.

Pasveikinti pirmokų rugsėjo 1-sios proga, inspektoriai jiems ne tik išdalins leidinukus priešgaisrine tematika, bet ir papasakos, kokiu numeriu vaikai turėtų skambinti kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei, kaip apsaugoti save ir draugą nuo gaisrų ir kitų pavojų.

Akcijos metu mokyklose bus iškabinti plakatai "Kaip apsisaugoti nuo gaisro", "Kaip elgtis kilus gaisrui", o pirmokams išdalytos atmintinės - pamokų tvarkaraščiai.

Ugniagesiai tikisi, kad ši akcija padės ne tik išvengti skaudžių nelaimių, bet ir ugdyti sąmoningą ir išsilavinusią jaunąją kartą.