„Atostogos - bene tinkamiausias metas lyriniams nukrypimams", - sako sostinės Psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichoanalitikas Raimundas Milašiūnas. Poilsiaudami žmonės labiau atsipalaiduoja, dažniau užmezga naujas pažintis, nusimetę atsakomybės už darbus naštą linksminasi, šėlsta naktiniuose klubuose ar romantiškai tipena pajūriu, stebėdami saulėlydį.

Atmosfera kaista ne tik nuo tvankaus oro, bet ir įsimylėjėlių bučinių, ką tik susipažinusiųjų greitų glamonių ir erdvėje plevenančio flirto. Atostogautojų neslegia įtampa, susilpnėja išorinių (visuomenės nuomonė, šeimos taisyklės) ir vidinių (asmeniniai rėmai ir tabu) cenzorių poveikis: tai, kas buvo atgrasu, nepriimtina ir prasilenkė su moralės normomis, nesąmoningai tampa norma.

Skirtingi motyvai

Paklaustas, ar kryptelėjimas į šalį yra rimtas signalas, bylojantis, kad poros santykiai šlubuoja ir nepatenkinami vieno iš partnerių lūkesčiai, o bendraujant įsivyravo rutina ir monotonija, Milašiūnas sako nenorįs būti kategoriškas. Esą apibendrinant neištikimybės motyvus galima pastebėti tokią tendenciją, tačiau kiekvienas nuklydimo atvejis yra individualus.

Vyrus stipriau nei moteris valdo fiziologija, jiems sunkiau atsispirti kerams ir siunčiamiems impulsams, siekdami nuolat papildyti moterų sąrašą, jie lengviau pasiduoda seksualiniams instinktams. Už atostogų romano slypi savotiškas troškimas įgyvendinti neišsipildžiusius norus, paįvairinti kasdienybę, improvizuoti.

Atsiradus žmogui, kuris pasiūlo užpildyti spragas, sutuoktiniai neatsilaiko ir užkimba. Vyrus tam kartui suvystyti nesunku, o moterims reikia ilgesnio kontakto, tačiau net ištikimiausią žmoną aktyviai skiriamas vyriškio dėmesys ir švelnumas gali užliūliuoti. Nereta moterų neištikimybės priežastis - emocinis nepasitenkinimas vyru. Silpnajai lyčiai gyvybiškai reikia dvasinio komforto ir harmonijos.

„Bet kokiu atveju fiziškai išduodamas partnerį parodai, kad jis tau ne toks jau ir svarbus - tai tam tikros nepagarbos išraiška, į santykius įpinama žaidybinių elementų, tarsi norima pergudrauti antrąją pusę. Akivaizdu, kad santykiuose esama sutrikimų ir komplikacijų", - kalba psichoanalitikas.

Kurortiniam romanui būtina pribręsti. Kartais jam užmegzti pakanka vienintelio impulso, nes žmogus pasąmoningai tam žingsniui yra pasirengęs. Vis dėlto pasitaiko, kad avantiūrai ryžtamasi mažomis pakopėlėmis - iš pradžių gimsta svajonės ir fantazijos. Neretai stimuliuoja internetiniai ir knyginiai meilės romanai. Įsisąmoninus, kad visa tai sentimentalu ir netikra, ateina laikas savam nuotykiui.

Moralinės pagirios

Prieš akimirksnį skambiai kvatojote, pliuškenotės uždraustos meilės ežere ir svaigote nuo šampano burbuliukų, tačiau kas lieka po to? Trumpalaikiai santykiai dažnai atmiešia kartų prieskonį, lydimą kaltės ir nuodėmės šleifo. Netrukus prisišlieja tuštuma ir menkavertiškumas. Dar - baimė, kad jūsų nuopuolis niekada neiškiltų aikštėn.

Vyrai rečiau graužiasi ir nori tęsinio, o moterys jaučiasi arba prasižengusios, arba... įsimylėjusios. „Vis dėlto kaltė ir savigrauža nesvetima abiem lytims, tik vyrai jaučiasi saugiau dėl palankesnės visuomenės reakcijos -jiems dažniau atleidžiama ir daugiau leidžiama. Prisiminkime berniukų ir mergaičių auklėjimą vaikystėje. Berniukams nedraudžiama pykti, peštis, išdykauti, o mergaitės dažniau drausminamos, esą jos turi būti ramios, paklusnios ir nuolankios. Ko gero, dėl šių stereotipų moterys intensyviau išgyvena gėdą ir kaltę", - samprotauja Milašiūnas.

Vaistų nuo moralinių pagirių, pasak pašnekovo, nėra. Surištiesiems santuokos saitais jis rekomenduoja prevencines priemones - kalbėtis apie problemas, spręsti jas ir iš visų jėgų stengtis neįsinarplioti į įvairių romanų voratinklį.

Atleidžiama, bet neužmirštama

Nerūpestingos ir lengvabūdiškos atostogos baigiasi, grįžtate pas sutuoktinį su dovanomis, užliejate jį švelnumu, meile ir begaliniu atsidavimu, bet... kaltė nemąžta. Slopinate ją įvairiais savitaigos pratimais, guodžiatės turėjusi teisę į kurortinės laimės akimirkas, tačiau piktas kirminas nesiliauja g ra ūžęs krūtinės. Imate svarstyti - pasipasakoti partneriui, mėginti išstumti ir užmiršti ar slapta kankintis ir guostis, kad kančia galų gale praeis. Baimė prarasti brangų ir artimą žmogų balsuoja už tylą, tačiau jaučiate, kad senka jėgos, vis dažniau aplanko liūdesys ar dažnėja skrandžio skausmai. Milašiūnas pataria prisipažinti, nes širdgėla lemia ne tik dvasinius, bet ir fizinius sveikatos sutrikimus.

„Galite pulti į depresiją ar įsitaisyti opą. Verčiau nealinkite organizmo, o pasikalbėkite su antrąja puse. Lengva nebus, tačiau santykius būtina taisyti. Nepavykus savarankiškai, kreipkitės į specialistus", - pataria Milašiūnas.

Ar išpažintis nelygu pačiam užsinerti kilpą ant kaklo, juk susitaikyti su sutuoktinio neištikimybe - nelengva užduotis? Teisybė, atskleidus atostogų nuodėmes turbūt kils didelis disonansas, grės ūmi santykių krizė ar net pakvips skyrybomis, tačiau jūsų sąžinė aprims. Mylintys žmonės geba atleisti ir susitaikyti, bet nesitikėkite, kad jūsų „išdaigos" liks užmaršty - atleisti paprasčiau, nei ištrinti.

O gal rizikuoti?

Jei būdama ištekėjusi puolate nuo vieno audringo romano prie kito, dažnai pabundate svetimoje lovoje ir negalite suprasti, kodėl taip įvyko, atsakymų ieškokite specialistų konsultacijose.

Milašiūnas prisimena savo praktikoje turėjęs atvejį, kai ištekėjusi moteris nuolat ieškodavo naujų ryšių. Jei smaginatės nuo savo galios ir minties, kad vyriškis, patyręs nuodėmės saldumą, vėl jūsų geidžia, o jūs paprasčiausiai apsimetate jo nepažįstanti, paklauskite savęs, kodėl jums šito reikia. „Toks elgesys gali būti lemtas įvairių priežasčių. Galbūt jį skatina pasąmoninis keršto vyrams motyvas? Gal būdama mergaitė moteris patyrė stipriosios lyties prievartą ar buvo atstumta tėvo?" - įmanomas priežastis analizuoja psichoanalitikas.

Tačiau žinokite, vienišės, kad meilė be preliudijos nėra smerktinas dalykas. Kartais vienos nakties avantiūra virsta rimtais ir ilgalaikiais santykiais!