Komisija šią savaitę sulaukė Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento išvadų, jog sausio pabaigoje rodytoje laidoje „Įvykių centre su Anna Prochorova“ buvo kurstoma neapykanta, skleidžiama dezinformacija, šmeižiama valstybė.

Kariuomenės ekspertų nuomone, laidoje nebuvo kurstomas karas, tačiau buvo kurstoma neapykanta, o joje pateikta informacija priskirtina pilkosios propagandos tipui.

Išvadoje nurodoma, kad laidoje išsakytais naratyvais „savi šaudė į savus“, „Lietuvos valdžia 1991 metais buvo nacionalistai“ ir „1991 metais Lietuvos valdžia liepė žudyti rusakalbius piliečius“ buvo „kryptingai siekiama paveikti ir įtikinti mases, kad Lietuvos išėjimas iš Sovietų sąjungos buvo neteisėtas bei Sovietų sąjungos kariai tuo metu siekė tik gero“.

Taip pat teigiama, jog laida buvo žalinga Lietuvos piliečiams – rusakalbei ir rusiškai suprantančiai auditorijai, kadangi buvo manipuliuojama pateiktais duomenimis, formuojama šališka nuomonė, iškraipomi istoriniai faktai siekiant paveikti skirtingo amžiaus auditorijos suvokimą, nuomonę ir elgseną, „naudinga Rusijai bei jos veiklos kryptims, siekiant savų geopolitinių interesų“.

„Komisijos posėdyje aptarsime nustatytus pažeidimus Rusijos programoje TVC, įvertinsime gautas išvadas. Manau, kad šiame etape būtų tikslinga prašyti TVC vadovų pateikti paaiškinimus dėl nustatytų pažeidimų faktų, po to komisijoje svarstysime dėl konkrečios nuobaudos taikymo“, – BNS sakė komisijos vadovas Edmundas Vaitekūnas.

Radijo ir televizijos komisija po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos iki šiol buvo apribojusi keturių rusiškų kanalų transliaciją, pastarąjį kartą sankcijos taikytos kanalui „RTR Planeta“.

Šio kanalo trijų mėnesių retransliacijos ribojimai baigėsi antradienį.

Europos Komisija praėjusią savaitę konstatavo, kad šis Lietuvos sprendimas neprieštaravo Europos Sąjungos teisei.