300 litų kainavusios uniformos tampa nebereikalingos?..

Į "Alytaus naujienų" redakciją kreipėsi sunerimę pirmokėlių tėvai, protesto pareiškime išdėstę savo nusivylimą ir pasipiktinimą. "Esame tiesiog apgauti", - sako jie. Ir vardija visas staiga užklupusias bėdas. Vaikai privalomoms choreografijos, tikybos, fizinio lavinimo pamokoms, logopediniams užsiėmimams, taip pat priešpiečių, pietų ir į pailgintą grupę turės keliauti į Šv. Benedikto vidurinę mokyklą. Bet kokiu oru. Be to, kelias eina per itin nemalonų Dainavos mikrorajono kampelį - vadinamosios "brazilkos" prieigas Žiburio gatvėje, kur net dieną apstu narkotinėmis medžiagomis ir alkoholiu apsisvaiginusių asmenų, klesti landynės ir asocialių žmonių vieša prostitucija. Vaikams reikės eiti ir per labai judrią Naująją gatvę.

Savo mažiesiems, kaip būsimiesiems Šv. Benedikto vidurinės mokyklos bendruomenės nariams, tėvai siūdino šios mokyklos mokiniams privalomas uniformas, kainavusias 300 litų. Mokantis Dzūkijos vidurinės mokyklos patalpose jų tikrai neprireiks. O ir laisvai besirengiančių bendraamžių būryje vaikai gali būti diskriminuojami, iš jų gali būti šaipomasi.

Tėvai minėjo dar gegužės mėnesį rinkę parašus prašyme-sutikime, kad pirmą klasę lankysiančios jų atžalos būtų paliktos Šv. Benedikto vidurinės mokyklos pastate. Šį prašymą pasirašė ir tuomečių trečiokų tėveliai, sutikdami, jog jų vaikai būtų mokomi popietinėje pamainoje, kad tik pirmokėliai nebūtų išstumti iš mokyklos.

Raštas buvo įteiktas Alytaus miesto savivaldybei, Šv. Benedikto vidurinės mokyklos direktoriui Vytautui Bigailai ir vienai mokyklos steigėjų - Romos katalikų bažnyčios Vilkaviškio vyskupijos kurijai. Negavę neigiamo atsakymo, tėvai tikėjosi, kad viskas bus gerai. Deja...

Jie netgi sutiktų, kad pirmaklasiai vaikai mokytųsi antroje pamainoje, kad tik nebūtų "išstumti iš mokyklos bendruomenės".

Meras prieš vaikų kilnojimą ir antrą pamainą

Vakar miesto meras Vytautas Kirkliauskas priėmė dvylika apgautų besijaučiančių tėvų. Susitikime taip pat dalyvavo mero patarėjas Aleksandras Kirilovas ir miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

V.Valūnas minėjo, kad pernai antroje pamainoje mokėsi 187 miesto moksleiviai, prieš kelerius metus jų būta daugiau - apie 1,5 tūkstančio. Šiemet, pasak Švietimo skyriaus vedėjo, visi miesto mokiniai gali mokytis pirmoje pamainoje. Ir meras, ir Švietimo skyriaus vedėjas sakė, kad mokyklų vadovams nurodyta priimti tik tiek mokinių, kiek mokyklos gali talpinti, - pagal projektinį vaikų skaičių.

V.Valūnas minėjo praėjusiais mokslo metais 148 mokinius mokiusis kitose ugdymo įstaigose, tai yra kai kurių miesto bendrojo lavinimo mokyklų pradinės klasės buvo įkurdintos kitų ugdymo įstaigų patalpose. Ir esą dėl to nebūta jokių keblumų.

V.Valūno teigimu, kai Šv. Benedikto vidurinė mokykla komplektavo dvi pirmas klases, iš anksto žinojo jų įkurdinti mokykloje neturėsianti galimybių. Mokyklos vadovas gegužę Švietimo skyriui parašė prašymą dviem pirmoms klasėms rasti patalpas gretimose mokyklose. Tad Švietimo skyrius ir tarpininkavo V.Bigailai jų ieškant. Beje, Švietimo skyriaus vedėjo teigimu, pats Šv. Benedikto vidurinės mokyklos direktorius apie siūlomas patalpas sužinojo tik praėjusią savaitę.

Susitikime tėvai sakė, kad jeigu dar pavasarį būtų buvę informuoti apie galimą jų vaikų perkėlimą į kitos mokyklos patalpas, šiandien tokio streso neišgyventų, - tiesiog būtų pasirinkę kitą mokyklą. Jie atkreipė mero dėmesį ir į tai, kad, pavyzdžiui, lydint pirmokėlius į pamokas ar valgyklą Šv. Benedikto vidurinėje mokykloje, vaikų grupę turėtų prižiūrėti du pedagogai. Patiems tėvams kiltų daugiau keblumų vieną atžalą vežioti į vieną, kitą - į kitą mokyklą. Pagaliau ir paties mažieji, jau susipažinę su mokykla ir mokytojomis, patyrė psichologinę traumą sužinoję, kad pirmuosius mokslo metus teks praleisti visai ne ten, kur jiems taip patiko.

Tėvai iškėlė ultimatumą: jeigu nebus paisoma jų vaikų gerovės, eisią į kitas mokyklas, o Šv. Benedikto vidurinei mokyklai grąžinsiantys nebereikalingas brangiai atsiėjusias uniformas ir pareikalausiantys kompensuoti išlaidas.

V.Kirkliauskas pareiškė esąs prieš ir vaikų kilnojimą iš mokyklos į mokyklą, ir antrą pamainą: "Reikia rasti kitą variantą". To kito varianto vakar, po pietų, ieškota mero kabinete, jau dalyvaujant ir V. Bigailai. Baigiantis darbo dienai V.Valūnas "Alytaus naujienoms" pranešė, kad sprendimas dar nerastas.